Manapság már a csapból is az folyik, hogy a vérnyomásmérés nagyon fontos, mi pedig szeretnénk segíteni és megkönnyíteni a mérést. A következőkben lesz szó arról, hogy mi az optimális vérnyomás, illetve arról is írunk majd, hogy mit tehetsz, ha esetleg magas a vérnyomásod, és nem szeretnél még gyógyszerekhez nyúlni. Ha szeretnéd bővíteni a tudásodat a vérnyomásméréssel kapcsolatban, olvass tovább! (X)

A vérnyomásmérésről általában

A vérnyomást legegyszerűbben egy erre a feladatra gyártott mérőeszközzel mérheted meg. Ez a készülék jellemzően kiírja a pulzusszámot is, aminek optimális értéke 60-100 között van. Orvosi vizsgálat keretein belül léteznek más vérnyomásmérési technikák is. Az eszköz kijelzőjén látható a szisztolés, a diasztolés nyomásérték és legtöbbször a pulzusszám is.

Bizonyos esetekben elengedhetetlen az otthoni vérnyomásmérés és vérnyomásnapló vezetése a magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításához és a kezelés követéséhez.

Az optimális vérnyomás eléréséhez és megtartásához érdemes a következő életmódbeli tanácsokat megfogadni:

  • Mediterrán étrend – sok hal, gyümölcs, zöldség fogyasztása
  • Rostokban gazdag ételek beépítése az étrendbe
  • Rendszeres testmozgás – minimum heti 3x fél óra

A vérnyomásod pontos követéséhez ezeket a szabályokat tartsd be:

  • Tilos ébredés után azonnal vérnyomást mérni, hiszen ilyenkor még az alvás közbeni nyugalmi állapot uralkodik a szervezeteden.
  • Ahhoz, hogy pontos értek kaphass, kétszer mérj, kb. 10 perc különbséggel.
  • Mérni csak ülő pozícióban lehet, miután már üldögéltél egy helyben néhány percet! Ez azért fontos, mert ha fizikai aktivitás – mint amilyen a sport vagy akár a takarítás – után ülsz le mérni, akkor az eredmény sokkal magasabb lesz.

Ne feledd, hogy a káros szenvedélyek, azaz a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy az irreálisan sok koffein fogyasztása mind befolyásolják a vérnyomást, ráadásul sajnos elősegítik a magas vérnyomás kialakulását is.

Mivel segítheted, hogy csökkenjen a vérnyomásod?

A magas vérnyomás alapvetően megelőzhető, ha az ember odafigyel a legfontosabb szabályokra! Azért, hogy az idegrendszerünk megfelelően tudjon működni, szükség van a következő vitaminokra: B1, B3, B5, B6 és B12. Ahhoz, hogy pontosan tudd, mit javasolt szedni, érdemes a háziorvossal egyeztetni. 

A kalcium és a magnézium rendszeres szedése (étel vagy vitamintabletta formában) segít abban, hogy a vérnyomásunk megfelelő lehessen. A C-vitamin nem csupán az immunrendszerünk megfelelő működésében segít, értágító hatással is rendelkezik. Érdemes lehet magas vérnyomás esetén Q10 koenzimet is szedni.