Négy társa segítségével zsarolta ügyfelét egy 43 éves budapesti ügyvéd. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség benyújtotta a vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügyvéd előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást.

Az ügyvéd a vádirat szerint 2014-ben megbízást kapott a sértettől, hogy lássa el a kozmetikai termékeit forgalmazó cégét érintő ügyvédi feladatokat. Az ügyvéd felismerte, hogy megbízója bizalmatlan a hatóságokkal szemben, míg benne maximálisan megbízik az üzleti élettel, cégmenedzsmenttel, és joggal kapcsolatos ismereteit illetően. Elhatározta, hogy mindezt kihasználva, csalárd módon, valamint az üzletember zsarolásával jut anyagi előnyhöz.

2015 nyarán elhitette ügyfelével, hogy a hatóságok házkutatást terveznek nála tartani, ezért elkért tőle több üzleti és személyes titkokat tartalmazó adathordozót, hogy biztonságba helyezze. Azt állította, hogy a Dunába dobta a tárgyakat, tartalmukat később az ügyfél zsarolásához használta.

2015 tavaszán az ügyvéd elhitette megbízójával, hogy az általa képviselt társaság terjeszkedéséhez, bővítéséhez további cégeket kell létrehozni. Az ezt követő 2 évben az ügyvéd az üzletember költségén, és csak részben a tudtával, több gazdasági társaságot is létrehozott, amelyek élére saját bizalmi embereit tette, a tényleges érdemi döntéseket ő maga hozta meg. Ezt követően a cégek közötti pénzmozgások felhasználásával, profit kivonásával az ügyvéd a sértettet megkárosította.

A sértett végül 2017 őszén felmondta a megbízást, ezután az ügyvéd – két vádlott társával együtt – egy éven keresztül zsarolta a sértettet, a hosszú évek alatt felépített cégcsoport és hírnév, illetve a magánélete súlyos megkárosításával, valamint élet elleni fenyegetésekkel. Ennek hatására végül több százmillió forintértékben szereztek meg tőle gyémántokat, készpénzt és ingatlant.

Az ügy II. rendű vádlottja egy budapesti gyémántkereskedő, aki aktívan részt vett a zsarolásokban, míg IV. rendű vádlott – a sértett bizalmi emberének hitt sofőr – bűnsegédként.

III. rendű vádlott a cégcsoport informatikai fejlesztője, aki a vád szerint a cégcsoport működéséhez elengedhetetlen adatok visszatartásával zsarolta a sértettet, ezzel 100.000 eurót kényszerített ki tőle.

V. rendű vádlott nő egy stróman, aki a vád szerint az ügyvéd által kiállított, ügyvédi munkavégzésről szóló hamis számlák kifizetéséről intézkedett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben bűnszövetségben, élet elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, a vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozva.