A drogtörvény módosításának vitája a Parlamentben

2002.11.28. MTI

A büntető törvénykönyv (Btk.) drogokkal kapcsolatos szabályozása állt a felszólalások középpontjában a büntető jogszabályok módosításának folytatódó általános vitájában, szerdán az Országgyűlésben.

A kormánypártok szerint az elmúlt években alkalmazott és jelenleg is hatályos drogpolitika nem vezetett eredményre, csak látensebbé tette a kábítószer- fogyasztást, az ellenzék pedig úgy vélte: a szocialista kormány elfogadja a kábítószer terjesztését, és ez "borzasztó dolog a magyar családok számára".

Gál Zoltán (MSZP) úgy vélekedett, a jobboldali, konzervatív felfogás szerint több börtönben lévő ember kevesebb bűnözőt jelent.
A képviselő álláspontja szerint a zéró tolerancia zsákutcát jelent, mert a bűnözést nem csökkenti, növeli viszont a rendőrségi visszaélések számát.

Szabó Erika (Fidesz) országos tiltakozásra szólította fel a gyermekeikért aggódó szülőket és nagyszülőket a drogszabályozási változtatások miatt. Úgy vélekedett, hogy ezzel a módosítással "rászabadítják" az iskolákra a drogot, és ezzel veszélynek teszik ki az iskolás gyermekeket.
Mint mondta, erre nem kapott felhatalmazást az MSZP a választóktól.

Szitka Péter (MSZP) úgy látja, az elmúlt években alkalmazott és jelenleg is hatályos drogpolitika nem vezetett eredményre, csak látensebbé tette a kábítószer-fogyasztást.
Hozzátette: a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni, illetve toleranciát kell tanúsítani a drogot egyszer kipróbáló fiatalkorúakkal szemben.

A hozzászólások során az ellenzéki oldalon ülők többek között azt firtatták, hogy a drogokkal kapcsolatos büntetések enyhítése kinek, kiknek az érdeke, a kormányoldalon helyet foglalók szerint azonban az ellenzék félremagyarázza a módosítás lényegét.

Gusztos Péter (SZDSZ) hangsúlyozta: a büntető törvénykönyv legutóbbi módosítását követően négyszer annyi fiatalkorú került előzetes letartóztatásba, mint azelőtt, az eljárás alá vont személyek 41 százaléka pedig alkalmi fogyasztó volt.
Hozzátette, a kriminológiai intézet egyik felméréséből kiderül, hogy a bírák, rendőrök, ügyészek háromnegyede nem tartja indokoltnak az alkalmi fogyasztás ilyen szigorú büntetését.

Dávid Ibolya (MDF) szavai szerint a szabályozás legnagyobb hibája, hogy a terjesztőket segíti azzal, hogy megfogalmazza: mekkora mennyiséget kell maguknál tartani ahhoz, hogy ne váljanak büntethetővé.

Révész Máriusz (Fidesz) több MDF-es és fideszes politikushoz hasonlóan úgy vélekedett, hogy a felvilágosító programok lehetőségének felajánlása a kábítószer-terjesztők helyzetét könnyíti meg.

Mátrai Márta (Fidesz) minden magyar család nevében visszautasította a Btk.- módosítást.
Szerinte a törvénymódosításnak az az üzenete, hogy a szocialista kormány elfogadja a kábítószer terjesztését, és ez "borzasztó dolog a magyar családok számára".

Zuschlag János (MSZP) szavai szerint Mátrai Márta abból a logikából indul ki, hogy az a magyar család, amelyik velük együtt gondolkodik.