Bírósági meghallgatás a távolból - Több mint 1000 alkalommal használták a 72 új rendszert az elmúlt fél évben

2019.04.12. Jogi Fórum / OBH

A 2018. szeptemberétől működő 72 távmeghallgatási rendszert eddig több mint 1000 alkalommal használták a bíróságok. 2018. szeptember-november között összesen 191, míg 2019. márciusában már 402 távmeghallgatást tartottak. Legtöbbször a Fővárosi, Miskolci, Győri, Nyíregyházi és Szegedi Törvényszéken alkalmazták az új technológiát.

A kezdeti időszakhoz képest huszonhétszeresére nőtt a távmeghallgatások száma Magyarországon.  A telepített rendszereket ezen kívül oktatások, konferenciák lebonyolítására is használják. Az eszközöket büntető és polgári perekben egyaránt igénybe veszik, általában vádlottat vagy tanút hallgatnak meg, illetve külföldi társszervekkel kapcsolódnak össze a bíróságok. A távmeghallgatási rendszer működtetésével kiváltható  a vádlottak és elítéltek büntetés-végrehajtási intézetből bíróságokra történő szállítása, csökkentve ezáltal a biztonsági kockázatot.
  
A távmeghallgatás, valamint a tárgyalótermi kép-és hangrögzítés idő- és költséghatékony, valamint a tárgyalótermi kockázatok csökkentésére is alkalmas.
 
Az Országos Bírósági Hivatal távmeghallgatási rendszerek kiépítésében végzett munkáját az "Év infokommunikációs projektje a közigazgatásban" díjjal ismerte el  a NISZ Nemzeti Infokommunikáció Szolgáltató Zrt..

Az alábbi infografika 2018. decemberétől 2019. márciusáig mutatja be az adatokat:

 
  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL