Válás, vagyonmegosztás


bobsza # 2009.04.16. 13:51

kisokos, köszönöm a választ.
Igen, a kérdés csupán elméleti, és remélem, az is marad, éppen ezért is sajnáljuk rá kiadni a lakás értékének 1%-át, jól jönne ez felújításra is...
Az arányokban abszolút meg tudunk egyezni, nem lenne ezzel gond.
Igazából olyan megoldásokon törtük a fejünket, hogy esetleg így utólag írni valamit, hogy anno az első lakásba én kölcsönadtam neki x ft-ot, és azt is beforgattuk ebbe a lakásba, vagy valami ilyesmi, amivel ezt a lakást teljesen közös tulajdonná lehetne tenni.

kisokos # 2009.04.16. 13:26

bobsza,

ha még nem váltok és a kérdés elméleti, akkor a házassági szerződésnél kevés olcsóbb megoldás van. Egy későbbi vita vagy per ennél jóval többe kerül.

Persze a tényleges tulajdoni arányokon vitatkozhattok, hiszen te is adtál pénzt a különvagyonodból az első lakásba. Ha meg tudtok állapodni az arányokról, amely lehet különböző, mint a tulajdoni lapon szereplő 90-10%, akkor mindenképpen írjatok róla ügyvéd által ellenjegyzett szerződést.

ObudaFan # 2009.04.16. 11:25

és követeli, hogy fizesse a kb. 40000 ft-os hiteltörlesztést,

Azt nem ő követeli, hanem a bank. A párod meg a volt feleségétől követelheti.

de mi erre a biztosíték?

A bíróság előtt kötendő egyezség. (Feltéve, hogy a körülmények ezek után nem változnak lényegesen az ex hátrányára.) De azért nem árt előtte megnézni, hogy egyáltalán jogosult-e házassági tartásra, mert ilyen ingatlanokkal nem feltétlenül.

Szeretném megkérdezni, hogy válás esetén hogyan lehetne megoldani, hogy ... a gyermekeiknek megmaradjon a ház?

Sehogy. A saját vagyonával úgy rendelkezik, ahogy akar.

bobsza # 2009.04.16. 11:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2002-ben vásároltunk lakást, mely 100%-ban a férjem nevére került (akkor még nem voltunk házasok), bár mindketten adtunk bele pénzt, illetve felére hitelt vettünk fel, szintén az ő nevére. Másfél évre rá házasodtunk össze, előtte ő ill. szülei, majd mikor már nekem is volt jövedelmem, a férjem bankszámlaszámáról fizette (enyémből pedig a rezsit fizettük, de erről nincs bizonyíték). Közben született két gyermekünk.
Ezt a lakást idén eladtuk, folyamatban van egy másik vásárlása, mely 90%-ban az ő nevére kerül, 10%-ban az enyémre, mivel így kevesebb illetéket kell fizetnünk.
Ha jól gondoljuk, esetleges válás esetén ez az ingatlan nem fele-fele arányban osztódna, mivel papírok szerint a vételár 90%-át az eladott lakás árából fizettük, ami az ő házasság előtti különvagyonának számít, hiszen akkor nem írtunk semmilyen szerződést arról, hogy az önerő felét én fizettem.
Házassági szerződésen kívül van-e valami olcsóbb megoldás e helyzet tisztázására?

Köszönöm válaszát.

kisokos # 2009.04.16. 06:54

Enikő75,

Csjt. 28. §.
(2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékû berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenöt évi házassági együttélés után közös vagyonná válik.

Enikő75 # 2009.04.16. 04:37

Köszönöm szépen a válaszokat.

Még egy kérdésem had legyen. Ha eltérő mértékben vittünk anyagiakat a lakásvásárlásba (különvagyonként) akkor van egy időhatár (mondjuk 5-10 év) ami után már nem számít hogy ki mennyit tett be, minden fele-fele alapon számít a válásnál?

Enikő

Grád András # 2009.04.15. 21:22

Kedves Ildinnyó!

