az Európai Bizottság fokozza a nyomást Lengyelországon - Névtelenséget kérő uniós források erősítették meg a hírt

2016.01.13. Jogi Fórum / MTI

A lengyelországi helyzetről szóló, január 13-án tartandó európai bizottsági vitán fokozzák a Varsóra nehezedő nyomást, amiért az új kormány szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét - közölték névtelenséget kérő uniós források.

A magas rangú tisztségviselő szerint ennek ellenére elképzelhető, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki múlt héten leszögezte, "nem öklöznek Lengyelországba", egyelőre kivár az esetlegesen akár szankciókat is maga után vonó eljárás megindításával.

A szerdai vitán Frans Timmermans bizottsági alelnök, Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos, valamint Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos jelentést fog tenni az októberi lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) tevékenységéről.

Az ülésen a varsói kormánynak nem lesz jelen képviselője, Elzbieta Bienkowska lengyel EU-biztos azonban fel fog szólalni. Őt még az előző kormány jelölte a posztra.

"Varsó továbbra is reflektorfényben lesz. Nem akarjuk kikapcsolni a reflektort" - mondta egy név nélkül nyilatkozó uniós illetékes.

Hétfőn az audiovizuális médiaszolgáltatások európai szabályozói csoportja (ERGA) aggodalmát fejezte ki a lengyel közmédia reformjával kapcsolatban. A szervezet emellett felszólított a média függetlenségének biztosítására Lengyelországban.

A szerdai bizottsági vitát egyes megfigyelők úgy értelmezték, mint a három szakaszból álló uniós jogállamisági mechanizmus elindításának előzményét, amelyhez az Európai Bizottság akkor folyamodhat, ha egy adott tagállamban a jogállamiságon csorba esik.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt héten kijelentette, Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat. Jean-Claude Juncker pedig azt mondta, nem valószínű, hogy az Európai Unió bármiféle büntetést szabna ki Lengyelországra az új kormány széles körben bírált törvénymódosításai miatt. Hozzátette, abban bízik, hogy sikerül a kérdést párbeszéd útján rendezni.

Bizonyos szakértők szerint a jogállamisági mechanizmus megindítása kontraproduktív lehetne, az ugyanis az "ostromlott vár" légkörét alakíthatná Lengyelországban és megerősíthetné az euroszkeptikus erőket Közép-Európában.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
LENGYELORSZÁG