Büntetőintézkedéseket jelentett be Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes Hollandiával szemben a két ország között elmérgesedő diplomáciai viszály újabb fejezeteként.

A három és fél órán át tartó kormányülés után nyilatkozva a miniszterelnök-helyettes közölte, az ankarai kormány úgy döntött, hogy nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, mindenekelőtt annak, hogy kérjen bocsánatot.
    

Ankara ezenkívül felfüggeszti a miniszteri és ennél magasabb szintű kormánytalálkozókat Hollandiával, és nem engedélyezi holland diplomaták repülőútjait Törökországba. “Pontosan azt csináljuk, amit ők is tettek velünk” – fogalmazott a kormányfőhelyettes.
    

Arról is beszámolt, hogy javaslatot tesznek a két parlament közös baráti csoportjának megszüntetésére.
    

Kiemelte: a diplomáciai válságért nem Törökország a felelős. “Akik előidézték, azoknak kell megtenni a rendezésére irányuló lépéseket is” – fogalmazott. Mint mondta: biztos benne, hogy ez a legrövidebb időn belül megtörténik.
    

Kurtulmus hangsúlyozta: “Törökország ennek az ügynek nem látja kárát, csak megvédi saját büszkeségét. A rasszizmus és a fasizmus mindenekelőtt Hollandiát és vele Európát károsítja. A nagy összeomlás jelei ezek. Barátilag figyelmeztetek: meg kell hozni a szükséges óvintézkedéseket.”
    

A Brüsszel és Ankara között tavaly március 18-án létrejött menekültügyi megállapodással kapcsolatban Kurtulmus leszögezte: Törökország a ráeső részt teljesítette. Ha szükséges, felülvizsgálják az egyezményt – jelezte.
    

Hollandia és Törökország között szombaton robbant ki diplomáciai vita, mert a holland hatóságok nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyenek az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kampányrendezvényén.