Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának albizottsága törvényi szigorításokat javasol az utóbbi években elharapódzott orvvadászat megfékezése érdekében. A vámkommandóhoz hasonló zöldkommandó létrehozását, a pénzbüntetések jelentős emelését és az orvvadászok felszerelésének elkobzását javasolják.

Évek óta súlyos károkat okoznak a Magyarországon vadászó külföldiek azzal, hogy sorozatosan kilőnek védett fajtákat is. Tavaly novemberben az udvari határátkelőnél egy olasz hűtőkamionban a vámosok nagy mennyiségű madártetemet találtak, amelyek eszmei értéke együttesen meghaladta a háromszázmillió forintot. Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága a kirívó eset után albizottságot hozott létre, amely összefoglaló jelentést készített, miután egyeztetett a vámosokkal, a rendőrséggel, környezetvédelmi szakemberekkel és az érintett kormányzati szervek munkatársaival.

A jelentésben javaslatok is szerepelnek, ezek szerint az albizottság szeretné elérni, hogy a büntető törvénykönyvben szerepeljen külön kitételként az orvvadászat. Szeretnék, ha lehetőség, illetve gyakorlat lenne, hogy az orvvadászoktól elkobozzák minden eszközüket, a fegyverektől a többmilliós értékű terepjárókig. Zöldkommandó létrehozását javasolják, amelyek a vámkommandóhoz hasonlóan váratlanul ellenőrizhetnék a vadászok tevékenységét, illetve az elejtett vadakat a hűtőházakban, telepeken. A vámosok pedig a határátkelőkön tételesen vizsgálnák meg a vadtetetmeket. A javaslat szerint a külföldi vadászok csak természetvédelmi őr jelenlétében vadászhatnának a jövőben. A javaslat egyik pontja szerint be kell vonni az engedélyét azoknak a vadásztársaságoknak, amelyekről bebizonyosodik, hogy közreműködtek a szabálytalan vadászatok szervezésében, és meg kell akadályozni, hogy más néven újraalakuljanak. A pénzbüntetések jelentős emelését is szükségesnek tartják. Az albizottság javaslatai a jövő héten készülnek ele teljesen, és a következő ciklusban kerülnek a parlamanti képviselők elé – hangzott el az albizottság szerdai ülésén.