Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # e-mail 2016.12.09. 22:04

ghosei

Aki megváltja a másiktól a lakást, az a lakás jelenlegi értékének a felét, minusz a hátralevő hitel felét fizeti a másiknak. Az életközösség megszakadása óta eltelt időre a csak az egyik fél által fizetett hitelrészletek felét követelheti továbbá az a fél, aki az egészet fizette. A közös ingóságokat is egyenlő arányban kell elosztani.
PErsze, megállapodással bárhogy rendezhetitek, ha megállapodtok, abba senki nem szól bele.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ghosei # e-mail 2016.12.09. 18:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A feleségemmel 2017 év elején szeretnénk elválni Magyarországon, mivel ott házasodtunk. Jelenleg mindketten Ausztriában élünk, és van egy közös lakásunk, amit kb. másfél éve vásároltunk (banki hitelre). (Gyermek nincs!)
A lakás vételára 83.000Eur volt, de hitelbe kb. 90.000Eur-ot vettünk fel, beleszámolva az átírási költségeket is, így még mindíg maradt 2200Eur amit festésre és felújításra költöttünk.
A feleségem januárban elköltözik egy albérletbe, Én maradok a közösen vásárolt lakásban.
Békésen szeretnék elválni, és a vagyonmegosztást is szeretném higattan megoldani.
A kérdés az, hogy a lakásból, mit kell nekem kifizetnem neki? pl. A lakás eddig visszafizetett hitel díjának a fele? Rezsi költség ebbe beletartozik? A lakás megvételekor fizetett átírási költséget is ki kell fizetnem? ......mert az az összeg bele lett kalkulálva a felvett hitel összegbe! Közösen vásárolt bútorok, elektronikai termékek? Válási költség fele-fele?
Van-e esetleg más, amit fizetnem kell?

Válaszát, előre is köszönöm!

tomi.64 # e-mail 2016.12.06. 18:12

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ. Kicsit patthelyzetnek tűnik-

ObudaFan # e-mail 2016.12.06. 17:55

Ok, lehet ebből jogi problémát csinálni és akár ugyvedi leteten keresztül is fizetni, de jóval drágább lesz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

tomi.64 # e-mail 2016.12.06. 16:13

Tisztelt ObudaFan!

130 km-re van a mostani lakóhelyünktől az ingatlan,egyikünk sem lakik ott, gondoltam átutalással lehet kiegyenlíteni a számlát, én részemről nem utaznék oda, a munkám miatt meg sem tudom oldani ebben az évben a szabadnapot.

ObudaFan # e-mail 2016.12.06. 06:49

Miért nem fizettek egy időben a földmérőnek? Ha jól értem, ez lenne a megállapodás szerinti kötelezettségetek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

tomi.64 # e-mail 2016.12.05. 23:31

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésben kérnék segítséget:
A házassági bontóperben lakáshasználat tekintetében úgy egyeztünk meg az exemmel, -mivel két helyrajzi számon, de egybefüggő nagy telken több épület is van- hogy a telkeket a tulajdoni lap szerinti határvonalon fizikailag elválasztjuk kerítéssel, majd ki ki a bontóperben leírtak szerint használja az ott levő épületeket.
A szétválasztáshoz szükséges földmérés munkadíját valamint a kerítés építésének költségeit fele fele arányban vállaltuk.
Ex kért egy árajánlatot a földmérésre, majd a beérkezett ajánlatot nekem email-ben megküldte, azonban mint kiderült nem hajlandó a munkát megrendelni,mert szerinte neki csak a munkadíj felét kell állnia, további kötelezettsége nincs.
A földmérő csak a munkadíj teljes kiegyenlítése után végzi el a munkát, de -érthetően- csak egy számlát állít ki, azt a megrendelő nevére.
Ex igen nagy jómódban él, én annál kevésbé, a munkadíj fele is nagy teher, az előzmények ismeretében sanszosnak tartom, hogy elfelejtene fizetni, mert eddig is azt tűzte ki célul, hogy anyagilag kivéreztessen.
Itt megrekedt a dolog,a Végzésben foglalt határidő nemsokára lejár.
Van rá mód, hogy a földmérő, valamint a két megrendelő is bebiztosítsa magát?
Előre is köszönöm a választ!

drbjozsef # e-mail 2016.12.05. 15:35

Búvárruha,

Amire Te gondolsz, az az, hogy a mindennapi használatba tartozó külön vagyon a házastársak közös vagyonába mehet át.

Régi ptk szerint asszem 15 év volt, most 5 év.

De ingatlanra, és egyéb nem használati értékekere (festmény, óra, pénz, érmegyűjtemény, etc) soha nem is vonatkozott.

A kenyérpirító, meg a laptop, az válhat közös tulajdonná.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.12.05. 14:34

de több ügyvéd web oldalán is olvastam,
Ezt nem nagyon hiszem...

www.kbs-ugyved.hu

Búvárruha # e-mail 2016.12.05. 14:21

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Lehet, hogy rosszul tudom, de a végkielégítés és a felmondási idő munkajogi fogalom, én pedig vagyonmegosztással kapcsolatban kérdeztem. :)

Bár a Ptk.-ban nem találtam rendelkezést, de több ügyvéd web oldalán is olvastam, hogy a magántulajdon 15 év együttélés után közös vagyonná válik, amennyiben azt házassági szerződés vagy egyéb megállapodás nem rendezi.

Üdv.

ObudaFan # e-mail 2016.12.02. 18:35

Buvarruha

A ház a leírtak szerint vagy részben vagy egészben a férj kulonvagyona. Akkor nem egészben, ha ez a kozos hitelből finanszírozott beruházás az ingatlan ertekenek jelentos reszet kitevo beruházás, vagy ha az ingatlan szerkezetét érinti, mert ebben az esetben a beruházásra eső rész kozos vagyon. Ha nincs kozos vagyon, akkor a közösen fizetett hitel felének megtérítése kovetelheto. Ha kozos, akkor a kozos tulajdon megszüntetése koreben vagy az egyik fél magához váltása vagy arveresi ertekesites képzelhető el.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.12.02. 11:56

az együttélésük a házasság éveit is beleszámítva bizonyíthatóan meghaladja a 15 évet.
Ennek mi a jelentősége? Végkielégítés, felmondási idő?

www.kbs-ugyved.hu

Búvárruha # e-mail 2016.12.02. 10:57

Tisztelt Fórumozók!

Ez év februárjában testvérem elvált. A válásról szóló határozat nem rendelkezik a vagyonmegosztásról, ezért azt külön vagyonmegosztási per keretében szükséges rendezni, azonban a kereset benyújtásához az alábbiak tisztázásában kérnék segítséget.
A házasságkötést követően vásárolt ház, amelyben jelenleg is élnek (a testvéremnek 2017. márciusában kell kiköltöznie), a férj nevén van. A jelenlegi lakóhelyüket szolgáló ingatlant egy korábbi, a férj szülei által vásárolt lakás eladásából vették, majd közös hitelből azt felújították. A ház felújítását édesapám végezte. A hitelt a válás jogerőre emelkedéséig együtt fizették. A házasságkötés előtt már élettársi viszonyban éltek a férj magántulajdonát képző lakásban, így az együttélésük a házasság éveit is beleszámítva bizonyíthatóan meghaladja a 15 évet. Házassági szerződést nem kötöttek. A kérdésem az, hogy bár a ház a férj nevén van, valóban a férj tulajdona-e. Továbbá, amennyiben a ház közös tulajdon, és a testvérem nem tart igényt a ház felére (a közös felügyeletben lévő gyermekeiknek érdekeire tekintettel), vagy ha nem is számít közös tulajdonnak, kérheti-e a befizetett hitel felének, illetve az édesapám által végzett munka értékének a részletekben történő megfizettetését?
Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2016.11.28. 16:25

Indítsd el a pert és kérd a perindítás tényének a feljegyzését, akkor máris nem lesz olyan egyszerű az értékesítés.
Az illeték annak a 6%-a, amit magadnak kérsz az egészből. De megpróbálhatsz költségmentességet, illetve illeték-feljegyzési jogot kérni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

greeen # e-mail 2016.11.28. 16:09

2000-ben el akartunk válni. Akkor 3 ingatlanunk volt, mindhármat vásároltuk a házasság alatt.
Volt egy panel, egy mátrai ház, és egy családi ház Gödöllőn, amiben ma is élünk. A családi ház fele-fele volt a nevünkön.
A férjem a meghiúsult válás előtt a panelház fejében megvette tőlen a családi ház másik felét, így a panel azén nevemen lett, a családi ház az ő nevén, meg a nyaraló. A panel időkben eladásra került, az árát fele-fele a 2 gyerekünk kapta meg.
Most a családi ház, amiben élünk, és a nyaraló is a férjem nevén van.
(53 éves vagyok, két közös gyerekünk van, folyamatosan dolgoztam) Attól félek, hogy a férjem akármelyik pillanatban eladhatja a családi házat a fejünk fölül. Mit tegyek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.11.28. 15:35

Miért, vitás az ingatlan tulajdonjoga?

www.kbs-ugyved.hu

greeen # e-mail 2016.11.28. 14:58

Kedves Szakértők!
Harminc éves házasság után válunk. Úgy alakult, hogy mindkét ingatlan a férjem nevén van. Mindkét ingatlant vásároltuk. A váláskor most a vagyonmegosztásnál valóban be kellene fizetnem a 2 ingatlan értékének a 6%-át, ha én is szeretnék lakni valahol, és vagyonmegosztást kérek?
G

ObudaFan # e-mail 2016.11.18. 18:13

Annak valóban nincs jelentosege, hogy kinek a nevére kerültek a dolgok, de annak igen, hogy kinek minek volt es abból mi lett.
Az az igazság, hogy a vagyonjogi perek nem egyszerűek, jogi képviselő nélkül nagyon rosszul járhatsz.
Végig kellene nézni részletesen, hogy melyikotoknel pontosan mije volt az eletkozosseg kezdetekor, mibol mi lett, mi mindent szereztetek, pontosan mibol. Ennek a részletes ismerete nélkül nem igazán lehet segíteni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

drbjozsef # e-mail 2016.11.18. 13:22

értetlenke10,

ügyvéd nélkül a bíróságon totálisan esélytelen leszel. Nem azért mondom, mert én az vagyok, hanem mert én is benne voltam egy perben alperesként, és rohadtul nem úgy mennek a dolgok egy bíróságon, ahogy józan paraszti ésszel gondolná az ember.

A 6% a per illetéke. Ha nincs vagyonod, kérhetsz illetékfeljegyzést, nem kell előre kifizetni, csak utólag, és ha nyersz, akkor az is megoszlik.

Az ügyvéd, egy konzultáció csak tízezres nagyságrend. Ha milliós követelésed van, megéri belefektetni.

Mert van keresni valód, pusztán a házasság miatt járhat a fele mindennek, ha bizonyítani külön vagyoni dolgokat egyikőtök sem tud. Nem számít, hogy Te kerested a pénzt, házasságban az közös vagyon, legfeljebb a házasság előtti vagyonod bizonyítása esetén van esélyed 50%-nál nagyobb részt kapni.

De ha nem adja a masik fél, akkor bíróságra kell menned, nincs mese...

groszfater@gmail.com # e-mail 2016.11.18. 12:19

Jó-lenne abbahagyni a siránkozást ! Nekiállni-ülni kutakodni a jogszabályok között. Még helyrehozhatod amit elcsesztél.
És fontos lenne ha te kezdeményeznél és nem mindig az események után kullognál...

értetlenke10 # e-mail 2016.11.18. 09:39

Tisztelt Fórumozók! Bocs kifelejtettem, hogy volt egy újraélesztéses hátsófali infarktusom és ezt követően négy szívműtétem. Úgy érzem ez nem a hosszú élet adta lehetőség, és ezért döntöttem, így és semmi susmus vagy vagyonkimentés, plusz 22-év korkülönbség! A feljelentés abból adódna mivel egyezkedni vagy szóba állni velem nem akar, ne merjem számon kérni, vagyis visszakérni. Én úgy tudom, hogy a házasságba, ha az egyik fél nem hozott semmit, az eltelt évek alatt vagyongyarapodás nem történt akkor nincs mit megosztani. A megtakarításomat tudom igazolni, több kis vállalkozásba befektettem és ez került a nejem nevére. Úgy hallottam, hogy a házasságba nincs döntő szerepe, hogy kinek van több minden a nevén. Sajnos ügyvédre nem telik, perlésnél 6% előre ki kell fizetni. Ezért próbálnék egy kis jogi morzsákat összeszedve képviselni magamat a bíróságon.Esetleges válaszotokat előre is köszönöm!

Dr.Attika # e-mail 2016.11.17. 15:17

Tisztelt értetlenke10!
Ez az eset akkor szokott előfordulni, amikor a férj bűnös tevékenységből halmoz fel nagy vagyont és az elkobzástól tartva ruházza azt át a feleségre. Mivel a feleség tud a bűnös tevékenységről, ezért zsarol feljelentéssel. Javaslom nézze meg a Casino c. filmet.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

lajcsó # e-mail 2016.11.17. 08:01

"mindenemet a feleségem nevére került"
Ezt egy kicsit bővebben! De tanácsos lenne ügyvéd után nézned!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
Mezöcsát

ObudaFan # e-mail 2016.11.16. 18:03

Mit szeretnél? Meg is egyezhetsz, perelhetsz is.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

groszfater@gmail.com # e-mail 2016.11.16. 17:30

visszaél a helyzetével és meg ne merjek szólalni, mert rögtön feljelent!
Hol és miért jelentene fel ?!