A feleség által örökölt ház eleve a felség különvagyona, közös csak a közös ráfordítások arányában lehet, annak fele mértékéig. A nyaraló közös, a hitel mindegy, hogy kinek a nevén van, ha az életközösség alatt vették fel, az is közös. A házastársi közös vagyont meg lehet korrektül osztani egy szerződéssel akként, hogy a nyaralórészt a feleség kapja gyermektartásdíj (esetleg házastársi tartás, de ez nem biztos, hogy jár neki, ha van nyugdíja, a megélhetése elvben biztosított) fejében. Ezt rendesen ki kell számolni, hogy mennyi lenne a tartásdíj (főszabályként nettó jövedelem 20%-a), illetve mennyi a fél nyaraló értéke. A hitelt ha a nyaraló a feleség nevére kerül, neki kell viselnie, viszont az átvállaláshoz kell a bank hozzájárulása is. Az egész eleve nem olyan egyszerű, a szerződés miatt meg amúgyis eleve kell ügyvéd, úgyhogy a lakóhelyük környékén keresniük kellene egyet. (Aki konyít is valamit a dologhoz, mert ma láttam egy kelet-magyarországi kollegina "remekművét", állítólag ilyesmiben utazik, de ha nálam a jelölt ilyet adna ki a kezéből, másnap már máshol dolgozna, pedig amúgy igen békés és türelmes munkaadó vagyok.) :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Bábel # 2009.04.15. 21:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemmel 2,5 éve vagyunk házasok, van egy 5,5 éves lányunk és egy 11 hónapos kisfiúnk. Van egy lakásunk, 2 éve vettük újonnan. 9 milliós hitelünk van rajta és van szocpolunk a 2 gyermekünk után.
Férjem egy hónapja bejelentette, hogy van valakije és el akar válni.
Férjem ismerőse most vált el úgy, hogy lemondott mindenről és nyilatkozata szerint semmit nem hozott ebbe a házasságba, így a volt feleségéé maradt a lakás és a szocpolt sem kellett visszafizetniük. Férjem is így szeretne válni. A hitelt át tudnám majd vállalni, ha visszamegyek dolgozni.
A kérdésem az lenne, hogy ha nem szeretném megtartani a lakást, hanem hagynám a férjemnek ugyanilyen feltételekkel, de a gyerekek velem maradnak, vagyis nem a szocpolos lakásba lennének bejelentve, akkor a szocpolt vissza kell fizetni?
Segítségüket előre is köszönöm
Bábel

ObudaFan # 2009.04.15. 17:17

A valós értékének a fele, de ezt nektek kell bizonyítani, így nektek kell a szakértői díjat előlegezni az esetleges perben.

markata # 2009.04.15. 16:01

Tisztelt Ügyvéd úr!
Köszönöm a válaszát, csak arra a kérdésre nem kaptam választ, hogy az ingatlan valós értékének, vagy az adásvételben szereplő összegnek a fele jár-e a páromnak.Gondolom, valami potom ár van megjelölve a szerződésben.
Köszönöm:Kati

kisokos # 2009.04.15. 15:21

ha a jövedelmemet én is a közösbe tettem, és abból fizettünk minden kiadást, a rezsiköltséget is, akkor kell-e még ezen felül (mondjuk miből,ha mindenem a közösben van) rezsit fizetnem.
megválaszoltad a kérdést.

manocs.ka # 2009.04.15. 15:07

Arra a kérdésre nem kaptam választ, hogy ha a jövedelmemet én is a közösbe tettem, és abból fizettünk minden kiadást, a rezsiköltséget is, akkor kell-e még ezen felül (mondjuk miből,ha mindenem a közösben van) rezsit fizetnem. Mert az ügynek egyrészt ez a lényege. Úgy gondolom, ha egy családban vagyunk/voltunk, a gazdasági közösségbe mindenki annyit tesz, amennyije van. És ha ebből fedezzük a család kiadásait, nem tartom jogosnak, hogy ezen felül még külön rezsit is fizessek.

kisokos # 2009.04.15. 09:54

Miért kellene rezsit fizetnem arra az időszakra, amikor nem is laktam a közös tulajdonú házban?
Olyan rezsihez kell hozzájárulnod, amelyek nem fogyasztás alapúak, mint pl. közös költség, szemétdíj. A fogyasztást az a fél fizeti, aki a lakást lakta és ténylegesen használta a közműveket.

a közös vagyonból nekem nem jár a fele,mivel neki házasságunk fennállása alatt végig volt munkája, nekem meg ritkán
a törvény ilyen megkülönböztetést nem ismer. Jár a fele mindennek, amit a házasság alatt szereztetek függetlenül a tényleges anyagi hozzájárulás mértékétől.

felszámíthatom-e a saját itthon végzett munkámat a rezsi felének fejében?
Nem, kivéve ha ebbe ő is beleegyezik. Sajnos a gyermek javára végzett munkáddal nem lehet kifizetni a gázszámlát. A kényszerű együttlakás idejére neked is hozzá kell járulnod a rezsihez, vagy felesben, vagy legalább fogyasztásarányosan.

manocs.ka # 2009.04.15. 09:43

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Jelenleg válófélben lévő 3 gyerekes anya vagyok. 2 nagykorú lányunk és egy 7 éves fiunk van.Férjem italozó életmódja miatt az együttélés lehetetlen,ezért 2007.november 25-én elhagytam páromat, magammal vittem a fiamat, ami után férjem gyermekelhelyezési pert inditott ellenem. Mivel ideiglenesen nála szándékozott elhelyezni a bíróság a kiskorú gyermeket, így a gyermek miatt én is visszaköltöztem közös tulajdonú családi házunkba. Ez 2008. március 16-án volt.Mivel férjem nem változott az italozás terén,és ilyenkor agresszív,kötekedő, házasságunkat külön szobában lakva folytattuk, de jövedelmünk közös kasszába került. Ő dolgozni járt, én végeztem a háztartási, a házkörüli munkákat, és a gyermeknevelés is az én feladatom volt. Most, hogy folyamatban van a válás, gyermekelhelyezés és vagyonmegásztás, párom úgy véli, a kiskorú gyermeket magának kéri,mivel én munkanélküli vagyok, csak segélyt kapok, neki viszont jövedelme van, és szerinte a közös vagyonból nekem nem jár a fele,mivel neki házasságunk fennállása alatt végig volt munkája, nekem meg ritkán, a többi időt gyesen töltöttem, vagy szociális segélyen, mint munkanélküli. Ügyvédje tanácsára most a 2007.december óta befizetett rezsiköltség felét akarja rajtam behajtani, holott a családi kasszába tettük mindkettőnk jövedelmét, és mindent abból fizettünk ki.Kérdésem: Miért kellene rezsit fizetnem arra az időszakra, amikor nem is laktam a közös tulajdonú házban? Ha én is hozzájárultam jövedelmem erejéig a család kiadásaihoz, kell-e emellett külön rezsit fizetnem? Ha a gyermekneveléshez ő kizárólag a fizetésével járult hozzá, és se gyermek körüli teendőkben sem háztartási munkákban soha nem segített, felszámíthatom-e a saját itthon végzett munkámat a rezsi felének fejében?
Válaszát köszönöm!
Üdv: manocs.ka

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 08:45

Nem. A vevő jóhiszeműen, az ingatlan-nyilvántartás adataiban bízva, ellenérték fejében szerzett.
Legfeljebb, ha ő is úgy akarja, meg lehet tőle vásárolni.

markata # 2009.04.15. 08:06

folytatom......

Nem lehet az adás-vételt semmissé tenni?
természetesen úgy, hogy visszafizetni a vevőnek az összeget.
Köszönöm: Kati

markata # 2009.04.15. 08:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Semmilyen mód nincs arra, hogy a pincét visszaszerezze? Itt nem az érték, hanem az ingatlan lenne a lényeges.A párom nem tudott az adás-vételről. Ha a feleség nevén van az ingatlan és nem osztották meg, akkor az nem közös vagyon?
És ha más mód nincs, akkor az adás- vételen szereplő összeg, vagy az ingatlan valós értéke számít?
Köszönettel: Kati

monalisa1 # 2009.04.15. 06:57

Enikő75

A valamikori különvagyonod jelenleg is a különvagyonod értékét jelenti azzal a kiegészítéssel, hogy a felvett/kifizetett hitel összege is félig a tiéd - a jelenlegi hiteltartozás felével együtt...

Ahhoz hogy a továbbiakban egymagad lehess a lakáskölcsön fizetője előzőekben a bankot kell megkérdezni, mert lehet, hogy a férjed helyett valaki mást kell adóstársnak ill. kezesnek megnevezni, rossz esetben másik ingatlant is fedezetként felajánlani.

