Szántó Zoltán, a Békés Megyei Főügyészség tisztviselője bizonyult a legjobbnak a gyulai Történelmi Íjász Világbajnokságon. A Történelmi Íjász Világbajnokságot 2018. augusztus 13-19. között rendezték meg Gyulán, melyen 22 ország 300 versenyzője vett részt a különböző versenyszámokban. Szántó Zoltán a 21-50 évesek között, a történelmi íjász kategóriában indult közel 40 versenyzővel együtt.

A történelmi szakág különlegessége, hogy a versenyzők tradicionális, korhű, XIII-XV. századi viseletben, három különböző típusú lőpályán versenyeznek.

A résztvevők a város határában elterülő erdős részen egy háromdimenziós célállat figurákból álló, mintegy 2 kilométer hosszú, továbbá a városközpontban felállított 18 db lőlapos és a gyulai vár körül elhelyezett technikai célokkal (pld: sínen mozgó lőtábla, bukócél) színesített pályán mérkőztek meg egymással.

Forrás: Legfőbb Ügyészség

A mezőny rendkívül erős volt, hiszen jelen volt a két évvel ezelőtti világbajnok, az aktuális Európa bajnok, és több sokszoros magyar bajnok is. Az öt napon át tartó versenyen a Szántó Zoltán a hat legjobb íjásszal együtt jutott a döntőbe, ahol 20 pontos hátrányból indult, de kiváló versenyzésének köszönhetően végül 604 pontot ért el, így jelentős különbséggel, 40 ponttal előzte meg a mezőnyt, és nyerte meg a világbajnokságot.

Szántó Zoltán 2013 óta dolgozik a Békés Megyei Főügyészségen tisztviselőként. Az íjászkodáshoz a két évvel ezelőtti gyulai világbajnokságon kapott kedvet, ezután jelentkezett a helyi Kerecsényi László Íjász Egyesületbe, majd sportszeretetének köszönhetően hamar eredményes, illetve sokoldalú versenyző lett.  Ezt igazolja az is, hogy 2017-ben 3D íjászat és pályaíjászat szakágban egy-egy országos bronzérmet, míg történelmi íjászatban országos negyedik helyezést szerzett. Emellett a speciális saslövő versenyen – ahol héttől-negyvenkilenc méterig lőnek – elérte az ezüst szintet, amely teljesítménnyel Magyarországon alig húszan büszkélkedhetnek.

Forrás: Legfőbb Ügyészség

Szántó Zoltán világbajnokságon elért sikere annak is köszönhető, hogy naponta 100-300 lövéssel tökéletesíti a technikáját, emellett a mentális felkészülésre is nagy hangsúlyt fektet.

A békés megyei ügyész nem elégedett meg a világbajnoki sikerrel, célkitűzése között szerepel a címvédés, de előtte a soron következő Európa bajnokság dobogójának legfelső fokára is szeretne felállni.

A Magyar Íjász Szövetség versenyről készült videója: