Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # e-mail 2016.05.25. 19:18

Csak ha valaki a jogiforum.hu - n keresztül ír nekem, a saját e-mailjének ne az enyémet adja meg, mert nem fogok tudni visszaírni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.25. 13:11

Látod ott jobbra felírva hogy "e-mail#"? Az aláírásba rejtett honlapcímekről nem is beszélve...

www.kbs-ugyved.hu

Kiss Lilla # e-mail 2016.05.25. 10:23

Egy email cimet kérhetek ahova irhatok esetleg ?
Köszönöm

ObudaFan # e-mail 2016.05.24. 18:06

Az szinte biztos, hogy nem pont az orokreszed illetve meg. A haz vételárának amekkora része volt az orokseged, olyan arányú tulajdon illet még, amit elszámolni természetesen a ház mai erteken kell. (Ha pedig nem a vételár része lett az orokseged, hanem abból hozzaepitettetek, akkor azt kell figyelembe venni, hogy az építés után a ház ertekenek mekkora hányadát jelentette ez.) Emellett lehet abban a házban kozos vagyoni rész is, aminek a fele téged illet még, de ennek eldöntéséhez jóval pontosabb tényállás kellene.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.24. 16:24

Másképp mondom: kellene egy valós, világos, tiszta tényállás.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.24. 16:24

Anyos eladta a lakásunkat
És ezt itt így hogy...? Hogy a klasszikust idézzem.

www.kbs-ugyved.hu

Kiss Lilla # e-mail 2016.05.24. 15:06

Tisztelt Ügyvédek!

Férjemmel 12 éve vagyunk házasok.
2003 -ban hitelre lakást vásároltunk a férjem nevére amit közösen fizettünk.
Anyósom pedig abban a családi házban lakott ami 100% ig a férjem tulajdonában volt.(örökölte a férj)
Anyósom kb 3 millió ft ot tette bele felújításként.
Anyos eladta a lakásunkat amit mi 6 millio ft ért vettünk hitelre eltette a pénzt(7,4 milliot) és házat vásárolt magának a hitelt pedig mi fizettük.
Ezt az ingatlant eladtuk és házasságkötés után másikat vásároltunk ez is a férjem nevére került értelem szerűen 100 tulajdonjogban.
Eközben sajnos én örököltem pénzt és ebbe a házba beletettem..Most válunk..Mennyi illet meg engem válás esetén?ugyanis mi 3 ügyvédnél jártunk és mind 3 mást mondott..A mostani ház tulajdoni lapján a férjem a 100 %tulajdonos én nyilvántarosáon kivüli tulajdonos vagyok ami ugyvédnél és közjegyzönél van elhelyezve.Ez ér valamit?Vagy csak az én örökségem illet meg?
Köszönöm szépen a válaszukat :)

ObudaFan # e-mail 2016.05.12. 06:54

Juliet Juliet

Nem sikkasztás.
Az életközösség alatt általad fizetett hitelt közösen fizetettnek kell tekinteni, hacsaknem a különvagyonodból fizetted. De utóbbi esetben sem az ingatlanban lesz több tulajdonod, hanem megtérítési igényed lehet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Juliet Juliet # e-mail 2016.05.11. 23:37

Tisztelt Fórumozók, tisztelt ügyvédek!

Házasságomban az életközösség 5 éve megszűnt, zajlik a válás. Jelenleg élettársammal élek, vele közös gyermekünkkel. Volt feleségem - akitől jelenleg válok - a közös ingatlanunkat, melyet a házasság alatt a nevére vásároltunk, tudtom, beleegyezésem nélkül eladta, amit egy telefonbeszélgetésünk mondott el véletlenül. A pénz azóta is a bankszámláján van, a vételárat nem osztotta meg velem, adásvételi szerződést nem láttam (és az még mindig nem igazolná, hogy mennyiért adta el valójában). A hitelt ráadásul az életközösség megszakadása után 2 évig egyedül fizettem (előtte is, sőt az önerőt is én biztosítottam, de ez az életközösségünk alatt történt), ez okból esetleg nagyobb arány járhat nekem az ingatlanból? Az első és legfontosabb kérdésem azonban: ez így, ebben a válási helyzetben, sikkasztásnak minősül? Szándékomban áll azt az ajánlatot tenni neki, hogy tartsa meg az egész vételárat, én sem szeretnék ezzel kapcsolatosan pereskedni. Viszont mivel olyan dolgokat követel, illetve a gyermekkel zsarol, muszáj valamivel rávilágítanom, hogy vegyen vissza! Az ügyvédem nem említette, hogy ez sikkasztás lenne. Azonban ha igen, akkor felhívom rá az ügyvédem figyelmét, hogy ezt említse meg neki! Szerintem ugyanis bűncselekményt követett el! Köszönettel!

ObudaFan # e-mail 2016.05.11. 16:46

Ha szakemberrel akarjátok felbecsültetni, az lehet, hogy kerül majd annyiba, mint amit ezek a vagyontárgyak érnek, így nincs sok értelme.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.11. 11:20

Mondd neki, hogy becsülje fel ő. Aztán vagy elfogadod, vagy nem.

www.kbs-ugyved.hu

Ildi90 # e-mail 2016.05.11. 11:16

Magyarán beírok egy kb. értéket aztán vagy elfogadja vag nem? :)

ObudaFan # e-mail 2016.05.11. 06:06

Ildi90

Ha nagyon foglalkozni szeretnél vele, nézz körül a Vaterán és hasonlókon.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

lajcsó # e-mail 2016.05.10. 23:13

A vállalkozás haszna közös vagyonnak minősül.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
Mezöcsát

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.10. 21:12
Rob Roy # e-mail 2016.05.10. 21:08

Kedves Fórumozók!

Én egy kedves barátnőm számára kérnék tanácsot. A szóban forgó hölgy 13 évig volt házas az alkoholista férjével, aki sokat bántalmazta és lelkiterrorban tartotta. Tavaly sikerült eljönnie a közös fiukkal. A férj nem akar válni, de ő szeretne. A férj vagyona még a házasságkötés előtt keletkzett, ingatlan, válalkozás stb. . A kérdésem az hogy kaphat e a férjétől valamennyit az újrakezdéshez, azaz jár e neki valami a férje vagyonából? Közös vagyonnak számít e az ingatlan 5 év házasság után?

Előre is köszönöm válaszotokat, segítségeteket.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.10. 20:21

Natura1985, ha az ingatlan különvagyon, akkor a helyébe lépő érték is az.

www.kbs-ugyved.hu

Ildi90 # e-mail 2016.05.10. 19:21

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne, hogy per nélküli vagyonmegosztás során az esetleges ingóságok jelenlegi értékét mi alapján tudom én felbecsülni?

Ugyanis volt férjem ügyvédje küldött egy levelet amiben felsorolja a szerinte közös ingóságokat és kéri hogy soroljam fel ezek értékét illetve hogy mire tartok igényt.
Nyilván nem az újonnan vásárolt értéket kell megjelölni, de akkor hogy határoljam be?

Köszönettel!

natura1985 # e-mail 2016.05.10. 19:04

Kedves Fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy 2013-ban megörököltem egy lakást anyukám után, amit idén eladtam. Most jelenleg válófélben vagyok (2012-ben kötöttünk házasságot). Érdekelne, hogy a leendó ex-házastársam igényt tarthat-e jogilag erre az összegre vagy sem. Az örökölt ingatlan különvagyonnak számít, ezt tudom. Csak azt lenne jó tudni, hogy az örökölt ingatlan eladása után keletkezett bevétel egy részére ugye nem tarthat igényt?
Köszönöm a választ előre is

Renike55 #   2016.05.08. 11:03

ObudaFan

Köszönöm a válaszokat. :)

ObudaFan # e-mail 2016.05.08. 10:48

Renike55

Ha meg tudtok állapodni, akkor minden megoldható, és az ügyvéd olcsóbban fogja megoldani, mint amennyi illetéket a vagyonmegosztásra a bíróságon fizetni kellene.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Renike55 #   2016.05.08. 10:32

ObudaFan

A férjem öröksége alapján osztottuk fel a tulajdoni hányadokat a vásárláskor, tehát akkor így ezek szerint 4/5 részben biztos, hogy az ő különvagyona a lakásunk.
Az járható út, hogy a megtérítési igénye fejében átíratom rá az 1/5 tulajdonrészemet? Filléreskedni nem akarunk, hogy a hitel alatt közösen törlesztettünk stb., nincs vita köztünk, nem látjuk értelmét, hogy számolgatásba kezdjünk. Ehhez "csak" ügyvédhez kell mennünk, és a bíróság elé már úgy megyünk, hogy különvagyon, tehát nekem igényem nincs, nem lehet rá?

Az autóval kapcsolatban azt csak a bíróság tudja megállapítani, hogy tulajdonképpen a férjem különvagyona, és az alapján átírják, vagy ezt mi is tudjuk rendezni?

Mivel békésen válunk, az lett a szempont, hogy minél olcsóbban ússzuk meg. :)) Már csak a gyerekek érdekében is szeretnénk anyagilag minél jobb helyzetben maradni.

Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2016.05.08. 08:51

Renike55

Mivel ingatlan-tulajdonról van szó, úgyis ügyvéd segítségét kell, hogy igénybe vegyétek, de azért annyit el lehet mondani, hogy illetékmentes lesz az ügylet. A férjed előző lakásából vett autó a különvagyona, az előző lakásából törlesztett hitel vonatkozásában megtérítési igénye lehet, mert a különvagyonából fizette a közös adósságot. A lakás olyan mértékben a különvagyona, amilyen mértékű az öröksége volt a vételárban.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Renike55 #   2016.05.07. 22:44

Kedves Fórumozók!
Van egy lakásunk, amit nagyobb részben a férjem örökségéből (előző lakás árából, amit a házasságunk alatt örökölt) vettünk, részben közös hitelből. A vásárláskor 1/5 részben lettem tulajdonos az általam beadott összeg és a közös hitel "fejében".
Később férjem eladta a másik örökölt lakását, aminek az árából törlesztettük a fennmaradó hitelt, és vettünk egy autót. A lakásunkon megmaradtak az eredeti tulajdoni hányadok, az autó az én nevemen van.
Hogyan alakulnak így a különvagyon-közös vagyon viszonyaink?
Válás előtt állunk, és a lehető legegyszerűbben és főleg legolcsóbban (perköltség, illeték stb.) szeretnénk rendezni a vagyoni viszonyainkat, ehhez szeretnék segítséget, javaslatokat kérni.
(Magát a bontást közös megegyezéssel fogjuk kérni.)
Köszönöm.

Ha bonyolultabb a kérdés, mint ahogyan nekem tűnik, akkor elnézést a zavarásért. :))

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.05. 16:26

Miért nem mindegy az neked? A te pered vagyonjogi per lesz, és abban nem illet meg az illetékfeljegyzés.
(Egyébként házasság érvénytelenítése, érvényességének, illetőleg létezésének vagy nemlétezésének megállapítása iránt indított perek.)

www.kbs-ugyved.hu