Ha a gyermekek maradnak nálad akkor a szocpol is marad nálad, mert az a gyermekek lakhatására adott állami támogatás.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kisokos # 2009.04.15. 06:52

Enikő75,

A különvagyon értékén vett egyéb vagyontárgy továbbra is különvagyon marad. Ez teljes egészében téged illet, plusz a közös résznek a fele (beleértve az esetleges adósságot is).

ObudaFan # 2009.04.14. 18:56

A pince értékének a felét lehet követelni pénzben.

markata # 2009.04.14. 17:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elég bonyolult helyzettel fordulnék Önhöz.
Az élettársam problémája ez, de így az enyém is.
Szóval. Az élettársam elvált 4 éve.Volt 1 pincéjük, nem valami nagy, csak itt a faluban. Igazán nagy értéket nem is képvisel.Csak hát ez az ő hobbija.
Tehát. Épp tegnap tudtuk meg, hogy az asszonyka eladta a pincét. Valóban az ő nevén volt, de a páromnak tudomása sem volt az adás-vételről..Azt sem tudjuk, hogy mikor történt, de nem tagadta, amikor felhívta telefonon.
Az ingatlant a házasság ideje alatt vásárolta a párom, de nem akarta a saját nevére iratni,így nem szépítem aláhamisította a felesége nevét. Persze aztán megmondta neki. A felesége a házasságuk alatt nem dolgozott.
Ügyvéd Úr! Mit lehet tenni??? Teljesen bele van betegedve az ő pincéjébe, meg amíg a tulajdona volt még el is kezdett építeni egy présházat elé, igaz, ez még félkész állapotban van.
Vissza lehet-e szerezni ezt a tulajdont? Se vagyonmegosztás nem volt, de még a nej fel sem ajánlotta az elővételt sem, ha ez egyátalán létezik ebben az esetben.
Válaszát nagyon köszönöm, Kati.

Enikő75 # 2009.04.14. 17:43

Eladott lakásom értékét fektettem az új ingatlanba. Ez különvagyoni ráfordításnak számít?

Részletesen: házasság előtt volt egy külön lakásom amit eladtam. A vételárat teljes egészében egy új lakásba fektettem amit férjem nevén levő hitellel egészítettünk ki. A tulajdoni lapon itt is feltüntettük a tulajdoni arányokat ami 85% és 15% volt.
A gyerekek születése után ezt a lakást is eladtuk és szocpol valamint kölcsön felvételével vettük meg a mostani lakást.
Mivel eltérő volt a kezdőtőkénk ezért megosztottuk vételkor a tulajdonjogot is 1/3 és 2/3 arányban.
Most szeretném kikalkulálni hogy mennyit kellene fizetnem a férjemnek ha kivásárolnám az ingatlanból.
Köszönöm a választ
Enikő

ObudaFan # 2009.04.14. 17:20

Nem ettől függ, hanem attól, hogy volt-e különvagyoni ráfordítása valakinek, vagy sem.

Enikő75 # 2009.04.14. 17:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kilenc éve vagyunk házasok és hat évvel ezelőtt férjemmel lakást vettük. A tulajdoni lapon 1/3 részben férjem a tulajdonos és 2/3 részben pedig én. Mennyire számít ez a válásnál? Válás esetén 50-50%-ban lesz ez felosztva, vagy a tulajdoni lapon szereplő tulajdoni hányad szerint?
Köszönöm válaszát.
Enikő

Grád András # 2009.04.12. 08:24

Kedves Rotring!

Menjünk sorjában!

"20év házasság után be szeretném adni a válást, minden ingatlan közös néven van, illetve van 2 gépkocsi a nevemen. Ilyen esetben csak az ingatlan megosztásnál lesz fele-fele vagy a gépjárműnél is?"

Az együttélés során szerzett minden vagyon közös, teljesen függetlenül attól, hogy kinek a nevére került. Az autók fele is a házastársáé tehát.

"Illetve ha bizonyítani lehetne, hogy a másik fél félrelép a házasság alatt, ez hogyan hat a válás további menetére?"

Amatematikus, vagyis nem oszt, nem szoroz! A vagyon nem annak jár, aki nem lép félre, stb., ha börtönben ülne, akkor is ugyanannyi járna neki.

"Illetve az egyik ingatlan miatt hitel van a nevemen, de az ingatlan, viszont közös néven van."

A jó hír: a hitel is közös tartozás, függetlenül attól, kinek a nevén van, feltéve hogy az együttélés alatt vették fel. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu