A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság keddi döntésében hét uniós államot marasztalt el azért, mert az Egyesült Államokkal kötött kétoldalú légiszállítási egyezményeikkel megszegték az uniós szabályozást.

Az Európai Bizottság négy éve kezdeményezett eljárást az érintett államok ellen, miután az EU-s kormányok rendreutasították azon kérése miatt, hogy az egész EU-ra kiterjedően kezdjenek tárgyalást a transzatlanti légiforgalmi jogokról az Egyesült Államokkal. Ennek előzménye az volt, hogy a Bizottság a kilencvenes évek elején a légiforgalmi liberalizáció keretében tárgyalni kezdett Washingtonnal az európai és az amerikai légitársaságok kölcsönös piaci hozzáféréséről. Az eredménytelen tárgyalásokat követően kezdték el a tagországok a kétoldalú egyezményeket szorgalmazni.

A bíróság úgy döntött, hogy az uniós államoknak nincs joguk egyezményeket kötni a díjakkal és foglalási rendszerekkel, valamint a le- és felszállási jogokkal kapcsolatban nem uniós légitársaságokkal, mert ezen a területen kizárólagos illetékessége van az Európai Uniónak. A hét államnak előreláthatólag fel kell mondania kétoldalú egyzményeit az Egyesült Államokkal. A döntésben a bíróság “összeférhetetlen diszkriminációnak” minősíti a kétoldalú egyezményekben a légitársaságok tulajdonáról és ellenőrzéséről szóló határozatokat, amellyel az Egyesült Államokat arra kötelezték, hogy csak az érintett EU-államoknak biztosítsa a piaci hozzáférést, másokat viszont kizárjon ebből. A hét érintett állam: Ausztria, Dánia, Svédország, Finnország, Belgium, Luxemburg és Németország. A döntés ágazati megfigyelők szerint tovább ösztönzi az uniós tisztviselőket, hogy egyetlen, átfogó EU-amerikai transzatlanti repülésügyi egyezményről tárgyaljanak és szorgalmazzák az integrációt az európai repülésügyben.