A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 502 megbízó nélküli tőkepiaci függő ügynököt és 1356 alsóbb szintű közvetítőt törölt nyilvántartásából egy törvényi szigorítás nyomán – közölte a jegybank.

A közlemény szerint e “gazdátlan” tőkepiaci közvetítők egy részéről korábban kiderült, jogosulatlanul, gyakran külföldi megbízóknak dolgoztak, olykor azzal “takarózva” ügyfeleik előtt, hogy ők szerepelnek a legális felügyeleti nyilvántartásban. A mostani változás nyomán ez a jogsértő hivatkozási alap szűnik meg.
    

Az Országgyűlés 2016 januárjától úgy módosította a befektetési vállalkozásokról szóló törvényt, hogy az év elején megbízó nélküli közvetítőknek legkésőbb július 1-jéig a közvetítésre irányuló megbízási szerződést (egy tényleges megbízóval való megállapodást) kellett benyújtaniuk a jegybanknak. A törvény szerint július 1-jén automatikusan megszűnt azon eddig nyilvántartott közvetítők státusa, akik ezt nem tették meg az idei első félévben – írták.
    

Az MNB közleménye szerint korábban olyan esetek is előfordultak, amikor egy-egy közvetítő sajátjától eltérő pénzügyi ágazatban – például hitelintézeti vagy biztosításközvetítő a tőkepiacon vagy fordítva – végzett jogosulatlan közvetítői tevékenységet, ezért a jogalkotó 2016 januárjától úgy módosította a biztosítási, júliustól pedig a hitelintézeti törvényt is, hogy az MNB más pénzügyi ágazatokban végzett jogosulatlan tevékenység megállapítása esetén is automatikusan visszavonhatja az érintett közvetítők tevékenységi engedélyét vagy regisztrációját.
    

Az engedéllyel vagy regisztrációval rendelkező közvetítők az MNB közvetítői nyilvántartásaiban, a jogosulatlan piaci szereplők listája pedig a jegybank honlapjának figyelmeztetések menüpontjában érhető el – áll a közleményben.