Etikai vizsgálat indult Neelie Kroes ügyében - Az Európai Bizottság a volt uniós biztosnál vizsgálódik

2016.10. 7. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Bizottság etikai vizsgálatot indított Neelie Kroes egykori uniós biztos ügyében, aki kiszivárgott iratok szerint a hivatali ideje alatt is vezető tisztséget töltött be egy bahamai offshore cégben - erősítette meg a brüsszeli testület egyik szóvivője.

Alexander Winterstein erről a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján számolt be, újságírói kérdésre válaszolva, további részleteket azonban nem árult el.
    

A botrány azután robbant ki, hogy ismeretlenek iratokat szivárogtattak ki az adóparadicsomként elkönyvelt Bahamai Közösség cégnyilvántartásából, amelyekben mások mellett Neelie Kroes volt holland uniós biztos neve is szerepel, aki - mint kiderült - 2000-től 2009-ig igazgató volt a Mint Holdings Ltd nevű cégnél, és ezt nem hozta nyilvánosságra, pedig az Európai Bizottság tagjaként valamennyi érdekeltségéről nyilatkoznia kellett volna. 
    

Kroes 2004-től 2014-ig volt a bizottság tagja, dolgozott versenyjogi biztosként, majd a digitális ügyekért felelős uniós biztosi tisztséget töltötte be. 
    

Az egykori EU-biztos ügyvédjei szerint "adminisztratív hiba" okozta a problémát, Kroes azonban mindig "jóhiszeműen és az uniós szabályokat betartva" járt el.
    

Néhány héttel ezelőtt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság korábbi elnöke ellen indult etikai vizsgálat, aki többek rosszallását kiváltva nemrégiben munkába állt a globális pénzügyi válság kirobbanásában sokak által felelőssé tett Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.
    

A szabályok értelmében az Európai Bizottság egykori tagjai elveszíthetik a tisztségük betöltése során megszerzett nyugdíjjogosultságaikat, amennyiben nem tartják be az etikai kódex előírásait.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG