Tóth Tamás

2006. január 22. Jogi Fórum, Budapest

Az Opten a hazai üzleti és jogi információs piac meghatározó szereplõje, termékeivel és szolgáltatásaival több mint 11 éve áll ügyfelei rendelkezésére. Tóth Tamás ügyvezetõ szerint a cég az Internetben látja a cég- és jogi információs piac jövõjét.

- Az elmúlt néhány évben az Opten jelentõs fejlesztésekkel gazdagította online cég- és jogi információs szolgáltatásait. Ebben látják a jövõt?

2000-ben döntöttünk elõször úgy, hogy elindítjuk Cégtár, Törvénytár és Partnerfigyelõ rendszereink online megfelelõit. Természetesen a cél az volt, hogy egyszerûbben elérhetõvé tegyük szolgáltatásainkat ügyfeleink számára és, hogy alternatívát nyújtsunk azoknak, akik megunták az állandó frissítõ CD lemezeket és az Internetet munkájuk során amúgy is használják.

Manapság már minden elérhetõ az Interneten, úgy vélem, hogy erre halad a világ, ez a jövõ és ez alól nem képeznek kivételt a cég- és jogi információs adatbázisok sem.

- Milyen volt a fogadtatás?

A rendszer gyakorlatilag elindításától kezdve nagyon sikeres volt, új ügyfeleink jelentõs része online megoldásainkat választja, sõt, szoftvereinket használó partnereink közül is több százan váltottak át online-ra. Több minisztérium és önkormányzat, a Vám és Pénzügyõrség (VPOP), a Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK), a Budapest Bank, a Citibank, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Telekom Rt. (Matáv), a T-Mobile Magyarország (Westel) mind-mind online felületünket használják.

- Miért jobb az online szolgáltatás, mint a hagyományos, CD vagy DVD alapú megoldások?

Nem állítom, hogy jobb - hiszen CD-s termékeink funkciói nagyban megegyeznek az online verzióval -, de mindenképp kényelmesebb. A frissítéseket nem az ügyfelek végzik, online rendszereinket hetente többször frissítjük, így mindig naprakész adatokat lehet elérni – a világ bármely pontjáról.

- Létezik olyan internetes szolgáltatás is, ami nem érhetõ el CD-n vagy DVD-n?

Mi voltunk a piacon az elsõk, akik elkezdtek foglalkozni az online szolgáltatásokkal. A jelentõs lépéselõnynek köszönhetõen volt arra idõnk, hogy továbbfejlesszük rendszereinket. Kutatásainkból egyértelmûen kiderült, hogy nagy az igény az Internetes elérés iránt, ezért számos új szolgáltatást indítottunk útjára.

Több éve elérhetõk a legfrissebb mérlegadatok Mérlegtár online rendszerünkben, tavaly indult a Cégelemzés online szolgáltatás, mely segítségével bármely cégrõl objektív elemzés kérhetõ le. Ez elsõsorban üzletkötés, szerzõdés aláírása elõtt nyújthat segítséget azoknak, akik meg szeretnének bizonyosodni leendõ ügyfelük, partnerük megbízhatóságáról és nem szeretnének kockáztatni, a véletlenre bízni az üzlet kimenetelét.

- Tavaly, ha jól tudom - hazánkban elõször - ingyenesen elérhetõvé tették a teljes hatályos magyar joganyagot az Interneten. Hogyan jött az ötlet?

Figyelve az európai országokat, láttuk, hogy majdnem minden országban, ha szûkített keresési feltételek mellett is, de elérhetõ a hatályos joganyag. Gondoltuk, miért is ne lehetne ez így hazánkban is, biztosak voltunk benne, hogy rengetegen örülnek majd kezdeményezésünknek, és ez így is lett, rengeteg köszönõlevelet kaptunk, havonta több ezren használják az ingyenes jogi adatbázist.Opten Kft. – Adatlap

Az Opten a hazai üzleti és jogi információs piac meghatározó szereplõje, termékeivel és szolgáltatásaival több mint 11 éve áll ügyfelei rendelkezésére. Az Opten célja a vállalkozások, a költségvetési intézmények és a nonprofit szervezetek kiszolgálása megbízható gazdasági, marketing és jogi információkkal. Az Opten által forgalmazott termékek használatával a hazai piac szereplõi elkerülhetik kétes kimenetelû partnerkapcsolatok kialakítását, figyelemmel kísérhetik meglévõ partnereik helyzetének változásait, hatékonyan bõvíthetik ügyfélkörüket és naprakészek lehetnek a folyamatosan változó jogszabály környezetben. A cég munkáját a piac értékítélete visszaigazolta, árbevétele és elõfizetõik száma az utóbbi 5 évben megháromszorozódott.

Cégtörténet

Kezdetben a cég fõ mûködési területe a csõd-, felszámolási- és végelszámolási eljárások feldolgozása, és az Automatikus Partnerfigyelõ Rendszer értékesítése volt. A rendszer az Igazságügyi Minisztérium által közétett hivatalos közlemények alapján, a megjelenéstõl számított 3 munkanapon belül, elektronikus formában jeleníti meg az eljárás- és egyéb megváltozott cégadatokat. Szolgáltatásunk 1999-tõl online és intraneten is elérhetõ.

1995-ben jelent meg a Cégtár CD, amely tartalmazza a Magyarországon bejegyzett valamennyi (mintegy 670.000) társas vállalkozás adatait, valamint közel 250.000 cég adózás elõtti eredmény és nyereségadatait. A hetente frissülõ adatbázisban számos kombinálható keresési és leválogatási feltétel segítségével található meg a keresett cég. Bõvített adatok (pénzügyi és marketing adatok) kiegészítõ modulok formájában érhetõk el. A szolgáltatás ma már DVD-n, online és intraneten is elérhetõ.

A Mérlegtár online szolgáltatásban a cégek éves eredménykimutatásai érhetõk el több évre visszamenõleg.

A Cégtár sikerét követõen megjelent a jogi információkat tartalmazó termék, a Törvénytár CD, amely a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályokat tartalmazza hatályos idõállapotban, de bármely korábbi idõállapot is megtekinthetõ 1996. január 1-ig visszamenõleg. A jogszabályok megfelelõ paragrafusaihoz hozzárendelve megjeleníthetõk a Bírósági Határozatok, jogegységi határozatok, az Adó és Ellenõrzési Értesítõben, valamint az ágazati közlönyökben és értesítõkben megjelent iránymutatások, irányelvek, utasítások, közlemények, tájékoztatók, hirdetmények, állásfoglalások és egyéb anyagok, továbbá a Számvitel-Adó-Könyvvizsgálatban megjelent Számviteli kérdések, Adólevelek. A heti több alkalommal is frissülõ Törvénytár szolgáltatás CD-n, online és intraneten is elérhetõ.

2005-tõl a magyar jogszabályok mellett az Opten Kft. az uniós joganyagot is feldolgozta és az így elkészült egységes adatbázis EU Törvénytár DVD/online/intranet formájában került kiadásra.

2005. május 11-én az Opten – Magyarországon elõször – ingyenesen elérhetõvé tette a hazánkban hatályos teljes joganyagot, amely a FigyelõNet hírportálon érhetõ el.

2005. második negyedévében elkészült a céginformációs szolgáltatás továbbfejlesztett változata a Cégelemzés Online, amely iparági és egyéb közgazdasági elemzések alapján segítséget nyújt a felhasználónak az adott cég megítélésében és segít a hatékony kockázatkezelésben.

Az Opten magyar és nemzetközi egyedi céginformációval és marketing címlistákkal is ellátja ügyfeleit.