A svájciak többsége betiltaná a dohány- és alkoholreklámokat

2002.01.31. stop!

A svájciak 52 százaléka támogatja a dohány- és alkoholreklámok teljes betiltását - derül ki a Coop című lap által készített felmérésből. Hét százalékuk helyeselné a dohányáruk eladásának tilalmát, egy százalékuk pedig az alkohol tartalmú italok árusítását tiltaná be.

A megkérdezetteknek csupán 35 százaléka viszonyul pozitívan a dohány- és alkoholreklámokhoz - közölte kedden a lap. A felmérés során 681 - 15 és 74 év közötti - személyt kérdeztek meg a lakosság minden rétegéből. A svájci szövetségi bíróság júniusban - áldását adva a genfi kanton ilyen értelmű döntésére - úgy foglalt állást, hogy a kantonok megtilthatják az alkoholos italok és a dohányáruk plakátokon történő reklámozását.

A genfi reklámtörvény tiltja a dohányféleségek és a 15 százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italoknak nyilvános helyen, valamint magántulajdont képező területen történő reklámozását, amennyiben az utóbbi terület kívülről belátható. E törvény ellen összesen 18 reklám-, dohánygyártó és alkoholtartalmú italokat előállító cég nyújtott be panaszt a szövetségi bíróságnál - jelentette az sda svájci hírügynökség.

  • kapcsolódó anyagok
REKLÁM