Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.23. 16:20

Nem valószínű.

www.kbs-ugyved.hu

Andrea08 # e-mail 2014.07.23. 14:34

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Tavaly összeházasodtam egy angol állampolgárságú férfivel, azóta is Angliában élünk.
A kapcsolatunk sajnos megromlott az utóbbi időben és a válást fontolgatom.
Házasságunk előtt én már rendelkeztem két ingatlannal Magyarországon, ezekhez a férjemnek gyakorlatilag semmi köze, nem fizetett bele semennyit a vételi árba és soha nem is laktunk említett ingatlanokban.
Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint elképzelhető-e, hogy a vagyonmegosztás során ő jogosult lenne ezen ingatlanok egy részére?
Segítségét előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2014.07.22. 11:18

A szerződés az mindig többoldalú ügylet, tehát olyan, amihez csak te kellesz, fogalmilag kizárt. Nyilvánvalóan lehet gyűjtögetni a bizonyítékot, hogy ha szükséges lesz, akkor valahogy ezt tudd majd igazolni, de sok hasonló peres ügy tapasztalata az, hogy nem lehet elég körültekintőnek lenni ebben a kérdésben.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

viktor206 # e-mail 2014.07.22. 08:37

Köszönöm a választ. További kérdéseim merültek még fel.
A házassági vagyonjogi szerződésen kívül van olyan szerződés, amihez csak én kellek és amibe az együttélés előtti vagyonomat tudom rögzíteni, ezáltal a későbbiekben bizonyítani a saját vagyonomat?
Nem szeretném belevonni a leendő feleségemet, mivel úgy is értelmezhetné, hogy nem bízom benne, ha házassági vagyonjogi szerződést szeretnék íratni és ez szakító ok is lehet.

Üdv: Viktor

ObudaFan # e-mail 2014.07.22. 07:54

Az együttélés előttről hozott összeg különvagyon, és az is különvagyon, amit abból veszel. Tehát az ingatlannál is számít, hogy mekkora részben finanszíroztátok ebből. Bizonyítási nehézségek azonban lehetnek, ezért célszerű házassági vagyonjogi szerződést kötni.
A gyermek nem befolyásolja.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

viktor206 # e-mail 2014.07.21. 15:31

Tisztelt ObudaFan!

Korábban külföldi munkám során sikerült egy komolyabb összeget összegyűjtenem. Miután hazajöttem összeköltöztem a barátnőmmel egy albérletbe és közösen gyűjtögettünk még hozzá, mert miután összeházasodunk szeretnénk építkezni. Egy esetleges válás esetén, hogy alakulna a vagyonmegosztás? Minden feleződne vagy számítana, hogy ki mekkora részt tett bele a házba?
Ha van gyerek az mennyire befolyásolja a vagyonmegosztást? A különélés alatt szerzett pénzösszeg a házasság után közös vagyonnak számítana?

Üdv: Viktor

Micifr # e-mail 2014.07.16. 11:43

ObaduFan,
Nagyon köszönöm a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2014.07.16. 10:48

A rezsihez biztosan nem, de ha felmondta a szerződését, akkor legalábbis a felmondási időn túl a közös költséghez sem véleményem szerint.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Micifr # e-mail 2014.07.16. 10:11

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ.
3. a víz, villany, közös költséghez is hozzá kell járulnia? 1 hete beadta a nyilatkozatot az önkormányzathoz, hogy kiköltözött a lakásból, lemond a bérleti jogviszonyáról férje javára.

ObudaFan # e-mail 2014.07.16. 07:48
  1. Ha a helyzet rendezése nem várhat a per végéig, akkor lehet ideiglenes intézkedést kérni a perben a bíróságtól.
  2. A férjnek kell tudnia bizonyítani, hogy a tartásra rászorul.
  3. Attól függ, hogy milyen költségekről van szó.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Micifr # e-mail 2014.07.15. 12:00

Tisztelt Jogtudók!

Kolleganőm kiköltözött férjével közösen bérelt önkormányzati lakásukból, a férje folyamatosan csalta, a kapcsolatból gyerek is született.
1.A férje a személyes iratait odaadta neki, de a ruháit, napi használati tárgyait nem. Arra hivatkozik, hogy majd a válóper után kaphatja csak meg.
2.Azzal is fenyegetőzik, hogy férjtartást kell fizetnie, mivel nem tud elmenni dolgozni egy balesetből kifolyólag. ( Sajnos az orvosokat és az OEP-et is sikerült rászednie, mert nincsen nagy egészségkárosodása.)
3. Ráadásul a fizetése felét is adja oda, mert a lakás fenntartásához hozzá kell járulnia.

Légyszíves segítsetek mit követelhet a férj a fent leírtakból.

ObudaFan # e-mail 2014.07.10. 12:57

Még a fővárosban is 2-3 hónapos időközökkel tűznek. