100 ezer euró alatti adócsalásért nem jár szabadságvesztés Romániában - Az Ab szerint nem sért alaptörvényt a szabályozás

2021.03. 2. Jogi Fórum / Fóris Gábor

Az román alkotmánybíróság (CCR) szerint nem sérti az alaptörvényt az a jogszabály, amely értelmében a 35 millió forintnál kisebb összegű adócsalás szabadságvesztés helyett bírsággal is büntethető, amennyiben a teljes kár megtérül.

A törvény ellen a román legfelsőbb bíróság, a kormány és a Nép Ügyvédje (Ombudsman) is alkotmányossági kifogást emelt, a taláros testület azonban elutasított azt.

A román legfelsőbb bíróság beadványában azt kérte az alkotmánybíráktól, hogy nyilvánítsák teljes egészében alkotmányellenesnek a jogszabályt. Meglátásuk szerint felmerül a gyanú, hogy a törvény elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, mivel - vélik - a jogszabálynak a képviselőház által döntő házként elfogadott változata jelentősen eltér attól, amelyet a szenátus első házként megvitatott és megszavazott.

A bírák azt is kifogásolták, hogy a törvény szövegéből nem derül ki teljesen világosan, mely vádlottak tartoznak a kedvezményezettek közé.

A képviselőház által decemberben elfogadott jogszabály előírja, hogy a 100 ezer eurónál - vagyis 35 millió forintnál - kisebb összegű adócsalás szabadságvesztés helyett bírsággal is büntethető, amennyiben a teljes kár megtérül.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
BÜNTETŐJOG
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
ROMÁNIA