A Z generáció már beleszületett az internet világába, nem is ismerik azt a világot, amikor még nem volt internet. Számukra ez a természetes, ezért is fordulnak előszeretettel az online világ felé, használják és kihasználják a benne rejlő előnyöket, potenciált. A Z generációt (1995 után születettek) szokás digitális bennszülöttnek is nevezni, találó, igaz? (X)

Sokan a korábbi generációk közül (Y, X, sőt, baby boomerek közül is) használják, vagy legalább felismerik az online világ előnyeit. Mert hát előnye az van bőven, nem győzném sorolni, ha belekezdenék, ezért nem is fogok. Minden esetre egy olyan komoly döntés meghozatalában is nagy segítségedre lehet, mint egy hitelfelvétel. Lássuk, hogyan!

Már sok hitelnél elérhető az online igénylés

Sok pénzintézetnél elérhetőek már az online hiteligénylési lehetőségek. Azonban ezek többsége elég szűk keresztmetszetben mozog. Pl. csak saját, más hitel során már átvilágított, jól fizető ügyfélnek elérhető ez a lehetőség. Főleg személyi kölcsönöknél alkalmazzák az online hiteligénylési módot, sőt sok esetben a bank keresi fel az ügyfelet egy visszautasíthatatlan ajánlattal.

Ha a többi hiteltípust megnézzük, azok között is találunk még online igényelhetőt. Ilyenek a folyószámlahitelek vagy a hitelkártyák. Vagy ott vannak az autóhitelek, melyek igényléséhez sok esetben nem feltétlenül szükséges személyesen megjelenni.

A lakáshitel is igényelhető online?

Ha röviden szeretnék válaszolni a kérdésre, akkor az a válaszom, hogy nem, nem igényelhető online. Ugyanakkor vannak olyan oldalak, mint pl. az expresszkolcson.hu, ahol lakáshiteleket találsz kiváló kondíciókkal, összehasonlítható módon felsorolva. Gondoljunk csak bele, hogy a jelzáloghitelek esetében mennyi mindenre van szükség, mennyi mindenen megy keresztül egy igénylő a folyósításig.

Sajnos a lakáshitelek esetében több olyan lépés is van, melyet jelenleg nem tudsz online jelenléttel helyettesíteni, kell a személyes jelenléted. Ilyen pl. az adás-vételi szerződés megkötése ügyvéd jelenlétében vagy a közjegyzői okirat elkészítése a közjegyzőnél, hogy csak kettőt említsek. És akkor még a földhivatali bejegyzés ügyintézését, valamint a hitelszerződés aláírását nem is említettem. Bár vannak olyan lépések, melyek online is kivitelezhetőek, de összességében egyáltalán nem tudjuk a lakáshitelt személyes jelenlét nélkül elintézni.

Miért forduljunk online irányba?

Ahogy a cikkem elején is írtam, az online világ, az internet sok esetben megkönnyíti a dolgod. Jelen esetben is azért érdemes az online igényés irányába terelned magad, mert ezzel megkönnyítheted a választást. Eleve rengeteg információ fent van a bankok különböző lakáshiteleiről, ráadásul sok helyen összehasonlítható módon tálalva. Emellett online tudsz a pénzintézetektől ajánlatot is kérni, így garantáltan megtalálhatod az igényeidnek legmegfelelőbb hitelkonstrukciót.