Az Országgyűlés által tegnap megszavazott adótörvény-csomag eltörölte a minimális vállalkozói jövedelmeket, illetve az azokkal együtt járó adóhivatali felszólítást és ellenőrzést – írja a Magyar Hírlap.

A kilencvenes évek közepén az APEH elnöke minden évben nyilvánosságra hozta a kiugróan alacsony jövedelemmel járó szakmákat. Az autószerelők például 80 ezer, míg az ügyvédek 110 ezer forintot kerestek évente. Ennyi bevétel után fizették a közterheket és ebből jártak közülük többen luxusautóval. A következő lépés a minimális jövedelmeket tartalmazó limitek bevezetése volt. Az adózás rendjét tartalmazó törvénybe bekerült egy olyan előírás, amely arra kötelezte az adóhatóságot, hogy a pénzügyminiszter irányelvében meghatározottnál kisebb jövedelmet bevallókkal lépjen kapcsolatba.

Ekkor a vállalkozóknak igazolniuk kellett, hogy más forrásból is származott jövedelmük. Az adóhatóság egybevetette anyagi helyzetüket és költekezésüket, a bevallott, illetve egyéb legális jövedelmükkel. Ha a két oldal nem egyezett, akkor a hivatal elrendelte a vizsgálatot. A jövedelemlimiteket tartalmazó táblázat végigvett valamennyi szakmát, település szerinti bontásban. Külön összeget határozott meg a budapesti, a kistelepülési, a közepes és a nagyvárosokra, továbbá megyénként is. A Pénzügyminisztérium szerint az indokolta a limitek eltörlését, hogy az “nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a gyakorlat nem igazolta vissza a jogalkotó szándékát”.