Alkotmányosnak találták az új gyülekezési törvényt - Döntött a lengyel alkotmánybíróság

2017.03.20. Jogi Fórum / MTI

Alkotmányosnak találta a lengyel alkotmánybíróság az ellenzék, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a lengyel legfelsőbb bíróság által is vitatott gyülekezési törvényt, amelyet Andrzej Duda államfő küldött el előzetes normakontrollra a taláros testületnek.

A tavaly decemberben elfogadott jogszabályt a 15 tagú taláros testület 11 bírája vizsgálta, s végül 7-4 arányban hagyták jóvá az új törvényt.
    

A testület alkotmányosnak találta azokat a lengyel államfő által kifogásolt előírásokat, melyek a "rendszeresen ismétlődő gyűlésre" vonatkoznak. Ezt a fogalmat a jogszabály az olyan esetekre vezeti be, amikor egy rendezvényt több alkalommal is ugyanarra a helyszínre hirdetnek meg. Az ilyen típusú rendezvényt ezentúl elsőbbség illeti meg a többi megmozdulással szemben.
    

A többi kifogásolt pontot az alkotmánybíróság megsemmisítette. A lengyel államfő arra vonatkozóan is kért előzetes normakontrollt, hogy az új szabályok értelmében nincs helye fellebbezésnek, ha egy rendezvényt nem engedélyeznek. Kifogásolta az államfő azt is, hogy az új törvény előírásai visszamenőleges hatályúak, mert "a rendszeresen ismétlődő gyűlések" kategóriáját az előző években már megtartott rendezvények figyelembevételével határoznák meg. A lengyel államfő szerint a gyülekezési törvény az említett pontokban sértheti az alkotmányban rögzített gyülekezési szabadságot és az egyenlőség elvét. 
    

Ez volt az első alkalom, hogy a 2015 augusztusa óta hivatalban lévő, korábban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párthoz tartozó Andrzej Duda nem hagyott jóvá egy olyan törvényt, melyet a PiS-többségű parlament fogad el.
    

A törvény azt is előírja, hogy két ellentétes irányultságú gyűlést nem lehet egy helyen és egy időben megtartani, és két különböző gyűlés között legalább 100 méteres távolságot kell biztosítani.
    

A 15 tagú lengyel alkotmánybíróságnak jelenleg nyolc olyan tagja van, akit a PiS-többségű parlament választott, hét bírót pedig az előző kormányzati időszakokban választottak meg. A tárgyalástól távol maradó 4 bíró az utóbbiak közé tartozik. A jogszabályt ellenző négy bíró egyikét, Piotr Pszczólkowskit viszont a PiS-többségű parlament választotta meg. A csütörtöki tárgyalást Julia Przylebska, az alkotmánybíróság elnök vezette, akit Andrzej Duda tavaly év végén iktatott be.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
LENGYELORSZÁG