2017. május 31-én lezárult a biztonságnövelő projekt, melynek célja a bíróságok biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai eszközökkel történő ellátása volt. A projekt még 2012-ben indult azzal, hogy az Országos Bírósági Hivatal sikeresen pályázott a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. A projekt műszaki és informatikai elemeket egyaránt tartalmazott. A műszaki területen a bíróságok biztonsági eszközeinek fejlesztése került a középpontba.

Az elmúlt év egyik legnagyobb közérdeklődésre számot tartó ügye volt a sajtóban „kiskunhalasi lövöldözésként” elhíresült ügy, mely ráirányította a figyelmet a közintézmények – így a bíróságok – biztonsági helyzetére. Jól mutatta ez az eset, hogy a bírósági épületeknek is magas szintű biztonsági előírásoknak kell megfelelni. A folyamatos technológiai fejlesztés elengedhetetlen a bíróságok biztonságának garantálása szempontjából, hiszen 2016-ban megyénkben 37.852 személy bírósági beléptetését és ellenőrzését végezte el biztonsági szolgálat, mely Békés megye lakosságának több mint 10%-a.

A beléptetéshez a Békés megyei bírósági épületek magas szintű biztonságot nyújtó technikai berendezésekkel is rendelkeznek. Így például fémkereső kapuk, csomagvizsgáló berendezések és kézi fémkeresők is megtalálhatóak a bíróságokon. A Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően összesen 15 új berendezéssel növekedett a rendelkezésünkre álló eszközök száma.

Általános szabály, hogy bizonyos eszközöket nem lehet az épületekbe behozni, így például a szúró-vágó eszközöket. Ugyanakkor az épületekbe történő beléptetéskor gyakori, hogy az ügyfeleknél ilyen tárgyakat is találnak. Ezeket a biztonsági szolgálat munkatársai visszatartják az ügyintézés időtartamára. 2016-ban a visszatartott veszélyes eszközök szerepeltek különböző kések (696 db), gázsprayk (236 db), ollók (172 db). Emellett ügyfeleinknek bírósági ügyeik intézése idejére nélkülözniük kellett például egy baseballütőt, egy fejszét, és ötvenhat csavarhúzót is.

A „Biztonságnövelő projekt” mellett az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Jablonszky Ferenc Programnak köszönhetően 2016-ban két bírósági épületben is korszerűsítésre került a biztonságtechnikai rendszer, így tovább javult a fizikai biztonság a bíróságokon.