Az árfolyamgát fokozatos kifutása miatt 59 ezer ügyfélnek átlagosan 7 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlete a jegybank szerint, közülük 13 ezernek csak 1000 forinttal, 5 százalék esetében azonban a futamidő hosszabbításával is számolni kell. A megkérdezett bankok emiatt nem számítanak tömeges fizetési nehézségre, az esetleges problémákat egyedileg kezelik.

A K&H Banknál körülbelül 17 ezer ügylet érintett 107 milliárd forint kitettséggel. Jelenlegi számításaik szerint az ügyfelek körülbelül 82 százaléka 10-15 százalék közötti törlesztőrészlet növekedésre számíthat. Az érintett ügyfelek 5 százalékának emelkedik a törlesztőrészlete 15 százaléknál nagyobb arányban, 5-10 százalékos és 5 százaléknál alacsonyabb törlesztőrészlet növekedéssel egyaránt az érintett ügyfelek mintegy 6 százaléka számolhat. Körülbelül 12 700 ügyletnél lesz futamidő hosszabbítás, ebből 5 évnél hosszabb hosszabbítás mintegy 6 százalékot érint. A K&H-nál az eddigi tapasztalatok alapján úgy látják, az ügyfelek többségének nem okoz problémát a törlesztőrészlet növekedése. A banknál minden jogszabályon alapuló lehetőség az érintett ügyfelek rendelkezésére áll, szükség esetén egyedileg keresik a mindkét fél számára megfelelő megoldást – tették hozzá.
    

A CIB Banknál az árfolyamgáttal érintett mintegy 8000 kölcsönszerződés 45 százalékánál jár törlesztőrészlet-emelkedéssel az árfolyamrögzített időszakból történő kilépés, ennek átlagos összege 6 ezer forint. A teljes darabszámhoz viszonyítva körülbelül 19 százalék esetében szükséges futamidőt hosszabbítani a jogszabályi előírások szem előtt tartásával, és kevesebb mint 2 százalék esetében várható 5 évet meghaladó futamidő-hosszabbítás. A CIB az MNB ajánlásának megfelelően már megkereste azon ügyfeleit, akiknél úgy találta, hogy a törlesztőrészlet emelkedése várhatóan nagyobb mértékű lesz a kilépést követően. A CIB-nél is úgy látják, az érintett ügyfelek többsége számára nem okoz jelentős nehézséget a törlesztőrészlet emelkedése. Eddig kevesebb, mint 100 ügyfél jelezte igényét valamilyen fizetéskönnyítés iránt, a bank által kínált átstrukturálási lehetőségek az ő számukra is megfelelő megoldást tudnak nyújtani. 
    

A Raiffeisen Banknál még mintegy 4700 ügyfél van a programban, közülük 2900 esetben várhatóan 15 százaléknál nagyobb mértékben emelkedne a törlesztőrészlet, ha nem kellene alkalmazni a kötelező futamidő hosszabbítást, így azonban nagyságrendileg csak 100 ilyen ügylet lesz – közölték az MTI megkeresésére. Hozzátették: a fizetéskönnyítési időszak minél zökkenőmentesebb lezárása érdekében a Raiffeisen Bank már március óta kiemelten kezeli az érintett ügyfélállományt. Az elmúlt hónapokban több száz ügyfél élt a könnyítési periódus önkéntes lezárásával, azaz állt vissza a normál törlesztési szintre, sok esetben elkerülve ezzel a futamidő kötelező meghosszabbítását. A több mint kétezer ügyfél telefonos megkeresése alapján a bank nem számol jelentős fizetési nehézséggel az emelkedő törlesztőrészletek miatt, azon kevés ügyfélnél, akiknél számottevőbb lehet az emelkedés, a bank hitelátalakítási csoportja vizsgálja a közös megoldás kidolgozásának lehetőségét. 
    

Az UniCredit Bank arról tájékoztatott, hogy nyilvántartásuk szerint az árfolyamgát megszűnése következtében várhatóan több mint 2000 ügyfelük törlesztője emelkedik majd, átlagosan 6500 forinttal. A futamidő hosszabbítása az érintett ügyfelek szerződéseinek mintegy háromnegyedét érinti, melyből 5 évnél nagyobb mértékű futamidő-kitolás a szerződések 15 százaléka esetében szükséges. A bank törlesztési gondokkal küzdő ügyfelei részére hitelkönnyítő eszköztárából az ügyfelek élethelyzetéhez és anyagi lehetőségeihez igazodó megoldásokat tud kínálni – ismertették.
    

Az MKB Bank banktitokra hivatkozva nem közölt adatokat. Tájékoztatásuk szerint a lejáró ügyleteknél nem tapasztaltak visszajelzéseket tömeges fizetési problémákról. Arra számítanak, hogy jövőre – mivel az árfolyamgát miatt csökkentett törlesztőrészletek többsége 2017 vége felé, illetve 2018 elején lejár – az ügyfelek körében nagyobb érdeklődés várható a hitelkiváltás vagy a fizetéskönnyítés iránt. A bank standard megoldásokat biztosít (a lejárt tartozás tőkésítése, futamidő hosszabbítás, 1-24 hónapos tőkefizetési moratórium, választható törlesztőrészlet konstrukció, amely átmeneti időszakra fixálást jelent). A problémák kezelésére szakértőik – egyedi döntéssel igénybe vehető – adósságrendező megoldásokat dolgoztak ki.
    

Az OTP Bank közölte: részesedése a teljes jelzáloghitel piacból 25 százalék, a devizaalapú jelzáloghitel piacból pedig 20 százalék körüli. Az árfolyamgát-szerződések esetében az utóbbi részesedésnek megfelelő számokról van szó, kivéve az 5 évet meghaladó futamidő-hosszabbítási igényt, amelynél jelentősen alacsonyabb az arány. Megjegyezték: a forintra váltást követően a bankok az árfolyamgáttal érintett ügyfelek számára a 60 hónapos rögzítési időszak végéig biztosították, hogy törlesztőrészletük ne haladja meg a 2015. januárit, és a rögzítési időszak leteltét követően is legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet. A kedvező kamatkörnyezet hatására számos ügyfél törlesztőrészlete még csökkent is a 2015 januárihoz képest. Az árfolyamgátasok mintegy háromnegyedét egyáltalán nem érinti a rögzítési időszakot követő futamidő hosszabbítás – tették hozzá.