Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Tib17 # e-mail 2017.01.10. 12:54

Köszönöm a választ!
Akkor vhogy meg kell egyeznünk.

ObudaFan # e-mail 2017.01.09. 23:06

Véleményem szerint nem tudod kirakni és nem tarthatsz igényt.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Tib17 # e-mail 2017.01.09. 22:09

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Válni fogok. Van egy 6 éves kisfiúnk. Van egy családi házunk amiben élünk. Fele/fele arányban vagyunk tulajdonosok. Hitel is van a házon, amit felesben fizetünk. Én pár hónapja nem lakom otthon, visszajöttem a szülői házba. A rezsit, mivel nem lakom otthon, nem fizetem. A gyermek ellátásáról gondoskodom. Sokat van nálam, jóformán csak aludni jár haza. Van más ingatlanunk is, de ezek értéke kb. a fele a családi háznak.

A gond a vagyonmegosztással lesz, a nejem hozzáállását nézve. Nem akar fele/fele arányban osztozni, igényt tart a házra, de kifizetni nem tud, és nem is akar. Eladni nem akarja.

Olvasgatva a fórumot jobb lenne mielőbb visszaköltöznöm, még mielőtt a válás elkezdődik, mert így elég nagy hátrányból indulok. De van egy kis bökkenő. A nejem időközben odaköltöztette az új párját. Mondtam neki, hogy vissza akarok menni, de nem hajlandó elküldeni a "jövevényt", mert az ő vendége, joga van ott lenni. Elmondása szerint költözzek nyugodtan haza, vihetek én is valakit, és élünk 5-en, míg majd csak lesz valami. A fiam szempontjából ezt nem tartom szerencsésnek. Nem lenne jó vége. Nem szeretném, ha még jobban sérülne a lelke. A kérdésem az, hogy ki tudom-e rakni vhogy a jelenleg még nem oda illő elemet a házamból, vagy ez ok lehet-e az elköltözésemre. Tarthatok-e igényt többlethasználati díjra?

Dr.Attika # e-mail 2017.01.07. 11:18

Annak pozitívummaival és negatívummaival együtt.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2017.01.07. 10:59

A szocpolból és a hitelből vásárolt rész közös vagyon.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

drbjozsef # e-mail 2017.01.07. 10:43

cuca13,

valószínűleg így sem pontos, amit írsz. Ha tetőteret építettetek, akár külön mérőórákkal is, attól az még minden bizonnyal osztatlan közös tulajdon, hacsak nem albetétesítettétek külön a két lakást. Általában ilyenkor ha pl. 30M a ház értéke amire építettetek egy 15M értékű tetőtéri lakást, akkor a párod nagymamája 2/3 részben tulajdonos, Te meg a párod pedig 1/6-1/6 arányban, de az EGÉSZ ingatlanban.
Ez be van jegyezve? A földhivatali nyilvántartás szerint is tulajdonos vagy?

Hogy ez hogyan oszlik el, még mindig csak azt lehet mondani, hogy sokmindentől függ. Miből épült, esetleges különvagyonból, és a szocpol is hitel is bekavarja, de a lényeget ObudaFan leírta.

Ennél többet látatlanban nem nagyon lehet mondani.

ObudaFan # e-mail 2017.01.06. 23:24

Azt írod, hogy már van bejegyzett tulajdonjogod. Ebben az esetben már leginkább csak a közös tulajdon megszüntetését lehet kérni a bíróságtól. Ha nem akarsz ott maradni, akkor azt, hogy váltsák meg a részed, vagy árverezzék az ingatlant. (Persze, azért adott esetben a másik fél vitathatja is a bejegyzett tulajdoni arányokat.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

cuca13 # e-mail 2017.01.06. 14:28

Köszönöm szépen a válaszokat!
Csak annyit írnék még hogy a ház amit építettünk a férjem nagymamájáé volt és mi ennek a tetejére építettünk egy emeletet .Külön bejárattal külön mérőórákkal.A tulajdonos a férjem és én vagyunk egyenlő arányban.Az alsó szint maradt a férjem családjának a tulajdonában.A ház vagyis lakás szocpolból és önerőből épült akkor már több mint 5 éve voltunk házasok.Csak annyit kérdeznék még hogy mit kell nekem bizonyítani vagy is milyen papírokra lesz szükségem a bíroságon ahhoz hogy ne semmizzenek ki a férjemék?
Köszönöm szépen a válaszukat

drbjozsef # e-mail 2017.01.06. 13:52

Mindenképp kérhetsz a lakásból, és sok minden másból is, ráadásul jó eséllyel, szinte biztos, hogy járni fog belőle valamekkora rész, de ez sok részlettől és körülménytől függ, amelyek meghaladják ennek a fórumnak a kereteit, úgyhogy egyetértenék az előttem szólóval, keress egy családjogi ügyvédet, és beszéld át vele.

ObudaFan # e-mail 2017.01.06. 13:52

cuca13

Az, hogy elköltöztél önként, azzal jár, hogy valószínáleg lakáshasználati jog ellenértékét és többlethasználati díjat nem követelhetsz. Hogy tulajdonjogot követelhetsz-e, azt ez nem igazán érinti, de a leírásodból erre nem lehet válaszolni, mert ehhez részletesen végig kell venni, hogy az együttélés kezdetéhez képest mikor, milyen pénzből vettétek az ingatlant, voltak-e rajta nagyobb munkálatok, ha igen, milyen pénzből.
Egyébként valamit biztosan követelhetsz, vagy tulajdoni hányadot, vagy az együtt fizetett törlesztőrészletek miatt megtérítést.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.06. 13:47

Meg kellene bíznod egy ügyvédet.

www.kbs-ugyved.hu

cuca13 # e-mail 2017.01.06. 13:12

Tisztelt Jogászok!
Válókereset beadása előtt állok.A válás közös megegyezéssel gyorsan meglesz de a vagyon megosztás problémás.Van egy házunk ami közös tulajdonban van.Annak idején szocpolt is vettünk fel rá.Három gyerekre de ma már csak egy kiskorú aki most velem él albérletben.A házra még közösen vettünk fel jelzálog kölcsönt.Én addig fizettem vagyis a férjemmel közösen ameddig a házban laktam .Azóta Ő fizeti a szülei segítségével.Ők azt mondják mivel én elköltöztem a gyerekekkel és nem fizettem tovább a hitel nincs semmi követelésem a ház tulajdonából.Arra hivatkoznak hogy nem a férjem fizeti a hitelt hanem a szülei .Ne is próbáljak Kérni a házból semmit?Létezik hogy nem jár semmi nekem?
Válaszukat előre is köszönöm

erzsóka55 # e-mail 2017.01.01. 07:54

Köszönöm a választ!
Boldog Új évet kívánok minden fórumozónak!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.12.31. 16:02

Annyit tennék csak hozzá, hogy az együttélés alatt ajándékba kapott vagy örökölt dolog, illetve a különvagyoni dolog értékén szerzett dolog is különvagyon.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2016.12.31. 15:22

Az utólagos házasságkötés miatt az élettársi együttélés időszakára is a házastársi vagyonközösség szabályai irányadók. Vagyis az ez alatt az idő alatt megszerzett vagyon közösnek tekintendő és fele-fele arányban osztandó fel.
Mindaz, ami viszont az együttélés előtt megvolt a feleknek, különvagyon.
Az együttélés előtt felvett hitel pedig külön tartozás, és hacsak nem igazolható, hogy az együttélés alatt az különvagyonból lett fizetve, a másik házastárs követelheti az együttélés alatt megfizetett törlesztések felét.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

erzsóka55 # e-mail 2016.12.31. 14:22

Tisztelt Kovács Úr!

A lakás, a bútorok, az autók, a fiam bankszámlájára érkezett fizetésének a felét. Az élettársi kapcsolat mennyire vehető figyelembe a vagyon megosztásnál?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.12.31. 14:02

Mi mindennek?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.12.31. 14:02

Mi mindennek?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.12.31. 14:01

mindennek kéri a felét.

www.kbs-ugyved.hu

erzsóka55 # e-mail 2016.12.31. 13:50

Tisztelt Jogászok!
Gyermekünket felesége elhagyta nyolc hónapos terhesen. A fiam 2008-ban vett egy kis lakást hitelből, ezután ismerte meg a feleségét. A Lány egy autót hozott a kapcsolatba., amin szintén hitel volt, amit később elloptak. A fiunknak is volt autója. Hét évig együtt éltek és egy éve házasodtak össze. Közösen a bútorokat vásároltak és mind a ketten lecserélték az autókat. A közösen fizetett hitel felén túl, mi illeti meg a feleséget? Nem tudnak megegyezni, mert a nő irreális igényeket támaszt, mindennek kéri a felét.
Választ előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2016.12.26. 08:45

ghosei

Minden megtámadható, de sikeresen nyilván csak akkor, ha valamilyen érvénytelenségi okot tud felmutatni, pl. olyan tévedést, amit te okoztál vagy felismerhettél, megtévesztést, jogellenes fenyegetést, stb.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ghosei # e-mail 2016.12.23. 18:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válókeresetet, vagyonmegosztással együtt leadtam. A vagyonmegosztást szóban is és írásban rögzítettük, feleségem aláírta + 2 tanu.
A feleségem utólag már variál a vagyonmegosztással kapcsolatban. Szinte minden nap eszébe jut valami, és most követeli, hogy fizessem ki.
A kérdés az, hogy a bíróságon utólag megtámadható-e a vagyonmegosztás?

Válaszukat előre is köszönöm!

Mondy # e-mail 2016.12.21. 10:17

T
Tisztelt fórumozok!
2010 –ben elváltunk a férjemmel akivel az életközösség csak 2016. decemberben szűnt meg. A közös tulajdonunkat képező ingatlanból a bírósági végzés szerint neki ki kellett volna fizetnie, de ezt nem tette meg. Ellenben, segített a egy új lakás önerejének befizetésekor hitelt vett föl 2011-ben, aminek én adóstársa voltam és közösen fizettünk. Az új lakás vételárát képezte még a szocpol, és a saját nevemen lévő hitel, ami az ár nagyobb részét képezte. A lakás hivatalosan 2015 be került a nevemre, de a közös lakáshasználat, együttélés még nem szakadt meg a gyermekeink taníttatása, és a közös hitelek miatt.
Kérdésem az volna, hogy a megszerzett új ingatlanomból követelhet e tulajdon részt a volt házastársam, és az időközben felnőtté vált gyerekeim, akik a jelenleg a velem maradt kiskorú testvérük érdekeivel nem törődve, tulajdonszerzési igénnyel élnek a volt párommal együtt, a szocpol jogán, valamint az önerő befizetésének a jogán.

ObudaFan # e-mail 2016.12.20. 17:54

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, de egy közjegyzői díjnál általában olcsóbb. Viszont nyilvános ajánlattétel meg nincs az etikai szabályok szerint, tehát itt konkrét árakat ne igazán várj.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Dettioe # e-mail 2016.12.20. 15:42

Kedves Jogászok4

Nemrég váltam el, azonban a vagyonmegosztás még hátra van, nagyjából megállapodtunk, szeretném megvenni a jelzáloggal terhelt ingatlanunkat, amin 12 millió ft hitel van és még felvenni 10 milliót rá, hogy az exemet kifizessem, és minden kötelemből kiengedem és a hiteleit átvállalom. Ezekhez a banknál szükségeltetik egy hiteles vagyonmegosztási dokumentum, melyet vagy ügyvéd, vagy közjegyző jegyez ellen. Szeretném megkérdezni, hogy ki készítené el nekem a lehető legolcsóbban. Az ingatlan értéke kb. 28 millió ft. Sajnos fizetem az ingatlant terhelő 100.000 ft-os hitelt, az albérletem, ami 150.000 ft, az exem rezsijét abban a házban, amit megvennék, ami kb 70.000 ft és a két gyereket, meg a kaját és egyéb dolgokat. Szeretnék minél hamarabb visszaköltözni, de horror árú összeget nem tudok egy ilyen dokumentumra kifizetni. Szeretném megkérdezni, hogy kb. mennyi a reális értéke egy ilyen irat elkészítésének és a közjegyző, vagy az ügyvéd a drágább? Köszönettel: Detti