Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

toth.zozo@gmail.com # e-mail 2016.10.02. 16:23

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Válás előtti megegyezés kapcsán szeretném tanácsukat kérni, a gyermekek az anyánál kerülnek elhelyezésre.
A férj nevén egy lakás míg a feleség nevén egy ház van mely házban jelenleg és életvitel szerűen élnek két gyermekükkel, a két ingatlan értéke különbözik és tehermentesek. (10M illetve 20M Ft)
Mindkét fél a házban szeretne élni a továbbiakban is.
Mi alapján dönt a bíróság, hogy ki lakhat a válás lezárását követően a házban?
Kötelezheti-e a férjet, hogy a gyermekek lakóhelyének és környezetének megőrzése érdekében költözzön el?
Hogyan állapítja meg a bíróság a vagyon elosztását? Mekkora összeg megfizetésére kötelezhetik a feleséget a bírói gyakorlat alapján?
Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!
Zoltán

Gabi 70 # e-mail 2016.10.01. 12:42

Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2016.10.01. 11:30

Ebben az esetben a kedvezmény mértékéig annak a különvagyonáról van szó, akinek a szülei révén sikerült vásárolni, a kifizetett vételár mértékéig pedig közös vagyonról. Tehát a lakás tulajdoni hányadának meghatározásához először meg kell határozni, hogy mi volt a kedvezmény aránya.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Gabi 70 # e-mail 2016.09.30. 20:43

Igen a még férjem nevére vettük meg az ő anyuja lakását.

Gabi 70 # e-mail 2016.09.30. 20:40

Köszönöm válaszod. Anyum volt a főbérlő. 50/50%. A 2. tulajdonban az ő anyukája volt a főbérlő. Megvásárolható önkormányzati lalások voltak.

drbjozsef # e-mail 2016.09.30. 19:38

Csak hogy lefordítsuk:

Mi az, hogy édesanyád által???
Az ő lakását vettétek meg a Te és a férjed nevére?

Mit jelent a férjed édesanyja által?

A tulajdoni hányadokat kéne leírnod.

Gabi 70 # e-mail 2016.09.30. 17:43

Tisztelt fórumozok!

Segítséget szeretnék kérni.
Válni készülök 26 évi házasság
után. Közös vagyonunk két ingatlam. Mind a két ingatlant a házasságunk alatt vásároltuk elidegenitéssel az önkormányzattól. 1 ingatlant az édesanyám által, itt mind a kettőnk nevén szerepel.2 ingatlant a férjem édesanja által vettük meg, de ez az ingatlan csak az ő nevén van. A fiúnk már magykorú. Kérdésem a következő lenne: Engem mi illet meg a közös ingatlanokból.
A válaszokat nagyon köszönöm előre is!

ObudaFan # e-mail 2016.06.30. 18:04

Ha igazolhato, hogy az orokolt lakást kizárólag az ajandekba kapott összegből ujitottatok fel, akkor nem jár neki belőle.
Ha megallapodtatok teljes körűen az ingó megoszlásban, akkor vélhetően nem kovetelhet semmit, de látni kellene a megállapodást.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Mjózsi # e-mail 2016.06.30. 13:31

Tisztelt Szakértő!

Válás előtt álló két gyermekes apuka vagyok.

8 évig voltunk együtt a feleségemmel. A közös életünket édesanyám ingatlanában kezdtük, amely ingatlanban nekem örökség útján 1/8-ad rész tulajdonjogom van. Ez egy műhely volt, amit az együtt élésünk alatt, édesanyám anyagi hozzájárulásával átalakítottunk egy 40m2-es kis lakássá. Ezt a segítséget azért kaptam édesanyámtól hogy könnyebben boldoguljunk.
Első kérdésem az lenne, hogy őt ebből mi illeti meg?
örökségből szerzett tulajdonrészemet, ajándékba kapott pénzből újítottam fel.

Az ajándékba kapott pénzről papírt is írtunk édesanyámmal, amelyet az élettársa és az testvérem élettársa és a testvérem írtak alá mint tanuk.
Hivatalosnak számít-e ez az ajándékozás, így hogy a rokonságból írták alá mint tanuk?

A feleségemmel különköltöztünk. Ő távozott a lakásból és akkor megegyeztünk az ingóságok tekintetében, amit ő akkor el is vitt mindent magával. Erről írtunk is egy papírt. Most viszont ő még mindig követelőzik. Azt mondja azért mert amit ő elvitt az értékben kevesebb mint az ami itt maradt.
Lehetséges ez, hogy megállapodunk valamiben és hónapokkal később ő még mindig követel?

Válaszát előre is köszönöm.
MJózsi

ObudaFan # e-mail 2016.06.26. 13:01

Nagyon szűk korben van ez alól kivétel, ha alkalmatlan időben kéri a megosztást a tulajdonostárs , de foszabaly szerint megosztják.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Tibor189 # e-mail 2016.06.25. 19:31

Köszönöm a gyors választ.
A konkrét kérdés az, hogyha az egyik fél el akarja adni a lakást a másik meg nem akkor kinek a szándéka a döntő de úgy látom már megválaszolta. ("ha az egyik tulajdonostárs meg akarja szüntetni a közös tulajdont, akkor azt megszüntetik")

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.06.25. 19:11

Mi a konkrét kérdés?
Ha valaki válni akar, akkor azt elválasztják, és ha az egyik tulajdonostárs meg akarja szüntetni a közös tulajdont, akkor azt megszüntetik.
Te sem egyik, sem másik ügyben nem vagy, nem lehetsz fél.
Apádat megpróbálhatod gondnokság alá helyeztetni, de elválni akkor is el tud, és lehet, hogy a gondnoka szerint is érdekében áll a közös tulajdon megszüntetése. (Ha nem teljesen hülye, akkor nem te leszel a gondnoka.)

www.kbs-ugyved.hu

Tibor189 # e-mail 2016.06.25. 18:59

Tisztelt Szakértők!

27éves szüleivel együtt élő férfi vagyok.

Szüleim 50-50%-ban tulajdonosok. Édesapám kábítószerfüggő. A mozdítható vagyontárgyak értékesítését követően válást és lakás eladást követel, hogy ennek árából tovább tudja finanszírozni önpusztítását.

Édesanyám ezt semmiképpen sem szeretné mert nem lenne hová mennünk csak albérlet/hitel.

Milyen jogi opciókkal lehet élni ebben a szituációban mikor a két tulajdonosnak ellentétes az érdeke?

Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2016.06.21. 17:49

Salome

Látni kellene a peres iratokat, de valószínűleg perelhetsz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2016.06.21. 17:48

Greency

A Ti megállapodásokban mindenképpen szerepelhet, aztán majd az kérdés lesz, hogy mit lehet, illetve az eljárási illeték mértéke szempontjabol mit érdemes a biroi egyezsegbe is átemelni belőle.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

kcs1 # e-mail 2016.06.21. 13:13

Én befejném a törlesztést. Mint adóstárs ő fizetne, vagy elárverezik a házat. Ha nem lakik benne.....szerintem mindegy hogy van vagy nincs...

salome3 # e-mail 2016.06.21. 13:09

Az ingatlanon

kcs1 # e-mail 2016.06.21. 13:06

Van jelzálog valamin?

salome3 # e-mail 2016.06.21. 12:57

Tisztelt kcs1!

Nálunk is 50-50% a tulajdonjog, közös használattal...
Bár az ingatlanban eddig csak ő lakott közel 1 évig az új nőjével.
Amúgy adóstárs ő is.

kcs1 # e-mail 2016.06.21. 12:53

A dolog pikantériája hogy 50-50% tulajdonjog, közös használattal, jogerősen, ám még a bejutást is megakadályozza és él mint hal a vízben...még:)

kcs1 # e-mail 2016.06.21. 12:46

Tisztelt Salone! A helyzetem hasonló. Mi adóstársak vagyunk, én és a volt feleségem. Évek óta nem hajlandó egy fillért sem fizetni. Viszont a vagyonmegosztáson a bíróság figyelembe vette hogy csak én fizetem a kölcsönt és be is számolja amennyiben hitelt érdemlően ezt bizonyítom. Ez pedig ugye nem nehéz. Igaz, az első fokú ítéletben a hitelről szó sem esett, pedig a beadványban úgy fogalmazott, azt is átvállalja. Viszont ha erről még csak szó sem esett váláskor, hogy hitel is van rajta...elég nehéz eset beperelni...

salome3 # e-mail 2016.06.21. 12:31

Tisztelt fórumozók és tanácsadók!

2011-ben váltam, vagyonmegosztás csak ingatlant illetően volt, hitelekről szó sem esett a tárgyaláson, szóban állapodtunk meg négyszemközt.
A volt férjem nem fizet, a hitelek az én nevemen vannak.
A kérdésem, hogy perelhetek-e a kötelezettségek megosztásával kapcsolatosan? A volt férjem vélhetőleg "feketén" dolgozik külföldön.

Köszönöm a segítséget!

greency # e-mail 2016.06.20. 23:16

Tisztelt Fórumozók!
Válás előtt állunk már február óta, közös megegyezéssel "próbálunk" válni ügyvéd nélkül. Készült egy megállapodás a gyermekek közös felügyelet alatt lennének.
A probléma a közös tulajdonban lévő lakás hitel és számlák fizetése. A lakást megosztva használjuk. Az első megállapodás szerint tulajdoni hányadunk 1/2-1/2 arányában fizetnénk tovább a hitelt és a számlákat, de meggondolta magát a másik fél. Kivette a megállapodásból azt a részt, arra hivatkozva hogy a bíróság nem fogadja el a beadványt, tehát nem szerepelhet benne anyagi jellegű rész. Eddig sem fizette a számlákat, sem a hitel ráeső részét, viszont fenntartja az 50% tulajdonjogát, és a használati jogát. A hitelben én vagyok az adós, ő a készfizető kezes és zálogkötelezett.
Az a kérdésem hogy a bontó keresethez csatolt megállapodásban szerepelhet-e a közös használatú és 50-50% tulajdonú ingatlan terheire fizetési kötelezettségre vonatkozó megállapodás? Vagy csak szimplán át akar verni hogy én fizessem továbbra is az összeg költséget.

ObudaFan # e-mail 2016.06.11. 09:14

Akkor kérj a jegyzőtől birtokvédelmet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

batilla # e-mail 2016.06.10. 15:08

Tisztelt fórumozók!

A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni!
Hat tárgyalás után május 19-én kimondták a válásunkat. A közös tulajdonú lakásunk kizárólagos használatát volt feleségem kapta. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen én tavaly augusztus óta a barátnőmnél lakom. Ami gond ezzel kapcsolatban, hogy az exem, aki tavaly két hónapig máshol lakott, októberben visszaköltözött a lakásba, és azóta úgy tekint rá, mint a sajátjára. Tudni kell, hogy egy fedél alatt lakik két nagykorú gyerekünkkel. A lakásban, így a nejem által lakott szobában is vannak még holmijaim. Ezek kipakolására semmilyen határidőt nem szabott a bíróság.
Volt feleségem viszont kezdettől fogva gátolja a szabad mozgásonat a lakásban, hiszen a szobáját gyakorlatilag éjjel nappal zárja. Én korábban figyelmeztettem, hogy ezt nem teheti meg, de ez nem zavarta. Szerencsére a zár amivel az ajtót felszerelték, sorszámozott volt, így könnyedén találtam másikat, így alkalomadtán sikerült onnan néhány dolgot elhoznom.
Most viszont olyan zárra cserélte, amihez már nincs pótkulcsom! Ellenben vannak a szobában még mindig holmijaim!
A kérdés egyértelmű, jogszerűen jár el az exem, különös tekintettel arra, hogy a végzés NEM jogerős, valószínűleg egy darabig még nem is lesz az, mert egyéb dolgok miatt fellebezni fogok!
Előre is köszönöm a válasz(oka)t!