Hétfő óta használható az Országos Bírósági Hivatal által fejlesztett Bírósági Fizetési Portál új felülete. A fejlesztés célja a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó elektronikus fizetési megoldások szélesebb körű biztosítása, az ügyfelek számára kényelmes és ügyfélbarát szolgáltatások nyújtása, valamint a befizetések ellenőrzésének megkönnyítése.

Az új portálon lehetőség van a bírósági letéti számlákra teljesítendő összegek befizetésére, a perköltségek előlegezésére vagy a bírság jellegű befizetések teljesítésére. Továbbá az új portál részben felváltotta az Igazságügyi Fizetési Portálon már korábban megszokott szolgáltatásokat. A jövőben tehát ezen a felületen keresztül lehetséges – az Igazságügyi Fizetési Portál helyett – a csődeljárásban, a felszámolási eljárásban, az adósságrendezési eljárásban, a vagyonrendezési eljárásban, a jog és ténytörlési eljárásban és ezek kifogási eljárásaiban fizetendő eljárási illetékek, valamint az ezekhez kapcsolódó közzétételi költéstérítés elektronikus úton történő megfizetése is.

Az ügyfelek a regisztrációt követően saját felhasználói fiókkal rendelkeznek, így könnyebben visszakereshetők a befizetett és felhasznált fizetési tételek, illetve itt lesz lehetőség a fizetési ígérvények letöltésére. Bevezetésre került a jogcímekhez kötött eljárási kalkulátor is, amely segítséget nyújt a fizetendő illeték meghatározásában.

A március 5-én lekérdezett adatok szerint máris 62 sikeres fizetés történt több, mint 3 millió forint összegben, továbbá 28 millió forint előírás van feldolgozás alatt, ami 300 fizetési tételt tesz ki.

A Bírósági Fizetési Portál működéséről készült bemutató videó itt megtekinthető: