Könnyű testi sértés


Kisb # 2012.11.06. 19:10

Köszönöm szépen még egyszer mindenkinek a segítséget! Annyit még a látlelettel kapcsolatban, hogy azt mondták, hogy abból a papírból, amit az orvos a rendelőben adott, úgy lesz látlelet, hogy a kórház osztályán befizetek x Ft-ot, és ott adják ki a látleletet azokról a sérülésekről, amiket az orvos a papírra (ambuláns lap) írt.

lajcsó # 2012.10.25. 07:40

A sértettenek már a bántalmazás időpontjában el kellene döntenie, hogy kíván-e az egészből ügyet csinálni. Amennyiben feljelentést/magánindítványt kíván tenni, akkor haladéktalanul csináltasson legalább egy orvosi látleletet (súlyosabb esetekben meg már eleve adott a kórházi zárójelentés). A látlelet készíttetése nem jelent komoly akadályt, azt még - akár éjszaka - az orvosi ügyeleten is elkészítik.

lajcsó # 2012.10.24. 14:33

"nem tudom, mi ebben a logika, de nekik ez a logikus..." A testi sérülés ténye, oka, gyógytartama, stb. orvosi szakkérdés.
(Ez benne a logika.)

Véleményem # 2012.10.24. 12:48

A magánindítvány megtétele az nem kerül pénzbe.
A 30 nap arra van, hogy eltudd dönteni mit akarsz. Addig gondold át.

Kisb # 2012.10.23. 20:25

Köszönöm szépen a válaszokat! A magánindítvány az már fizetős, vagy az is ingyenes?
Igen, Véleményem, jól látja, még nem döntöttem. Azt szerettem volna tudni, hogy "megéri-e" vajon ez a procedúra. Egyrészt, hogy ha az egyetlen tanú (a gyerekeket leszámítva persze) valami miatt mégsem fog tanúskodni (önszántából, vagy "rábeszélés" hatására), másrészt hogy megint csak felfüggesztettet fog-e kapni, vagy komolyabbat. Mert ha csak valami pár hónap felfüggesztett jár ezért, akkor nem biztos, hogy kockáztatok. Túl közel lakunk egymáshoz, és az anyukám nem akar eljönni tőle - egyelőre. Nem akarom, hogy neki, vagy a gyerekeknek, vagy akár nekünk bántódásunk legyen. Ki tudja, mit hozna ki belőle, ha megtudná, hogy följelentettem. Nem tudom, mivel tennék "jót". Ugyanakkor nyilván az lenne a logikus, hogy feleljen a törvény előtt.

Véleményem # 2012.10.19. 23:14

Testi sértés

170. § (1) Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(8) Az (1) bekezdésben meghatározott vétség elkövetője csak magánindítványra büntethető.

Gabicsek # 2012.10.19. 20:56

Véleményem véletlen rosszul írta. Könnyű testi sértés miatt a helyi bíróságon lehet feljelentést, illetve magánindítványt tenni, a bíróságnak van hatásköre ebben az ügyben eljárni.
A magánindítvány megtételének határideje 30 nap.

Véleményem # 2012.10.16. 15:35

Kisb

A vérfolyástól függetlenül a rendőrségen tehet feljelentést. Célszerű lett volna már akkor rendőrt hívni amikor ez megtörtént. De utólag is megteheti hogy tesz feljelentést.
Nem kell fizetni.
Előre láthatólag nem lehet pontosan megmondani meddig tart az eljárás.
Annyi kérdése van, hogy maga sem tudja mit akar valójában. Ha elhatározza magát akkor ott van a lehetőség ön előtt hogy megtegye a feljelentést!

Kisb # 2012.10.16. 15:08

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő. Az édesanyám élettársa megragadta a karomat, pofon ütött, és fojtogatott. Kabátban és garbóban voltam, 8 napon belül gyógyuló sérüléseim vannak "csak", amiről orvosi papírom van (nem látlelet). A fojtogatást anyukám látta egyedül, és ő próbálta megakadályozni, a két gyerekem pedig hallotta, hogy sikítok és kiabálok (1,5 és 4 évesek..). Kérdésem, hogy ilyen esetben, ha nem folyik vér, hol jelenthetem föl? Egyáltalán érdemes? Anyukám az egyetlen tanú, de mivel együtt élnek, nem tudom, hogy végül tanúskodna-e. Akár önszántából, vagy el tudom képzelni, hogy megfenyegetné őt is hasonló kedvességekkel. Korábban már volt büntetve hasonlóért, akkor felfüggesztettet kapott, ami sajna már elévült. Ő azt mondja, hogy azért akart megfojtani (amit azóta is dicséretes dolognak tart, és rém büszke magára, és nem is volt olyan komoly, ugyan már), mert én verem a gyerekemet, és tiszteletlen voltam vele (mármint az elkövetővel). Az eljárásért fizetnem kell? Meddig tarthat? Ha ő megvádol, a gyerekeimet is vinni kell a bíróságra, vagy valami szakértőhöz, pszichológushoz, hogy tényleg igaz-e az ő vádja? Mi van, ha anyukám majd nem tanúsítja a fojtogatást, és marad az, hogy én verem a gyereket? ... Vagy adót csalok, vagy tudom is én mi. Ha nem fogom tudni bebizonyítani, hogy az életemre tört, akkor lehet, hogy a per költségét is én fizethetem ki, ő meg éli tovább a világát következmények nélkül?

Gabicsek # 2012.08.24. 07:49
  • nem tudom, honnan veszed, hogy ügyvéd vagyok
  • régebbi bejegyzésedből: nem tudom, honnan veszed, hogy férfi vagyok
  • tőlem annyit írsz, amennyit akarsz, de mivel nem te vagy a kérdező, így a válaszaim nem neked szólnak
  • ebből kifolyólag nincs kedvem (nem türelemről van szó) végigolvasni az általában rétes tésztáig nyúló hozzászólásaidat, amivel szerintem nem vagyok egyedül.
Gabicsek # 2012.08.22. 18:21

Szürkéske úgy, mint ahogyan mások is és ahogyan pl. én is, zömmel azért jövünk ide véleményért, tanácsért, tapasztalatcseréért, segítségért, mert valami miatt erre rá vagyunk szorulva.

Szürkéske megkapta tőlem a tanácsot, és úgy látom, eddig be is vált, amit mondtam.

Olyan hosszúkat írsz, hogy nincs türelmem végig olvasni. Eddig jutottam, mint amit idemásoltam.

lajcsó # 2012.08.22. 08:12

"A rendőr csaj szerint nem lesz ebből nagy ügy." Ezt azért ne vedd készpénznek!

Szürkéske # 2012.08.22. 07:17

Sziasztok!
A tegnapi meghallgatás amire mennem kellett annyi volt, hogy aki vezeti a nyomozást megkérdezte a fiam iskolájának nevét és az oszifő nevét. Majd az ő jellemzését is bekérik. Mondta, hogy már a másik fiú anyukájával is beszélt, és már bánja, hogy rögtön a rendőrségre szaladt. A rendőr csaj szerint nem lesz ebből nagy ügy. Ezt most le kell nekik folytatni, és lehet, hogy át se kerül az ügyészségre. Remélem mihamarabb vége, mert nekünk a nyarunkat elégé elrontotta ez az ügy.
A jegyzőkönyvekről annyit, hogy mikor kihallgatták a fiamat rögtön kérdezte a nyomozó, hogy kérek-e másolatot belőle, persze, hogy kértem. Ezzel nem volt gond.

Gabicsek # 2012.08.21. 19:51

És még valami egyenes ági, kicsit el vagy tévedve.

Azt írja, hogy értesítenek majd a nyomozás befejezéséről, ami után megtekinthetők az iratok.
Nem! Ezt egyáltalán ne vedd készpénznek, mert ezt rendőre (ügyésze, ügyvédje, stb.) válogatja.

Szürkéske!
Törvény írja elő, tehát kötelező!
Be.
A nyomozás iratainak megismerése
193. § (1) A nyomozás elvégzése után az ügyész vagy - ha az ügyész másképp nem rendelkezik - a nyomozó hatóság a gyanúsítottnak és a védőnek az erre kijelölt helyiségben átadja a nyomozás összefűzött iratait. Lehetővé kell tenni, hogy a gyanúsított és a védő az esetleges vádemelés alapjául szolgáló összes iratot - kivéve a zártan kezelt iratokat - megismerhesse.

Fiatalkorú esetében a törvényes képviselőt is kötelezően értesíteni kell az iratismertetésről. Más kérdés, ha az értesítés ellenére nem jelenik meg, az nem akadályozza a nyomozás befejezését. Általában a kitűzött határidőt nem szokták módosítani.

Másolat készítése az eljárás során keletkezett iratról
70/B. § (1) Az eljárás során keletkezett iratról - ideértve a bíróság, az ügyész és a nyomozó hatóság által beszerzett, illetőleg a büntetőeljárásban résztvevő személyek által benyújtott, valamint csatolt iratot is - az a bíróság, ügyész, illetőleg nyomozó hatóság, amely előtt az eljárás folyamatban van, a büntetőeljárásban részt vevő személyek kérelmére a (2)-(7) bekezdés szerint legkésőbb a kérelem előterjesztésétől számított nyolc napon belül másolatot ad ki.

(5) A nyomozás befejezését követően

  1. a terhelt, a védő és a fiatalkorú törvényes képviselője másolatot kaphat a nyomozás azon iratairól, amelyeknek a megismerésére a 193. § (1) bekezdése alapján jogosult,
Gabicsek # 2012.08.21. 19:45

Gabicseknek viszont sajnos nem pontos a valóságról alkotott képe, valszeg azért, mert ő azt hiszi, minden úgy is van, ahogyan annak lennie kellene.

Ha te mondod, biztos így van.

Szürkéske # 2012.08.18. 13:46

Gabicsek
Köszi az alapos tájékoztatást. A kirendelt védő is valami hasonlót mondott még a kihallgatásnál. Csak akkor olyan ideges voltam, hogy a felét nem értettem a dolognak. Na persze nem ilyen érthetően mondta, hanem tele szakzsargonnal.
Kedden majd írok, mi történt.

Gabicsek # 2012.08.18. 11:38

Nem kell frászolni. Nem olyan súlyos bűncselekmény ez. Ha mindenkit kihallgattak, mindent beszereztek, akkor értesítenek majd a nyomozás befejezéséről (téged is, mint törvényes képviselőt), ekkor meg lehet az iratokat tekinteni. Ingyen ki lehet kérni az egész iratról a fénymásolatot.
Ezután döntenek, hogy megszüntetik-e a nyomozást, vagy tovább adják az ügyészségnek. Ha tovább adják, akkor az ügyész dönt az ügyben.
Ez lehet az ügyészi megrovástól a vádemelésig. Vádemelés esetén a bíróság próbára is bocsáthatja mondjuk 1-2 évre (az azt jelenti, hogy nem szab ki büntetést, de a megadott időben semmit nem követhet el a gyerek, mert akkor emiatt is kiszabják), vagy bármi mást, ami szerintem nem lesz nagyon súlyos. Úgy kell a büntetést kiszabni, hogy az arányban legyen a bűncselekmény súlyával, és ami elrettenti a fiút attól, hogy legközelebb nem fog semmit elkövetni.
Persze én is aggódnék a helyedben, de a fejét nem fogják levenni.
Egyenes ági hozzászólását nem olvastam el, mert nagyon hosszú.

Szürkéske # 2012.08.18. 03:34

Hát nem vigasztaltál meg, most már teljesen frászolok a keddi naptól is.
Az egy kis remény, ha az iskolát is megkérdezik ott biztos, hogy jót mondanak a fiamról. Családlátogatásra is nyugodtan kijöhetnek.
Csak utána mi következik?

Gabicsek # 2012.08.17. 08:34

Ha oda-vissza verekedés volt, valószínűleg a másik fiú is gyanúsított a garázdaságban attól függetlenül, hogy neki lettek esetleg sérülései.

Az iskolát a rendőrség megkeresi, a fiatalkorúval kapcsolatos jellemzést bekérik, továbbá kötelező környezettanulmány beszerzése is, úgyhogy számíts rá, hogy fognak hozzátok ez ügyben is menni.

