Megtévesztő hirdetések és hiányos tájékoztatás miatt bírságolt a GVH - Több mint 33 millió forint bírságot szabott ki a versenyhivatal

2017.01.26. Jogi Fórum / MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint megalapozatlanul reklámozta egyes termékeit gyógyító hatásokkal a Standard Products and Solutions Kft., és megtévesztette a fogyasztókat a termékek kedvezményes megvásárlásának lehetőségével kapcsolatban; a jogsértésekért a vállalkozásra több mint 33 millió forint bírságot szabtak ki.

A GVH tájékoztatása szerint a Standard Products and Solutions Kft. megalapozatlanul hirdette az egészségügyi felméréssel összekötött szóbeli tájékoztatások alkalmával és a honlapján is, hogy termékei alkalmasak konkrét betegségek gyógyítására, ezt a vállalkozás nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani.
    

A fogyasztói szerződések nagy részén akciós árra, engedményre utaló feliratok szerepeltek, de nem bizonyosodott be, hogy a szerződő fogyasztók valóban engedménnyel kapták volna meg a készülékeket.
    

A GVH a bírság kiszabásakor a vizsgált időszakban eladott termékek árbevételéből indult ki.
    

Súlyosító körülményként értékelték, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat sérülékeny fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos tájékoztatások iránt. Emellett a termékekért jelentős összeget kellett fizetni, a jogsértő kereskedelmi gyakorlat hosszú ideig tartott, célzott, közvetlen és kiterjedt volt, valamint a jogsértéssel érintett készülékek bizalmi termékek - közölte a versenyhivatal.

  • kapcsolódó anyagok
GVH