A Fővárosi Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben a rendőrséggel és a Terrorelhárítási Központtal közös akciót hajtottak végre a budapesti ügyvéd és társai elfogása érdekében.

A megalapozott gyanú szerint egy negyvenhárom éves budapesti ügyvéd férfi 2014-ben megbízást kapott a feltaláló üzletember sértettől, hogy lássa el a kozmetikai termékeit forgalmazó cégét érintő ügyvédi feladatokat. Az ügyvéd felismerte, hogy megbízója bizalmatlan a hatóságokkal szemben, így elhatározta, hogy ügyfelét kihasználva, csalárd módon jut anyagi előnyhöz. Ennek keretében elhitette ügyfelével, hogy házkutatást fognak nála tartani, és elkért tőle több adathordozót, amelyek üzleti és személyes titkokat tartalmaztak. Miután nem következett be az egyébként csak az ügyvéd által kitalált házkutatás, az adathordozókat nem adta vissza, hanem megtévesztve ügyfelét, egy társával hamisan azt állította, hogy azokat a sértett védelme érdekében a Dunába dobták.

Az ezt követő években az ügyvéd az üzletember költségén és csak részben a tudtával létrehozott több gazdasági társaságot, amelyeket azonban a saját bizalmi embereivel töltött fel, és a cégek közötti pénzmozgások felhasználásával több, mint százezer eurót tulajdonított el a sértettől. Amikor az ügyfél 2017-ben felmondta a megbízást, az ügyvéd – több társával együtt – megzsarolta a sértettet, és a rákövetkező évben több százmillió forintnyi vagyont, gyémántokat, készpénzt és ingatlant szerzett meg tőle élet elleni fenyegetéssel.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ munkatársainak és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreinek segítségével nagyszabású, több budapesti és pest megyei helyszínt érintő akcióban kutatásokat és elfogásokat tartottak. Ennek keretében a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat, okiratokat, informatikai eszközöket, valamint vagyontárgyakat és kábítószert foglaltak le. A nyomozó ügyészek öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül hármat őrizetbe vettek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki az ügyvédet – többek között – csalás, zsarolás, ügyvédi visszaélés bűntette miatt, a fent nevesített két társát zsarolás bűntette miatt. 

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványt tett az ügyvéd és az informatikus letartóztatása, illetve a kedvezőbb személyi körülményekkel rendelkező ötvenkilenc éves férfi – adott lakásra vonatkozó – bűnügyi felügyelet alá helyezésére.  

A nyomozási bíró az indítványról várhatóan a csütörtöki napon dönt.