ObudaFan # 2012.08.17. 08:32

Fiatalkorúként azért egy próbára bocsátásnál nem fogsz többet kapni.

Szürkéske # 2012.08.17. 04:39

Gabicsek
Mikor bevittek bennünket kértem a jegyzőkönyvről másolatot, igaz a rendőrnek nem tetszett de gondoltam, hogy jól fog jönni. Volt kihallgatás persze, annyiból állt, hogy a fiam is elmondta a történetét jegyzőkönyvbe írták, még újjlenyomatot és fényképet is készítettek, azt mondták ez az eljárás ilyenkor.
A jegyzőkönyvben ez szerepel, Btk.271.§(1) bekezdésébe ütköző és az (1) bekezdése szerint minősülő garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen stb.
Azt is írja, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a fenti cselekményével 8 napon belül gyógyuló testi sértést okozott a sértettnek.
Akkor a keddi meghallgatástól igazából nem kell annyira félnem, akár az iskolát is megkérdezhetik, csöndes visszahúzódó gyerek a fiam, eddig mindig 4-5 magatartása volt, lehet tán, hogy még verekedni se verekedett. Mindig csak piszkálták, hiába mondtuk neki védje meg magát, na most tessék azóta hallgathatom, hogy miért mondtam ezt most rendőrségre járhat. Szegényt nagyon megviseli a dolog.
Különben az nem számít, hogy először őt rúgta meg a fiú kétszer? Igaz én nem szaladgáltam feljelenteni őket és orvoshoz se.

Gabicsek # 2012.08.16. 17:03

Itt először tudni kell, minek minősítik az esetet. Ahogy ObudaFan írta, hogy szerinte garázdaság vétsége lesz a gyanú, hát, szerintem is az, megspékelve a könnyű testi sértéssel. Ugyanis ha csak könnyű testi sértés lenne, akkor az eljárást nem a rendőrség, hanem a bíróság folytatná le.
Hacsak a rendőrség nem minősíti súlyos testi sértés kísérletének, mivel szeretik ők azt csinálni.
Ez függ a sértett sérüléseitől, tehát attól, hogy a bántalmazás hatására lehetett volna-e a sértett sérülése súlyos.

Tanúként azért idéztek, mert fiatalkorú esetében kötelező a gondviselő tanúkénti kihallgatása. Szerintem nem az esetről, hanem a gyerek neveltetéséről, családi körülményeiről, tanulmányairól, ilyesmikről fognak kérdezni. Egyébként a tanúvallomást - mint közvetlen hozzátartozó - meg is tagadhatod, tehát nem vagy köteles vallomást tenni a fiad elleni bűnügyben.
Mivel a rendőrök bevitték, gondolom, gyanúsítottként ki is hallgatták.
Mi volt a gyanúsítás? Milyen bűncselekménnyel gyanúsították?
A jegyzőkönyvről ingyen lehet fénymásolt példányt kikérni.
Amíg itt nem tudjuk, hogy mi a gyanúsítás, addig azt sem tudjuk megmondani, mire számíthat.
Első kanyarban végrehajtandót nem szoktak ilyenért kiszabni.
Egyébként a feljelentést visszavonni nem lehet.

Szürkéske # 2012.08.16. 14:21

ObudaFan
Milyen büntetésre lehet akkor számítani? Köszi

Szürkéske # 2012.08.16. 14:20

Mégis tudná valaki, hogy ennek mi a menete? Ma kaptam idézést mint tanú a rendőrségre kell mennem valami életvédelmi szakosztályra kedden. Tehát eléggé ideges vagyok. Főleg így bizonytalanul nagyon rossz, a kirendelt ügyvédjelőltet nem lehet elérni az ügyvédi irodában is gépi hang válaszol a hívásra. Tehát kedden úgy megyek majd oda, hogy azt se tudom mit mondjak és mi lesz.
Segítenétek?

ObudaFan # 2012.08.16. 08:42

Szürkéske

Fiatalkorúval szemben csak közvádra van helye büntetőeljárásnak, ezért a könnyű testi sértés ügyében sem lehet a vádat ejteni. Emellett ebben az esetben esetleg garázdaság is felmerülhet.

Azért túl nagy büntetésre nem kell számítani.