Együtt adható egészségpénztári és önsegélyező pénztári szolgáltatások - Januártól érvényes a szabályozás

2016.04.21. Jogi Fórum / MTI

Az önkéntes egészségpénztárak és az önsegélyező pénztárak eddig külön működhettek, de egy 2016-tól hatályos törvénymódosítással megnyílt a lehetőség arra, hogy alapszabály-módosítással, vagy egyesüléssel ezeket a szolgáltatásokat egy pénztáron belül el lehessen érni - hívta fel a figyelmet Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.

A szóvivő példaként hozta fel, hogy igénybe vehetők egészségvédő programok, vásárolhatók gyógyászati segédeszközök, gyógyszerek, ugyanakkor lehetőség van különböző szociális vagy váratlan élethelyzetre szóló kiadások finanszírozására egy pénztáron belül.

A szabályozás januártól érvényes, de a pénztárak gyorsan reagáltak. Már számos pénztár csoporton belül egyesült vagy kiegészítette alapszabályát, erről kapnak ezekben a napokban, hetekben értesítést a tagok - mondta el a szóvivő.

A pénztártagoknak alapvetően nincs tennivalójuk; az esetleg elképzelhető, hogy megváltozik a bankszámlaszám vagy az elérhetőség, ha az egyik pénztár beolvad a másikba. A tagok számára annyit jelent a változás, hogy új szolgáltatási lehetőségek nyílnak meg - közölte. 

  • kapcsolódó anyagok
MNB