Az APEH is letörölte átmásolt adatbázisát

2003.03.25. origo

Több más intézménnyel együtt az APEH is megsemmisítette az adatvédelmi biztos által kifogásolt tavaly nyáron átmásolt adatállományát. Az ombudsman szerint ugyanis jogtalanul másolták le és tárolták az adatokat.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az adatvédelmi biztos javaslatának megfelelően közjegyző jelenlétében megsemmisítette a tavaly augusztusban elmentett adatállományt. Az eljárásnál jelen volt a Pénzügyminisztérium képviselője is. László Csaba pénzügyminiszter múlt hét szerdán levélben válaszolt az adatvédelmi biztosnak arra a felvetésére, hogy törvénytelenül járt el több intézmény, amikor - a PM utasítására - a kormányváltást követően másolatot készített adatállományáról. Az adatvédelmi biztos szerint ezekben az állományokban olyan személyi adatok voltak, amelyek felhasználására csak az állampolgárok beleegyezésével lett volna mód.

A pénzügyminiszter múlt hét szerdán közölte: fenntartja azt az álláspontját, hogy az adatmentés célja az intézmények felügyeletéről szóló előírásokból levezethető, ezért a közeljövőben törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a kiemelten fontos állami intézményekben hasonló adatmentések a kormányváltás időszakában kötelezőek legyenek. Az ombudsmannak küldött levelében László Csaba leírta: az általa elrendelt adatmentés nem sértette a hatályos jogszabályokat, az adatokat szolgáltató intézmények vezetői helyesen jártak el, ezért az adatvédelmi biztos által kért fegyelmi eljárásokra nincs szükség.

A pénzügyminiszter levele szerint "a 2002. június 28-án a kormányülésen elhangzottak alapján kért 2002. május 27-i adatmentés" másolati példányait megküldték az intézményeknek, azzal a meghagyással, hogy azokat semmisítsék meg. Az adatmentésben szintén érintett VPOP, Szerencsejáték Felügyelet, és az Államháztartási Hivatal már korábban jelezte, hogy megsemmisítette adatállományát.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
APEH
ADATVÉDELMI BIZTOS
OMBUDSMAN