Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # e-mail 2015.01.25. 18:42

Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, ha az öröklés megnyílásakor az örökhagyó törvényes örököse vagy végintézkedés hiányában az lenne. A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

nixxike89 # e-mail 2015.01.25. 15:30

MI az a kötelesrész? Bocsánat nem értem

zoli opel # e-mail 2015.01.25. 14:08

Élettársi viszonyban éltem párommal.30 éve egy tanácsi lakásban.megromlott a viszony vele és a közös lányunkkal!most öregen ki akarnak tenni közösen.a párom kapta akkor a lakást de elejétől vele lakok.mit tehetek,próbálom a lakáshasználatot!de nincs másom csak ők és öregen nem kellek!Meg húzódnék a kis szobában,de sajnos mi azóta nem jelentettük be a főbérlő státuszom.kicsi nyúgdijból mit tegyek??

ObudaFan # e-mail 2015.01.25. 13:35

Miért ne ajándékozhatta volne el a saját házát? A kötelesrész alapjához viszont hozzá fog számítani, ha 10 éven belül elhalálozik az ajándékozó.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

nixxike89 # e-mail 2015.01.25. 13:08

Sziasztok!
Fontos kérdésem lenne!
Párom egy olyan házban él, amely októberig az édesapja és a nevelőanyja nevén volt, de ők már több mint 15 éve elváltak, a váláskor minden vgyonról lemondtak a gyerekek javára (páromnak két féltestvére van). Most októberben az édesapja ajándékba adta párom féltestvérének a tulajdonrészét, így a ház most a nevelőanya és a féltestvér nevén van. Kérdésem az lenne, hogy ez szabályos volt-e, megtehette ezt az édesapa, hgoy lényegében kisemmizte a fiát?

alexa2015 # e-mail 2015.01.23. 18:20

Jó estét!

A kérdésem az lenne ,hogy a volt férjem kiköltözött 2 éve a közös ingatlanunkból.Engem milyen jogok illetnek meg?Visszaköltözhet bármikor?Ha önként ment el igaz,hogy elveszik a tulajdonrésze?

ObudaFan # e-mail 2015.01.22. 20:37

A kérdésem az lenne ha ezt az ingatlan most pl. 10.000.000 ft-ért tudnánk eladni (amit anno 1.000.000 ft-ért vettünk) akkor itt a fele az az én külön vagyonomnak számít és a másik felét feleznénk? Vagy az is számít hogy ilyen értéknövekedés következett be a házasságunk alatt?Nyilván sok felújítás történt a 30 év során,de ezekről számlákat nem őrzünk.

Az értéknövekmény nem változtat az arányokon, ha egyszerűen az ingaln piaci értékének változásából ered, az egyszer felújítás em, de az értéknövelő beruházások, ha jelentő mértékűk, akkor már igen. És ezeket nem csak számlával lehet bizonyítani.

Azt hogy az öröklött ingatlan eladásából származó pénz belekerült a közös lakás vételárába azt hogy lehet bizonyítani?

Mikor hogy. Tanúkkal, bankszámla-kivonattal.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Nóra78 # e-mail 2015.01.21. 22:13

Sziasztok!

30 évnyi házasság után válunk a férjemmel. A házasságunk első évében örököltem egy ingatlant, melyet eladtunk 500.000 ft-ért. Ezt az összeget a közös lakásunk beugrójaként használtuk fel. A többi 500.000 ft.ot pedig hitelből fizettük ki. A tulajdoni hányad fele-fele arányban van bejegyezve a férjemmel. A kérdésem az lenne ha ezt az ingatlan most pl. 10.000.000 ft-ért tudnánk eladni (amit anno 1.000.000 ft-ért vettünk) akkor itt a fele az az én külön vagyonomnak számít és a másik felét feleznénk? Vagy az is számít hogy ilyen értéknövekedés következett be a házasságunk alatt?Nyilván sok felújítás történt a 30 év során,de ezekről számlákat nem őrzünk.
Azt hogy az öröklött ingatlan eladásából származó pénz belekerült a közös lakás vételárába azt hogy lehet bizonyítani?
Másik kérdésem hogy a párom mezőgazdasági őstermelő, a fiammal közös őstermelői igazolvánnyal.
Ha ő most elad mindent akkor hivatalosan a fiamat illeti a fele vételár és a maradék számít közös vagyonnak?

Válaszát előre is köszönöm!

Aledsz # e-mail 2015.01.20. 08:22

Sziasztok!

Szükségem lenne a BH 2013.8.214 I. teljes szövegére, de sehol nem tudom megnézni. Valaki tud segíteni?

