A Fővárosi Bíróság csütörtökön a tv2 ellen hozott ORTT-határozat végrehajtását is felfüggesztette. Előző nap a bíróság hasonlóan rendelkezett az RTL Klub ügyében is, így egyelőre mindkét adó elkerülte az elsötétítést. Az ORTT a Való Világ és a Big Brother műsorok tartalma miatt ítélte félórás kényszerszünetre a kereskedelmi csatornákat.

Példátlanul súlyos büntetést kaptak a Való Világot, illetve a Big Brothert sugárzó kereskedelmi televíziók. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerint mindkét műsor megsértette a médiatörvényt, ezért a testület az RTL Klubot és a tv2-t is félórás elsötétítésre ítélte. A testület szerdán közzétett határozata szerint az adóknak a november 27-én, vagy 28-án műsorra tűzött valóságshow-ik előtt kellene felfüggeszteni a műsorszolgáltatásukat.

Az RTL Klub és a tv2 még szerda reggel a Fővárosi Bírósághoz fordult, amely felfüggesztette az ORTT vitatott közigazgatási határozatainak azonnali végrehajtását. Az RTL Klubot szerda délután, a tv2-t pedig csütörtökön értesítették a bírósági végzésről.

Az ORTT az RTL Klub esetében azt kifogásolta, hogy november 3-án adásba került az “Oki show”, amely a Való világ szereplőjének nevéhez fűződő, előző heti szex-hirdetés folytatása. A testület szerint a televízió azzal is törvényt sértett, hogy a következő napon főműsoridőben bemutatták az Oki és Irén által együtt töltött éjszaka néhány, a műsorvezető szóhasználatával élve “cenzúrázott” mozzanatát, köztük a szexuális aktus egyes részleteit.

Az ORTT hasonló büntetéssel sújtotta a tv2-t is, amely a határozat szerint november 4-én szintén törvényt sértett. A kereskedelmi adónak ezért ugyancsak ma vagy holnap, főműsoridőben, a Big Brother előtt fél órára szüneteltetnie kellene műsorát. A büntetést a testület azzal indokolta, hogy az Évi és Renato szeretkezéséről bemutatott jelenetek pornográfnak minősülnek. A határozat miatt a tv2 is bírósághoz fordult, de a társaságnál egyelőre nem tudják megmondani, esetükben milyen döntés született.

Kolosi Péter, a múlt héten szintén elsötétítésre ítélt RTL Klub programigazgatója az [origo]-nak elmondta, gyorsaságuknak is köszönhető, hogy sikerült elérni az újabb határozat felfüggesztését. A Való Világ miatt hozott előző ORTT-döntés napján ugyanis már nem volt elég idő, hogy a bíróság érdemben foglalkozzon az üggyel. Kolosi szerint a péntek esti, negyedórás kényszerszünet több tízmillió forintos veszteséget okozott az RTL Klubnak.