A MEKH rendeleti ármegállapítása érdekében módosított törvényt a Ház - A rendszerhasználati díjakat a MEKH elnöke rendeletben szabályozza

2016.12.13. Jogi Fórum / MTI

Az Országgyűlés törvényt módosított, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendeletben rögzíthessen bizonyos energiadíjakat.

Az előterjesztők, a fideszes Németh Szilárd és Galambos Dénes szerint a rezsicsökkentések eredményeinek megőrzése érdekében indokolt, hogy a MEKH december 31. után is megállapítsa - rendeletben - az árhatósági jogkörébe tartozó egyes villamosenergia- és földgázdíjakat.
    

A kétharmados passzust is tartalmazó indítványukat, amely három - a villamos energiáról, a földgázellátásról és a MEKH-ről szóló - törvényt módosított, 152 igen szavazattal, 39 nem ellenében fogadta el a Ház.
    

A parlament mind a villamosenergia-, mind a földgázellátási törvényben rögzítette, hogy a rendszerhasználati, a csatlakozási és más külön díjakat - az eddigi hivatali határozat helyett - a MEKH elnöke rendeletben állapítja meg.
    

A rendeleteket első alkalommal a 2017. január 1-jétől alkalmazandó díjak mértékének megállapítása során kell alkalmazni, a már kiadott határozatok pedig nem lépnek hatályba.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
ENERGETIKA