ObudaFan # e-mail 2015.01.15. 19:31

Telli01

A teljes életközösség idejét kell nézni és azért nézni kell a háztartási munkákat is, valamint ha esetleg volt neki is valamije az együttélés előttről, akkor azt is, de ilyen tényállás mellett természetsen a vagyon túlnyomó része a tiéd lehet.
A felújítás vonatkozásában az a kérdés, hogy valamilyen értéknövelő beruházás volt-e, vagy csak álagmegóvás, fenntartás, mert csak az előbbi esetben lehet igényed.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.01.15. 19:25

Bajos válás

Az ingatlan jelenlegi értékének felét, mínusz a másik fél által egyedül fezetett törlesztőrészletek késedelmi kamatta növelt értékének a felét.
Ki lehet kényszeríteni a megváltást, ennek hiáyában az árverési értékesítést.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.01.15. 19:20

UjraSari

De ha el is járhat, akkor is célszerű utánajárni,hogy a vagyontárgyak fekvése szerinti államban a magyar bíróság ítélete végrehajtható lesz-e.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.01.15. 19:05

UjraSari

Házassági vagyonjogot vagyoni viszonyait érintő eljárásban magyar bíróság eljárhat, ha az egyik házastárs lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye belföldön van.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.01.15. 19:01

nika75

Tekintettel arra, hogy ingatlan tulajdont szeretnétek átruházni, ügyvédhez kell fordulnotok.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

UjraSari # e-mail 2015.01.15. 18:05

Tisztlet Forumozok,

parommal, mindketten magyar allampolgarok vagyunk, valas fele tartunk, kulfoldon (EU-n kivul) elunk. Kerdesem, hogy ha magyar birosagon adjuk be a valokeresetet, es a vagyonmegosztasban nem tudunk megegyezni, van-e a magyar birosagnak hatalya a vagyonmegosztasra? Pontosabban, peldaul, kulfoldi ingatlan es kulfoldi nyugdijtakarekossagi szamla megosztasara?

Koszonom segitseguket!

Bajos válás # e-mail 2014.12.29. 13:19

Sziasztok!

Gondolom nem egyedi az esetem, de sajnos nem találtam kielégítő választ, így leírom a problémát.
Közös 50-50 százalék tulajodban lévő lakáson hitel van. A felek ugyanannyi induló tőkét tettek az ingatlanba és a hitelt is együtt vették fel a házasságkötés előtt. Később házasságot kötöttek, ami szakítással végződött. A bontóper megtörtént, vagyonmegosztás csak az ingóságokra vonatkozóan.
Szeretné megtartani az egyik fél a lakást, és azt gondolja, ha ő tovább fizeti egyedül a hitelt, akkor a másiknak nincs jogi alapja még az induló tőkét sem visszakapnia. Milyen összeget követlehet az, aki a lakást nem akarja megtartani, szeretne a hitelből is kiszállni....Lehet eladást kikényszeríteni, ha nincs megegyezés?

nika75 # e-mail 2014.12.29. 13:12

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy mi a menete annak,ha a férjemmel külön szeretnénk menni,válni egyenlőre nem akarunk,de a házat rám szeretnénk íratni úgy,hogy kifizetném a részét.
Mit kell ebben a helyzetben tennünk,hogy jönnénk ki belőle a legjobban.
Megköszönöm,ha valaki tudna segíteni.
Nika

Telli01 # e-mail 2014.12.28. 08:41

Tisztelt Fórumozók! TIsztelt Ügyvéd urak!

A kérdésem a vagyonmegosztásra, gyermektartásra vonatkozik.
A volt párommal 2007.07-tól 2014.10. közepéig alkottunk nem bejegyzett élettársi kapcsolatot, ebből a kapcsolatból született 2011-ben gyermekünk. A kapcsolatunk alatt az én tulajdonomban lévő autómat becseréltük egy nagyobbra melyre hitelt vettünk fel, valamint hitelre vásároltunk egy házat, mely csak az én nevemre és édesanyám nevére került mert csak én voltam hitelképes, a volt párom nem.
A vagyon hogyan oszlik meg ha a volt párom már 5 éve nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel, nincs bejelentett munkahelye, alkalmi munkákból él, mindent ami az életünk beindításához és annak életviteléhez szükséges én fizettem.
Valamint a másik kérdésem, hogy ha én az Ő szüleinek a házában felújítást eszközöltem - én fizettem annak minden költségét- akkor onnan tarthatok e igényt valamire. Ott laktunk 2 év fél évet.
Bírósági keresetben kértem a vagyonmegosztást, melyre a bírónő tételes vagyon leltárt kért az adósságok valamint a vagyon szaporulat megjelölésével.

