Az Európai Unió Tanácsa naprakésszé tette az adóparadicsomok uniós fekete listáját. De mit is jelent ez? Mely tagállamok kerültek fel az adózási kérdésekben együtt-nem-működők jegyzékébe?

Az Európai Unió a közösségi adózási kérdésekben nem együttműködést tanúsító országokra vonatkozóan 2017 óta ún. adós „fekete listát” vezet, melyet félévente tesz közzé. Az uniós kereskedelemmel érintett államok, mint gazdaság szereplőinek adójogi rendszerei kerülnek górcső alá: az adózási átláthatóság, a jó adóügyi kormányzás és a valós gazdasági tevékenység kerül a vizsgálat középpontjába. A fekete lista ad látleletet azon országokról, amelyek az Unió által kialakított adózási kritériumrendszert rendszerint áthágják, amelyek főként az adóelkerülés elleni minimum elvárások tanúsításának hiányából adódnak. A listára kerültek továbbá olyan országok is, amelyek az Unió számára nem biztosítják megfelelő mértékben a transzparenciára, az átláthatóságra irányadó minimum követelményeket, valamint az Unió irányában elvárt és következetes információcserére irányuló gyakorlatot.

Az EU különféle globális sztendereket bocsájt ki, amelyeknek minden gazdasági körforgásban résztvevő államnak meg kell felelnie. Az EU aggályaira válaszul minden évben számos állam tesz lépéseket adójogi rendszerének és jogszabályainak harmonizálására, amelyet az uniós pénzügyminiszterek sikerként könyvelnek el. Azon tagállamok, akik bár az adózási kérdésekben nem felelnek meg a minimum szabályoknak, de a jogrendszereikbe már bevezették azon minimum elvárásokat, amelyek az EU-s adójogi kérdésekben elvártak, vállalásaikkal az ún. „szürke listára” kerülnek.

Az adójogi szempontból nem együttműködő országok és területek uniós listája a következő problémák kezelésére szolgál:

  • adócsalás vagy adókijátszás: illegális-, vagy meg nem fizetett adó,  
  • adóelkerülés: jogi eszközök alkalmazása az adókötelezettség minimalizálása érdekében,
  • pénzmosás: az illegálisan megszerzett pénz származásának eltitkolása.

Az EU adózási fekete listáján jelenleg az Amerikai Szamoa, a Virgin-szigetek, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Seychelle-szigetek, Szamoa, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu szerepel.

Az Európai Unió Bizottsága által 2017-ben került összeállításra – és a tagállamok által elfogadásra – azon jegyzék, amely közös eszközként szolgál az adóvisszaélés és a tisztességtelen adóverseny kockázatának világszintű kezelésére. A jegyzék segítségével átláthatóvá válik, hogy melyek azok az országok, amelyek az adójogi együttműködés irányába kötelezettségvállalásokat tettek. Az uniós jegyzékkészítés keretet teremtett az EU nemzetközi partnereivel folytatott, az adórendszereikkel kapcsolatos aggodalmak megoldására, valamint a feleket kölcsönösen érintő adóügyi kérdések megvitatására irányuló párbeszédhez és együttműködéshez.

Az adóparadicsomok nyilvánosságra hozatalát az adózási visszaélések és a tisztességtelen adóverseny külső kockázatainak kezelésére használják. A félévente frissülő fekete lista közzétételével az EU célja, hogy magasabbra tegye a mércét világszinten a jó adóügyi kormányzás terén és felszámolja a globális szintű adó-visszaélési lehetőségeket.