Az amerikai hatóságok két frankfurti bankátutalás bizonylatát szeretnék megkapni, ami bizonyíthatná a kapcsolatot a szeptember 11-i merénylőkkel

Franciaország és Németország hosszas vita után megegyezésre jutott az amerikai kormánnyal a terrorizmussal vádolt Zacharias Moussaoui ügyében.

A francia és a német kormány átadja a rendelkezésére álló bizonyítékokat, az amerikai igazságügyi hatóságok viszont a kompromisszumos megállapodás értelmében sem közvetlenül, sem közvetve nem használják fel ezeket arra, hogy a vádlottra halálos ítélet kiszabását kérjék.

A 2001 augusztusában letartóztatott Zacharias Moussaoui perének kezdetét többszöri halasztás után jövő év júniusára tűzték ki. Az amerikai hatóságok feltételezése szerint ő lett volna a huszadik gépeltérítő. Az algériai származású, francia állampolgárságú Moussaoui elismerte ugyan, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagja volt, de tagadta, hogy köze lett volna a szeptember 11-i terrortámadásokhoz. A nyomozók szerint ő lett volna az ötödik légikalóz azon az utasszállítón, amelyet a géprablók Washington felé vezettek, de útközben lezuhant Pennsylvániában.

Dominique Perben francia igazságügyi miniszter előzőleg találkozott Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter asszonnyal, és utána döntött arról, hogy együttműködik az amerikai hatóságokkal.

Németország washingtoni nagykövetsége szerint a bizonyítékok átadása Németország hozzájárulása a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz, amely akkor lehet sikeres, ha a terrorellenes koalíció tagjai kölcsönösen segítik egymást az alkotmányaik szabta kereteken belül. Az amerikai kormány már tavasszal hivatalosan kérte Berlintől a jogsegélyt, a német kormánynak azonban az alkotmány előírása megkötötte a kezét. A német hatóságok nem adhatnak ki bizonyítékot más államnak, ha az halálos ítélet kiszabására használható fel. Franciaország ugyancsak vonakodott kiadni saját bizonyítékait, mivel azokat a halálos ítélet indoklására használhatták volna fel saját állampolgára ellen.

Az Egyesült Államok mindenekelőtt két frankfurti bankátutalás bizonylatát szeretné megkapni, amelyekből világosan kiderülhet, hogy a marokkói eredetű, francia állampolgárságú Moussaoui közvetlen kapcsolatban állt a Mohamed Attával és a hamburgi terrorista sejttel. Atta vezette tavaly szeptember 11-én az első utasszállítót a Világkereskedelmi Központnak.

Amerikai sajtóértesülések szerint a két hónappal ezelőtt Pakisztánban elfogott Ramzi bin al-Siba Moussaoui ellen vallott. Kihallgatásán azt mondta, hogy Moussaoui 2000 végén Afganisztánban találkozott Halid Sejk Mohameddel, a szeptember 11-i terrorcselekmények feltételezett irányítójával, az al-Kaida műveleti főnökével. Bin al-Siba azt is beismerte, hogy a terrorcselekmények előtt pénzt utalt át Moussaouinak. Vallomása szerint nem tartották elég megbízhatónak, ezért úgy döntöttek, hogy csak végső esetben vonják be őt a merényletek végrehajtásába.