Ügyvédet sajnos a kereset beadásakor már sikerült találni viszont mindenképpen szüksgém lenne egyre, amennyiben lehetséges egy erre szakosodott ügyvéd kérem vegye fel velem a kapcsolatot mert 2015.01.07én legkésőbb fel kell adnom a papírokat.
Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2014.12.17. 19:53

Fabyen82

több mindentől függ. Egyrészt, van-e összefüggés a kereseti kérelmek között. Másrészt, nagyjából hogy áll a per, mert azért egy idő után a keresetváltoztatás már a jóhiszemű pervitel követelményének nem felel meg.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.12.17. 14:38

Nemigen lehet azt megmondani itt, hogy ki és mit tud majd bizonyítani a perben.
Ha csak az a kérdés, hogy elvileg létezik-e a közös tulajdon megszüntetésének olyan módja, hogy az egyik tulajdonostársat feljogosítják a magához váltásra, akkor a válasz igen. A megváltási árral szemben beszámításnak is helye van. De csak lejárt követelést lehet beszámítani.
Olyan ítélet, amely a közös tartozás egyik fél jövőbeni törlesztése ellenében adja kizárólagos tulajdonba az ingatlant, nem születik - ez csak egyezséggel lenne lehetséges.
(Arról nem is beszélve, hogy a volt férjed szerintem csak lakottan szerezhetné meg az ingatlant, ami úgy már nem akkora üzlet.)

www.kbs-ugyved.hu

krisztina2022 # e-mail 2014.12.17. 12:57

Akkor tán felteszem konkrétabban. Adott egy ingatlan amit jelenleg pont annyit ér, mint a rá felvett hitel, illetve a volt férjem lévő hiteltartozásokkal van terhelve, ez még kb 3 millió forint. A házat közösen építettük. A volt férjem által állított 6 millió forint nem állt rendelkezésre. Dönthet-e a bíróság úgy annak ellenére, hogy én folyamatosan fizetem a közösen felvett kölcsönöket ő meg nem, karbantartom a házat stb. hogy a keresetben megfogalmazott 1/1 tulajdoni hányadba adja volt férjemnek, mondván ő több pénzt adott az építkezésbe.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.12.17. 12:04

Micsoda precíz, konkrét kérdés!

www.kbs-ugyved.hu

krisztina2022 # e-mail 2014.12.17. 11:04

Sziasztok! Az én problémám kicsit bonyolultabb. Kérem, aki tud válaszoljon rá. Férjemmel elváltunk, a bíróság a házasságot felbontotta és a házban amit közösen építettünk kizárólagos használati jogot kaptam a gyerekekkel. volt férjem most megindította a vagyonmegosztási pert, a következőt kéri:

A házasságunk előtt eladott egy házat, abból lett 6 millió forintja, azt állítja, hogy ezt a pénzt ő belerakta az építkezésbe. Ami persze nem igaz, de ő ezt állítja.

A pártfogó ügyvédje a következőket írta ez a kereset.

Előadja a korábbi ház vételárát, és hogy ezt teljes egészében az építkezésre fordítottuk.

Beidézem: Az építkezéshez szükséges további 3.200.000.- Ft-ot felek az ERSTE Banktól közösen felvett bankhitelből finanszírozták. Felek közösen felvett áruhiteleleik a CIB Bank 500.000.- Rafi 500.000.-

A fenti kölcsönök közösen fele fele arányban terhelik a feleket azaz felperesnek 3.500.000.- és alperesnek is ennyi.

Na ez a sluszpoén: A fentiek alapján a közös ingatlan építéséhez felperes 9.500.000.- Ft-tal járult hozzá mig én azaz alperes 3.500.000.- Ft-tal.

De a legszebb az most jön:

Kérik a bíróságot, hogy adja a közösen felépített ingatlant volt férjem 1/1 tulajdonába, melynek fejében majd ő vállalja a tartozások megfizetését.

Ez hogy lehetséges? A volt férjem költségmentességet kapott, mert állítása szerint a jövedelme 57.000.- Ft, de azért majd ő tehermentesíti a házat, meg fizeti a hiteleket, oszt miből? gyerektartást se fizet. Menjek a két kicsi gyerekkel az utcára?

A telket, amin építkeztünk az enyém volt, a házon akkora hitel van, amennyit a ház nem is ér, sőt két ingatlan van a hitelbe bevive, az öcsém háza is. A válás óta a közösen felvett hitelekre kb 1.500.000.- Ft-ot fizettem ki, amiket mind igazolni tudok, illetve megcsináltattam a házban a fűtést, vettem bojlert, visszakapcsoltattam az áramot, a vizet, meg a tetőt, mert beázott.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Fabyen82 # e-mail 2014.12.17. 10:20

Én sem vagyok tőle túl boldog, de már adtunk sok utolsó esélyt a megegyezésre, de semmit nem közeledtek az álláspontok sajnos.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.12.17. 07:00

Boldog lesz a bíró...

www.kbs-ugyved.hu