Donald Trump amerikai elnök hétfőn közleményben jelentette be, hogy 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni. Az elnök leszögezte: amennyiben Peking megtorló intézkedésekkel válaszol, Washington azonnal továbblép a harmadik szakaszba, amelyben hozzávetőlegesen 267 milliárd dollár értékű termékekre vetnek ki további védővámot.

A hétfőn bejelentett vámtarifák szeptember 24-én lépnek életbe, és – mint a The Wall Street Journal című lap kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte – az év végén 25 százalékosra emelkednek. A védővámok a bőröndöktől az élelmiszerekig egy sor kínai terméket érintenek, de az Apple okosórái és okostelefonjai például nincsenek közöttük. Az Apple egyébként rendkívül nagy mértékben támaszkodik kínai termékekre.

“A kínai kereskedelmi gyakorlat nyilvánvalóan súlyosan sérti az Egyesült Államok gazdaságának hosszú távú egészségét és felvirágzását” – írta közleményében Trump.

Elemzők rámutatnak: a jövő héten életbe lépő tarifákkal lényegében az Egyesült Államokba importált kínai árucikkek mintegy felét sújtják védővámok. Tavaly Peking 505 milliárd dollár értékben szállított különféle árucikkeket az Egyesült Államokba.

Hétfőn délután Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője a CNBC televíziónak adott interjújában jelezte ugyan az elnök várható bejelentését a tarifákról, de azt hangsúlyozta, hogy Washington készen áll a “komoly tárgyalásokra” a vámtételek csökkentéséről és a kereskedelmi korlátok lebontásáról. A gazdasági főtanácsadó ismételten hangoztatta, hogy Kínának jobban meg kell nyitnia piacait az amerikai termékek előtt.

Kudlow fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy Trump kereskedelmi reformjai nem veszélyeztetik az amerikai gazdaság fejlődését.

Elemzők szerint a kormányzatban sem egységes a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások megítélése. Steven Mnuchin pénzügyminisztert például a tárgyalások és a megegyezés híveként tartják számon, míg Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyalóról a The Wall Street Journal elemzője azt jegyezte meg, hogy a tárgyalások helyett a kemény intézkedéseket szorgalmazná.

Szerdán várhatóan Washingtonba érkezik Liu He kínai miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal az amerikai-kínai gazdasági párbeszéddel foglalkozó kínai delegáció vezetője és Hszi Csin-ping kínai államfő és pártelnök gazdasági főtanácsadója is.