Magyarország mihamarabb biztosítson kompenzációs jogorvoslatot a túlzottan elhúzódó polgári és büntetőjogi eljárások által érintettek számára – erre szólította fel a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága kedden kiadott állásfoglalásában a magyar hatóságokat.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) született ítéletek végrehajtását is ellenőrző ET-testület emellett arra is felszólította a magyar hatóságokat, hogy e hónap végéig mutassanak be konkrét ütemtervet a kompenzációs jogorvoslatok folyamatára vonatkozóan, és nyújtsanak folyamatos tájékoztatást a jogalkotási folyamat minden lényeges fejleményéről, az előrehaladás nyomon követése érdekében.

A Miniszteri Bizottság arra emlékeztetette Magyarországot, hogy az EJEB ítéleteinek végrehajtása kötelező, azok elhúzódása “indokolatlan terheket ró a bíróságra”. Az ítéletek tagállami végrehajtásának elhúzódása vagy az ítéletek nem teljesítése az esetek nagy száma miatt “komoly fenyegetést jelent a rendszer hatékonyságára” – írták.

Mint közölték, a testület 36 magyarországi esetben tárt fel túlzottan elhúzódó büntetőeljárást, illetve a hatékony jogorvoslat hiányát. Bizonyos ítéletek esetében több éve lejárt a hatékony belföldi jogorvoslat vagy az ilyen jogorvoslatok kombinációjának bevezetési határideje.

A tájékoztatás szerint az Európa Tanács tavaly határozatban kérte fel a magyar hatóságokat: fokozzák erőfeszítéseiket annak biztosítására, hogy a túlzottan hosszadalmas bírósági eljárásokra vonatkozó kompenzációs jogorvoslat bevezetését célzó jogalkotási folyamat a korábban bemutatott ütemterv szerint, 2018. október végéig lezáruljon. Amellett, hogy a magyar hatóságok aktívan és konstruktívan működtek együtt az Európa Tanács szakértőivel, a Miniszteri Bizottság megjegyezte, a meghosszabbított, márciusi határidőig sem érkezett ütemterv az elmaradt határozatok végrehajtására vonatkozóan.

A szakértők aláhúzták, Magyarország egyike az Európa Tanács azon kevés tagállamának, amely túlzottan hosszú bírósági eljárásokkal szembesül, és amely nem vezetett be hatékony jogorvoslatot e tekintetben. Az igazságszolgáltatás túlzott késedelme komoly veszélyt jelent a jogállamiság tiszteletben tartására – tették hozzá.