Egy ügyvéd és társa egy örökségből több mint 640 millió forintot csalt el. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a vádlottak ellen két rendbeli különösen nagy kárt okozó csalás bűntette, az ügyvéd ellen továbbá ügyvédi visszaélés bűntette miatt is vádat emelt a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

A vádirat lényege szerint egy nő jelentős vagyonhoz jutott életében – amelynek jelentős része külföldi bankszámlákon volt – és öregkorában egy budapesti szállodában töltötte napjait. Elhunytát követően törvényes örököse két időskorú nő lett, akik megállapodtak egy családi baráttal, egy 58 éves férfival, hogy segítsen nekik a külföldön található hagyaték felkutatásában. A férfi elhatározta, hogy az örökség egy részét jogtalanul megszerzi, és ebben megegyezett ismerősével, egy 49 éves ügyvéddel. A férfi rávette az örökösöket, hogy bízzák meg a hagyatéki ügyintézéssel az általa ajánlott ügyvédet, és járuljanak hozzá, hogy a hagyaték az ügyvéd letéti számlájára kerüljön. Az örökhagyóval élete végén jó viszonyba került a szálloda portása, aki azt ajánlotta az örökösöknek, hogy a hagyaték 25%-áért segít a külföldi bankszámlákat felkutatni. Az ügyvéd meggyőzte a két örököst, hogy állapodjanak meg a portással, akit majd később – jogszerűen – kiszorítanak az örökségből.

Valójában az 58 éve férfi kutatta fel a külföldi bankszámlákon lévő örökséget, majd ügyvéd társával változatos módszerekkel jutottak hozzá 2015-2016-ban több mint 640 millió forinthoz. Az első utalásnál például az ügyvéd nem a letéti, hanem a saját devizaszámláját adta meg célszámlaként, emellett a letéti számlára befolyt összegből utalt a saját, illetve az 58 éves férfi hozzátartozójának, valamint az általa megvásárolt ingatlan adásvételénél az eladónak is. Ezen túl az ügyvéd szerkesztett és elolvasásra lehetőséget sem adva aláíratott egy okiratot az örökösökkel. E szerint előkerült egy bejrúti váltón alapuló hagyatéki igény, amelyet az örökösök vállaltak kiegyenlíteni. Ilyen váltó nem létezett, az okirat csak a csalárd pénzutalások leplezését szolgálta.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a vádlottak ellen két rendbeli különösen nagy kárt okozó csalás bűntette, az ügyvéd ellen továbbá ügyvédi visszaélés bűntette miatt is vádat emelt a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt. A törvényi fenyegetettség – a halmazati szabályokra figyelemmel – kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztés.