A Gazprom kötelezettségvállalásai eloszlatják a versenyjogi aggályt - Az Európai Bizottság lezárta a trösztellennes vizsgálatot

2017.03.14. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Bizottság lezárta a trösztellenes vizsgálatot, és megállapította, hogy a Gazprom által felajánlott kötelezettségvállalások az uniós szabályoknak megfelelő, előre tekintő megoldást jelentenek, eloszlatják a versenyjogi aggályokat, általuk javul a közép- és kelet-európai gázpiacok integrációja, valamint a gáz határok nélkül, versenyképes áron juthat el a fogyasztókhoz - mondta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az uniós biztos kifejtette, a Gazprom által felajánlott kötelezettségvállalások végleg lebontják a gáz határokon átnyúló viszonteladásának korlátait a közép- és kelet-európai gázpiacokon is, illetve a közép- és kelet-európai gázárakat a versenyképes referenciaárakhoz igazítják.
    

Hozzátette: a Gazprom számára tiltják azoknak az infrastrukturális előnyöknek a kihasználását, amelyekre a gázellátási erőfölénye révén tett szert.
    

A Gazprom több közép- és kelet-európai országban domináns piaci pozícióval rendelkező gázszállító, amelynek az Európai Bizottság 2015 áprilisában kifogásokat küldött, mivel előzetes véleménye szerint a cégnek a közép- és kelet-európai gázpiacok feldarabolására vonatkozó általános stratégiája sérti az uniós antitröszt-szabályokat.
    

Magyarország tekintetében az Európai Bizottság legfontosabb aggálya, hogy a Gazprom az országok közötti szabad földgázáramlást akadályozva, elszigetelte a magyar gázpiacot. Ez főként annak következtében alakult ki, hogy a Gazprom exporttilalmat foglalt a magyar ügyfelekkel kötött gázszolgáltatási szerződésekbe.
    

A bizottság szerint az orosz gázszolgáltató erőfölénnyel rendelkező szereplő a magyarországi upstream nagykereskedelmi gázpiacon. A Gazprom közép- és kelet-európai ügyfelekkel kötött gázellátási szerződéseibe foglalt területi korlátozások miatt továbbra is akadályokba ütközik a magyar határon keresztüli szabad gázáramlás, és a Gazprom még mindig meg tudná akadályozni, hogy a magyar ügyfelek továbbértékesíthessék a földgázt más országoknak.
    

A bizottság tájékoztatása szerint a Gazprom kötelezettségvállalásai világos helyzetet teremtenek, megnyitva az utat a magyar határokon keresztüli szabad gázáramlás előtt. A magyar ügyfelek a Gazprom szállítási szerződéseiből eredő bármely korlátozás nélkül tudnak majd földgázt exportálni a többi uniós gázpiacra és importálni azokról.
    

Az Európai Bizottság korábbi aggályai szerint a Gazprom nyolc uniós tagállamban - Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - területi korlátozásokat vezetett be a nagykereskedőkkel és egyes egyedi vevőivel kötött szerződésekben. E korlátozások véleménye szerint akadályozzák a gáz szabadkereskedelmét Közép- és Kelet-Európában. A tájékoztatás szerint a Gazprom vállalta, hogy a közép- és kelet-európai gázpiacokon lebontja a szabad gázforgalom minden szerződéses akadályát és aktív lépésekkel javítja e piacok integrációját.
    

Brüsszelben aggályosnak találták azt is, hogy az orosz cég a területi korlátozások útján feldarabolta a piacot, aminek eredményeként öt tagállamban - Bulgáriában, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban - túlzó árpolitikát követhetett. A Gazprom válaszképpen kötelezettséget vállalt arra, hogy a versenyképes gázárak biztosítása érdekében az érintett gázpiacokon több szempontból is jelentősen módosítja a szerződéses árkorrekciós rendelkezéseket.
    

Margrethe Vestager elmondta, az uniós bizottság arra kéri az érdekelt feleket, hogy nyújtsák be észrevételeiket a közép- és kelet-európai gázpiacokkal kapcsolatos bizottsági versenyjogi aggályok eloszlatására a Gazprom által felajánlott kötelezettségvállalásokról. A bizottság az észrevételek figyelembevételével alakítja ki végleges álláspontját arról, hogy a vállalások teljesen eloszlatják-e a versenyjogi aggályokat - tette hozzá.

Jelentkezzen versenyjogi konferenciánkra ITT!
 

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG