Jánosi György miniszter szerint volt olyan ügylet, amikor a tárca vezetése saját kormányát is félrevezette.

A volt Ifjúsági és Sportminisztérium átvilágításakor feltárt törvénysértések miatt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen és hanyag kezelés, valamint más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen büntető feljelentést tesz a következő napokban a tárca jelenlegi vezetése – közölte a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetője, a tárca elődje által folytatott gazdálkodás törvényességi vizsgálatáról tartott tájékoztatón. Jánosi György elmondta azt is, hogy fegyelmi és kártérítési eljárást kezdeményeztek a tárca korábbi közigazgatási államtitkára ellen, és ugyanilyen eljárás indul a szabálytalan döntések előkészítésében, végrehajtásában közreműködő szakmai és gazdasági vezetők ellen is. Jelezte: kezdeményezték az állami érdekek szempontjából hátrányos szerződések módosítását, megszüntetését is.

Jánosi György hangsúlyozta: nem politikai indíttatású, hanem törvényességi átvilágítást végeztek. Elmondta, hogy a leggyakoribb problémát a fedezet nélküli kötelezettségvállalások jelentették. Rámutatott arra: az év elején született fedezet nélküli kötelezettségvállalások mintegy 4 milliárd forintot tesznek ki, amely bőven finanszírozta volna a teljes magyar élsport olimpiára való felkészülését a következő két évben. A források nélküli vállalások közül példaként említette az évi 600 millió forintból működő Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet létrehozását, valamint a hódmezővásárhelyi uszoda felújítására – pénzügyi ellenjegyzés nélkül – aláírt 400 millió forintos támogatási szerződést.

Májusban a tárca előző vezetése döntött a minisztérium dolgozói részére kifizetendő, összesen 104 millió forintnyi terven felüli, forrás nélküli jutalomról is, amelyből részesültek a minisztériummal vállalkozási jogviszonyban lévő “kvázi alkalmazottak” is. A jutalom összegét tényleges teljesítés nélküli, színlelt szerződésekkel fedezték. Az olimpiai pályázatot előkészítő tanulmány megrendelésekor a rendelkezésre álló 300 millió forintnyi forrás ellenére 500 millió forintos szerződést kötöttek, amelynek fedezetét nem teremtették meg.

Jánosi György kiemelte: a stadion-rekonstrukciós program kapcsán is észleltek szabálytalanságokat. Mint mondta, az 1,2 milliárd forintra tervezett beléptető rendszerre a tárca előző vezetése belső átcsoportosítással 3,2 milliárd forintot szánt, de végül összesen 5,2 milliárd forintos szerződést kötöttek a nyertes céggel. A miniszter hozzáfűzte: az összeg visszapótlására a tárca vezetése saját kormányát is félrevezetve, négymilliárd forintos kezességvállalást igényelt a kormánytól az akkor már megvásárolt stadionbeléptető rendszer beszerzésére. Jánosi György elmondása szerint a tárca előző vezetésének – dokumentumokkal is alátámasztott – terve az volt, hogy a már megvásárolt rendszert 3 milliárd forintért eladják annak a cégnek, amelyiktől megvették, majd a kormány által biztosított 4 milliárd forintért visszavásárolják, törlesztve a cég felé fennálló egymilliárd forintos tartozást és 3 milliárd forintot visszapótolva a tényleges rekonstrukcióra.

Jánosi György a szabálytalan beszerzések közül példaként említette: közbeszerzés nélkül, támogatási szerződésnek álcázva 35 millió forint értékben kötöttek szerződést reklámfelületek vásárlására egy Deutsch Péter, a volt miniszter öccse által képviselt céggel is. Mesterházy Attila, a tárca politikai államtitkára jelezte: a Budapest Sportcsarnok újjáépítése ügyében állami számvevőszéki vizsgálatot kezdeményeznek. A csarnok újjáépítésének az eredetileg tervezett 17-18 milliárd forintról – ugyan kibővített programmal – 45 milliárdra nőttek a költségei.