Már meghaladja a külföldi állampolgárok száma az elítéltek 15 százalékát a Szegedi Fegyház és Börtönben. A Csillagban jelenleg 222 külföldi tölti büntetését, főleg szerb és román állampolgárok, leginkább ember- és drogcsempészek.

Évről évre növekszik a külföldi állampolgárok száma a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben. Többségüket Csongrád megyében kapják el, mivel közel van Szerbia, ahonnan a legtöbb drog- és embercsempész érkezik Magyarországra.

A szegedi Csillag börtönben jelenleg 222 külföldi tölti büntetését, főleg szerb és román állampolgárok. “Többségüket valamilyen kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény vagy embercsempészés miatt ítélték el.” – mondta Orosz Zoltán, a büntetés-végrehajtás szóvivője a delmagyar.hu-nak.

“Szinte minden hétre jut legalább egy kábítószerrel vagy embercsempészettel kapcsolatos ügy, amelyek száma  azonban a határzár megépítése óta folyamatosan csökken” – tette hozzá Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára.

A jogerősen elítélt külföldieket mellékbüntetésként – szinte kivétel nélkül – kiutasítják Magyarországról. A kiutasítás nem azt jelenti, hogy egy meghatározott országba küldik vissza az elítéltet, hanem hogy Magyarország területére nem léphet be. A kiutasítás attól a perctől érvényes, amikor az elítélt leülte a büntetését és szabadlábra kerül.

A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg egyébként összesen csaknem 1600 fogvatartott tölti büntetését.

A közelmúltban egy macedón férfit ítélt hat és fél év börtönbüntetésre a Szegedi Ítélőtábla, mert több mint 25 kilogramm marihuánát próbált Koszovóból Magyarországon keresztül Nyugat-Európába csempészni. A 33 éves férfi Szkopjéban egy mikrobuszt bérlet, Pristinába utazott, ahol az ülések takarókárpitjai mögé 61 csomag marihuánát rejtett el. A bíróság különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt ítélte el és hét évre kiutasította Magyarországról.