Vagy egyértelmű, vagy nem, ez majd a per folyamatában derül ki.
Ügyvéd - Bp.
http://members.chello.hu/tarczay
Alva jár az Orbán / Hajnali ködfal a vára
Vagy egyértelmű, vagy nem, ez majd a per folyamatában derül ki.
Ügyvéd - Bp.
„Pontosan kellene ismerni azt, hogy a szülők és a házastársak között mi volt a megállapodás lényege, de szerintem igen.”
T.KBS!
Megkérdezhetem,hogy osztja Ön is ObudaFan nézetét?
Vagy bárki más az Ügyvédek közül megteszi,hogy válaszol?
Ez így egy "könnyen lezongorázható" történet,ami a bíróságon is egyértelmű,nem kell évekig pereskedni?
ObudaFan! Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat! Valamint egyben rögtön elnézést is kérek,hogy ilyent kérdezek,de az,hogy a többi Ügyvéd Úr nem reagál semmit,az azt jelenti,hogy Ők is egyetértenek a leírtakkal? Azt ugyanis szoktam látni,hogy időnként ütköznek a vélemények a jelenlevő ügyvédek között.De ha ez ennyire "sima" ügy,akkor az ismerősöm bátran belefoghat-természetesen ügyvédi segítséggel-,és érvényesítheti az akaratát?! Nem felesleges pénz és időpocsékolás belefogni egy ilyen perbe ezek szerint? Mert gondolom nem két fillér sem az ügyvéd,sem a megfizetendő illetékek,járulékok akármik (nem tudom mit kell utána fizetni,ha a nevére kerül a lakás).
Ügyvéd urak!Rábólint még valaki ObudaFan véleményére?
Remélem nem bántottam meg ezzel Önt,ObudaFan,csak több oldalról megerősített tájékoztatást szeretnék továbbadni,mert a válófélben lévőknél a másik fél ügyvédjének természetesen a másik "álláspont" tetszik jobban.Ő azt erőlteti,hogy adják el a lakást,osszák a fiatalok szét a betett pénzt,és vége a történetnek.Vagy esetleg valamiféle arányosításról beszél,amit nem igazán ért senki egyenlőre.
Pp. 260. § (1)
Sziasztok!
Válóperben kérem a gyermek elhelyezését nálam hivatkozassal arra, hogy én vagyok az alkalmasabb szülő; az anya az ideiglenes kapcsolattartási végzés meghozataláig nem engedett a fiamhoz. Kérem az egyenlő arányú kapcsolattartást 2-2-3 nap bontásban, és minden felezését. Tudtok-e olyan bírósági végzésről, ahol ezt megítélték Magyarországon az apának?
Üdv:
A.T. Tappman
"Lepapírozva" nem volt semmi,hogy mire adják,csak annyit mondtak,mikor többször,több részletben utaltak pénzt a számlájukra,hogy betörlesztésre adják,hogy a havi törlesztési díj kevesebb legyen.Különben rég "belefulladtak" volna a hitelükbe.Felajánlották a szülők,hogy erre adnak pénzt,megegyeztek róla,szülők átutalták a pénzt,és aznap,vagy legkésőbb másnap be lett törlesztve. Így is ez a véleményük az ügyvéd uraknak?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Pontosan kellene ismerni azt, hogy a szülők és a házastársak között mi volt a megállapodás lényege, de szerintem igen.
Ügyvéd - Bp.
Tisztelt fórumozók!
5 éve elváltam, közös megegyezéssel!
Amikor összekerültünk (még nem házasodtunk össze) vettünk egy házat 1998 ba, rá 2 évre össze is házasodtunk!
A házat amit vettünk 1,8 millióért az én pénzemből vettük, de mivel az ember egy kapcsolatnak úgy indul neki, hogy örökre szól 1/2 1/2 arányba irattuk a névre a házat.a felújításra és egyebekre a volt feleségem 700 ezerrel szállt be.tehát a bevitt arányok 1,8 millió és 0,7 millió.
2008-ban elváltunk és megegyeztünk hogy havi fix 30 ezer gyerektartást fizetek és kifizetem a még másfél évig fennálló gépkocsihitel törlesztőrészletét, ami havi 42 ezer volt, és az autó a volt feleségemé lett. A közös lakásunkból én a gyerektartás egyezség miatt hogy nem 20 % hanem fix összeg lett megbeszélve ezért nem a bevitt vagyon arányába osztoztunk, hanem fele-fele arányba. devizahitelt vettem fel hogy kifizessem a lakás árának a felét neki és ő is hitelt vett fel hogy tudjon külön lakást venni, amit aztán vett is!
A gyerektartást nem úgy vonják hanem én adom minden hónapban hibátlanul. sőt azóta önszántamból felemeltem 2011-től 30 ezerről 40 ezerre és a kislányomnak is adok havi 5 ezer zsebpénzt, és néha veszek neki ruhát, meg ami kell. Karácsonyra és szülinap-névnap-husvét, általában pénzt adok neki, mert azt kér.
2009 év végén újra összeházasodtunk, de nem költöztünk össze, a gyerektartási fizetésnek is azóta is minden hónapban eleget teszek, sőt mint már írtam, önszántamből felemeltem 40 ezerre, az érvényben lévő közös megegyezésen alapuló bírósági itélettel szemben amiben 30 ezer szerepelt csak!
Most újra beadta a válópert és 20 százalékot kér és minimum összegnek 50 ezer forintot meghatározni!
Szerintem ezzel a 2008-as váláskor kötött megállapodáson alapuló bírósági itéletet akarja megváltoztatni, mert bár összeházasodtunk, de nem éltünk közös háztartásba, sem lakásba, és fizettem tovább a gyerektartást is a előzőekben leírtak szerint!
Lényeges még hogy a közös gyerekünk 14 éves, de nekem van még egy 21 éves gyermekem is aki egyetemre jár és budapesten van albérletben. Róla is nekem kell gondoskodnom!
Van lakástörlesztésem ami 42 ezer havonta.
és lakásrezsim is, meg biztosítások lakásra, kocsira, életbiztosítás, nyugdíjpénztári befizetésem...
Azt szeretném tudni, mik a lehetőségeim!
Mindenkitől szívesen fogadok tanácsot, de kérem elsősorban olyanok írjanak akik járatosak ebben. köszönöm!
Magyarul a szülőknek visszajár a pénzük (annyi amennyi kifutja a lakás árából,vagy az összes?).
A fiatalok pénze pedig "elveszett" a CHF-es hitelnek köszönhetően,mert ez a kötelmi igény a szülők részéről "erősebb",mint a közösen betett pénzek felének a követelhetősége. Vagyis az a fél akinek a szülei adták a pénzt akár bennt is maradhat a lakásban,anélkül,hogy a másik félnek bármiféle követelése lehetne?Jól értem?
A lakást ugyanis csak azért kéne eladni,hogy el tudják osztani a pénzt,hogy kinek mi jár.
Válaszukat előre is köszönöm!
lolkababa
Az a helyettük történő befizetés a hitelbe szerintem kötelmi igény a szülők részéről, tehát annak a visszafizetését követelhetik.
Ügyvéd - Bp.
Apri
Az attól függ. Főszabály szerint 3/4 - 1/4 lenne, de lehet, hogy az a második 1/2 rész is különvagyon, ismerni kellene a szerzés jogcímét legalább.
Ügyvéd - Bp.
T.Ügyvédurak!
Az volna a kérdésem,hogy olyankor mi a teendő,ha ismerőseim akik most válnak,kevesebbért tudják eladni a lakást,mint amennyit az egyikőjük szülei "befizettek helyettük"a CHF-es hitelükbe.(a lakás ára lejjebb,a CHF árfolyama feljebb ment.) A lakás 50-50% os tulajdonban van a kettőjük nevén.Ilyenkor hogy számol a bíróság? Kb.a házaspár is annyit fizetett be az évek során,mint amennyit a szülők.Ha a lakás árát elfelezik,akkor megkapja mindkét fél amit saját maga beletett majdnem teljesen,de a szülők nem kapnak vissza a pénzükből egy fillért sem,ha pedig a lakást eladják és a szülőknek odaadják a pénzt amit anno kaptak,akkor a másik fél betett pénze veszik el a semmibe. Ilyenkor mit tesz/hogy számol a bíróság?
Tisztelt Ügyvéd Urak!!
Én egy olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy anyuék valószínűleg el fognak válni és apunak a nevén van a ház. De a ház fele már a házasság kötés előtt is a nevén volt, viszont a másik fele már házasság alatt került rá. Ilyenkor, ha válásra kerül a sor, akkor milyen arányban kell apunak anyut kifizetni, vagy egyáltalán ki kell-e, vagy hogyan működik ez az egész. A régi hozzászólásokat nem állt még módomban elolvasni, ezért előre is elnézést kérek, ha esetleg ugyanolyan kérdéssel fordulok önökhöz, mint korábban más. Válaszukat előre is köszönöm.
Nagyon köszönöm a gyors választ - reméljük, el fogja ismerni, más bizonyíték nincs.
Cca. 450 ezer. De az ajándékot bizonyítani kell tudni.
Segítséget szeretnék kérni: közös autó értéke most kb. 700.000 Ft, férj elköltözéskor elvitte. Eredeti ára 2.300.000 Ft volt, amibe 1.000.000 Ft-ot feleség szülei adtak.
Milyen összeget számolhat el a feleség az osztozkodáskor? (nem a férj vagyonát szándékoztunk növelni, természetesen...)
A választ köszönöm.
T.díjat soha kézbe fizetni, utóbb simán letaghatják, a biztos a számlára utalás.
Mivel önként távozott a közös otthonból valamint az esetleges visszatérés nincs akadályozva, többlethasználati díj nem jár neki.
A házzal kapcsolatos számlákat fizessed (szemétdíj, kéményseprő, biztosítás, kommunális adó stb), utólag ezek felét követelheted tőle, ha másként nem a ház eladásakor az őt megillető pénzből levonásba helyezendő.
Mielőbb az egyezséget aláírnád feltétlen mutasd meg ügyvédnek, nehogy olyasmit vállalj amít utóbb megbánnál.
Ami a t.díjat illeti csak akkora összeget vállalj amít itthon gond nélkül fizetni tudnál, tehát az esetleges elrugaszkodott igényt vissza kell utasítani. (Az igaz jelen idő szerint külföldön dolgozó de ki tudja meddig is, valamint nem mindegy itthonról küldtek-e ki /= itthoni keresetmelyhet kinti költségtérítés tehát nem jövedelemrész/, illetve te találtál magadnak legális munkát, tuti biztosat?/.
Amikor valaki kint már eltöltött 1-2 évet akkor kezd látszani hosszú távon mennyit is fog keresni.
T.díj dolgában az elején rugalmasság...
„A kérdésem az lenne, hogy gyermektartást nem a válás után kell fizetn?”
Nem csak.
„A tartásdíj fix összeg lenne, de kézhez kéri. ”
Ilyen kérésnek a bíróság nem ad helyt, nem fog kötelezni, hogy készpénzben fizess.
„élhetnek-e ezzel a joggal a nagyszülők? ”
A nagyszülőknek önálló kapcsolattartási joga van. A szülő számára viszont ez nem csak jog, hanem kötelezettség is.
„Rám hárulna a közös házunk minden kötsége? ”
Az ebből nem derül ki.
Tisztelt Szakértők!
Feleségem válni szeretne. Most kaptam kézhez a keresetet, melyben az egyezség részleteit ismerteti velem.
Megtisztelő segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel:
István
Zita123
Kérd a bíróságot, hogy a váláskor a vagyonmegosztásról is rendelkezzen., ez sem egyik napról a másikra való, de egy külön per további idő és pénz...
Az más kérdés, hogy a téged megillető tulajdonrész alapján a vagyoni értékéhez mikért jutsz hozzá: vagy magához váltja azt vagy közösen eladjátok a házat, vagy a bíróság árverezést rendel el.
Lesz még vitatkozni való elég...
Az orvosi irataid kiadására kötelezni fogják. Addig is mindenről beszerezhetsz másolatot: műtéti zárójelentés, lázlapok, vizsgálati eredmények, ambuláns lapok stb. - fénymásolati díj ellenében.
---Nem annak van jelentősége, hogy mennyi ideje éltek együtt, hanem annak, hogy mi a forrása ennek a vagyonnak. Ha közös vagyonból építettétek, akkor mindegy, hogy kinek a nevén van, közös vagyon. Ha a telek az övé volt az együttélés előtt, akkor van neki erre tekintettel egy különvagyoni hányada, tehát valamivel nagyobb az ő része, mint a tiéd.
Ügyvéd - Bp.