Lezárult az Európai Jogakadémia (ERA) „Nyomozás, vádemelés és ítélkezés büntetőügyekben az online világban: az internet által támasztott kihívások (és lehetőségek) EU jogi szakemberek részére” elnevezésű projektje. A nemzetközi szeminárium-sorozat lehetőséget teremtett az online bűnözéssel kapcsolatos jogalkalmazási gyakorlat és tagállami tapasztalatok megismerésére és megosztására.

Az internethez kapcsolódó pénzmosás kezelésének jogi és gyakorlati kérdéseivel foglalkozó első szemináriumnak az Országos Bírósági Hivatal a Magyar Igazságügyi Akadémián adott otthont 2016. március 3-án és 4-én. A kétnapos eseményenneves hazai és nemzetközi szakértők tartottak előadásokat az internetes pénzmosáshoz kapcsolódó technikai kérdésekről, az EU-n belüli és a nemzetközi nyomozást és eljárást segítő jogi eszközökről. 

E mellett kiemelt figyelmet kapott az internetes bűnözés témája, illetve az illegális kereskedelem és az ezek ellen való hatékony fellépési módok bemutatása. 

A szeminárium-sorozat következő állomásain a kiberbűnözés legnagyobb kihívásainak megvitatására került sor, két-két napos tematikus szemináriumok keretében. 2016. május 24-25. között Madridban hitelkártyacsalások témakörében rendeztek szemináriumot.

2016. november 10-11. között Lisszabonban „Az interneten elkövetett bűncselekmények kapcsán lefolytatott nyomozás speciális eszközei”, majd 2017. április 6-7. között Krakkóban a „Gyermekek szexuális kihasználása (soliciting) az interneten”című képzés következett. 

Az előadás-sorozat utolsó állomását Trierben “Nyomozás, vádemelés és ítélkezés büntetőügyekben az online világban: az internet által támasztott kihívások (és lehetőségek)” címmel rendezték meg 2017. szeptember 25-26. között. 

Az ERA és a spanyol, a portugál, a lengyel bíróképző intézmények, valamint az Országos Bírósági Hivatal együttműködésével megszervezett szeminárium-sorozat rendezvényein összesen 16 magyar bíró vett részt. 

A projekt oldala ITT elérhető el.