Noha a jövő évi költségvetés tervezete a tavalyinál 30 milliárd forinttal többet irányoz elő a rendőri szerveknek, a növekmény teljes egészét a személyi juttatásokra kell majd fordítani. Így harmadával kisebb összeg jut a közbiztonság szempontjából meghatározó működési kiadásokra – írja a Világgazdaság.

A többletpénzből kellene finanszírozni a dologi kiadások jelentős részét is, amelyből egyébként a rendőrség mindennapi működésével összefüggő költségeket – üzemanyag és alkatrészek vásárlása, közüzemi számlák – fedezik. A rendőrség dologi kiadásokra fordítható támogatása 2003-ban az idei 22,5 milliárd forintról alig 15 milliárdra csökkenhet. Néhány évvel ezelőtt már adódott hasonló helyzet, amikor egyes rendőri szerveknek például nem maradt pénze közúti ellenőrzésekre.

Szakértők szerint a források elvonásának hatása már a jövő év első hónapjaiban érezhető lesz, mivel a költségvetés havi bontásban utalja ki a megítélt támogatást a rendőrségi szervek részére. A lap által megkérdezett gazdasági vezetők elmondták: amíg nem látják a végleges számokat, nem kommentálják a tervezetet, de az ebben szereplő összegeket tárgyalási alapnak sem tudják elfogadni, mert komolyan veszélyeztetheti a rendőrség normális működését.