Az ismétlődő ügyfélpanaszok nyomán a Bitcoin és hasonló virtuális “valuta” kockázataira figyelmeztet a jegybank, kiemelve, hogy ezek a fizetőeszközök nem tartoznak egyetlen jegybank vagy hatóság felügyelete alá sem, így egyetlen intézmény sem garantálja az ügylet lebonyolítását, a károk megtérítését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint az úgynevezett kriptovaluták kibocsátói jellemzően a világhálón keresztül, intenzív marketing eszközökkel és magas hozamokat ígérve igyekeznek a rendszerbe újabb tájékozatlan felhasználókat beszervezni.
    

A Bitcoin és a hozzá hasonló fizetésre használható virtuális eszközöknél hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés esetén védenék a fogyasztók érdekeit – írja az MNB. Az ilyen eszközöknek nem egy kötelezettségekkel és felelősséggel rendelkező intézmény a kibocsátója, hanem a felhasználók közössége. Ha a nyilvántartásokban vagy a tranzakció lebonyolításában probléma adódik, egyetlen intézmény sem garantálja az ügylet lebonyolítását, vagy az ügyfélkárok megtérítését. Az esetleges veszteségek miatti jogvitákat az ügyfelek polgári peres eljárás keretében rendezhetik vagy bűncselekmény gyanúja esetén a nyomozó hatóságokhoz fordulhatnak – figyelmeztet az MNB.
    

Tovább növeli a kockázatokat, hogy a virtuális valuták ára, felhasználási értéke rendkívül gyorsan és a fogyasztók számára kiszámíthatatlan módon változhat – írták.
    

Léteznek olyan – piramisjátékhoz hasonló – konstrukciók is, mint a OneCoin, amelyek látszólag az eszközökbe történő befektetést teszik lehetővé, valójában azonban kereskedni kizárólag a kibocsátó (egyben a tevékenységet szervező) által üzemeltetett zárt “tőzsdén” lehet. A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozóknak jutalékot fizetnek – írták.
    

Az MNB – hatáskörének hiánya ellenére – a befektetők védelme érdekében folyamatosan nyomon követi a fizetésre használható virtuális eszközök működését, és igyekszik a tájékoztatás eszközével is a tapasztalatlan felhasználók segítségére lenni. Az MNB honlapján elérhető a jegybanki engedéllyel vagy regisztrációval rendelkező befektetési szolgáltatók listája, fogyasztóvédelmi oldalán a befektetési döntést segítő hasznos tájékoztatók is megtekinthetőek – áll a közleményben.