A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső weboldalak számos módon tisztességtelenül jártak el a fogyasztókkal szemben, ezért a hatóság 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki az oldalakat működtető luxemburgi cégre, valamint kötelezte egyes gyakorlatainak megváltoztatására – közölte a hatóság hétfőn.

A versenyhatóság panaszok alapján indított vizsgálatot az ügyben, és ez alapján kiderült, hogy a be2 S.á.r.l. társkereső weboldalakat üzemeltető társaság gyakorlata a zavaros kommunikációra, a fogyasztók megtévesztésére épült.

A GVH kiemelte, a weboldalak használatát ingyenesnek hirdették, azonban díjmentesen nem lehetett hozzáférni a szolgáltatások lényegéhez, a társkeresés csak díjfizetéssel volt lehetséges.

A tájékoztatás szerint a portálok megtévesztő információkat nyújtottak az előfizetés időtartamáról, annak automatikus meghosszabbodásáról, az áráról, emiatt a fogyasztók nem tudták, hogy ténylegesen milyen időtartamú, összegű fizetési kötelezettségük keletkezhet.

A versenyhivatal feltárta azt is, hogy az oldalak nem az elvárható módon ismertették a szolgáltatások reális megítéléséhez szükséges információkat, például nem megfelelően kezelték a lemondás lehetőségét, formáját, a fogyasztói panaszok tartalmát, a vállalkozás a felhasználói panaszok ellenére sem módosította tájékoztatási gyakorlatát, működését.

A GVH közölte, a hatóság számos körülményt, elsősorban a jogsértés súlyát és az okozott fogyasztói kárt mérlegelve rótta ki az 1,6 milliárdos versenyfelügyeleti bírságot. A bírság alapja a vállalkozás 2017. év vége és a vizsgálat lezárása közötti hazai fogyasztóktól származó árbevétele volt.

A hatóság emellett arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül módosítsa jogsértő tájékoztatási gyakorlatát, valamint tegyen közzé helyreigazító nyilatkozatot az oldalakon, illetve közvetlenül a felhasználók felé.

A határozat megállapításai alapján a felhasználóknak lehetőségük van polgári jogi igényüket közvetlenül a bíróság előtt érvényesíteni – írja közleményében a GVH.