2,8 milliárddal károsította az államot a számlagyáros bűnszervezet - 15 személlyel szemben emelt vádat az ügyészség

2019.06. 6. Jogi Fórum / Bács-Kiskun Megyei Főügyészség

Költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy számlagyárat működtető bűnszervezet hét tagjával és további 8 férfivel szemben, akik az általános forgalmi adó elkerülése érdekében „megrendelőik” igényének megfelelően fiktív számlákat állítottak ki, amelyek felhasználásával ezen cégek az adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették.

A számlagyárként működő bűnszervezetet 2013-ban egy magyar-szerb állampolgárságú férfi hozta létre és a háttérből is ő irányította. Az általa irányított vádlott társai segítségével az erre igényt mutató „megrendelők”, különböző gazdálkodó szervezetek részére anyagi ellenszolgáltatás fejében fiktív számlákat állítottak ki és juttattak el, amelynek célja a számlák könyvelésben felhasználása és ezáltal a közösségi beszerzés folytán felmerülő belföldi áfa fizetési kötelezettség elkerülése volt.

A bűnszervezet központi részét jelentő számlagyárat három magyar-szerb és egy magyar férfi működtette, ők szervezték be azokat a tagokat, akik Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban összesen 21 céget alapítottak fiktív, nem létező vagy külföldi honosságú, élő vagy elhalálozott, a magyar hatóságok számára elérhetetlenné vált személyek adatainak felhasználásával. A stróman vezetőkkel létrehozott társaságok részére bankszámlát nyitottak, telephelyet béreltek, hogy a szabályos működés látszatát keltsék. A számlagyár és a tőle fiktív számlát megrendelő 14 belföldi cég között összekötők tevékenykedtek, akik a strómanok tevékenységét koordinálták, banki tranzakciókat, szállításokat, e-mail forgalmat bonyolították, de a számlák kiállításáért a számlagyár részére járó jutalékot is ők szedték be.

A számlagyárat működtető bűnszervezet több mint 2,8 milliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

Az ügyészség 15 férfit költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádol, melyet közülük heten bűnszervezetben követtek el. Két férfinek bűnszervezetben részvétel bűntette miatt kell felelnie. Az ügyészség 5 vádlottal szemben fegyházbüntetés, további 12 vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ADÓZÁS
ÁFA