Szeptember első hetében készül el a Tocsik Márta és társai ellen indított büntetőügy ítéletének írásba foglalása – közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. A közlemény szerint az FB elnöke kivizsgálta a késedelmes írásba foglalás okát, és erről tájékoztatta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökét is.

Idén márciusban a megismételt elsőfokú eljárásban hűtlen kezelés miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre és 640 millió forint vagyonelkobzásra ítélte Tocsik Mártát az FB, 3 és fél évre bűnsegédként Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. egykori vezető jogászát és 4 és fél évre Szokai Imrét, a privatizációs szervezet volt elnökét. Az FB közleménye szerint a Tocsik-ügy az “igen bonyolult jogi megítélésű, széleskörű bizonyítást, sok tárgyalási napot igénylő ügyek kategóriájába tartozik”.

Az írásba foglalt ítéletnek tartalmaznia kell a terjedelmes bizonyítási anyag minden részletét, a meghallgatottak vallomásait, a részletes ténybeli és jogi indoklást. A közlemény szerint Kenéz Andrea, az ügyet tárgyaló bíró a Tocsik-ügy befejezése után más ügyeket kezdett el tárgyalni, az ítélkezési szünetet a bíróságon töltötte, szabadságot sem vett ki.

Mindennek ellenére az FB elnöke – egyetértésben az OIT elnökével – arra az álláspontra helyezkedett, hogy még az ilyen bonyolult ügyekben is eltúlzottan hosszú idő telt el az ítélet szóbeli kihirdetése és annak írásba foglalása között. A közlés szerint a késedelmes írásba foglalás – az egyéni erőfeszítés ellenére – kedvezőtlen megítélést eredményez a bíróság számára. Ez eddig is csak kivételes esetben fordult elő, és a jövőben sem válhat gyakorlattá – tartalmazza a közlemény.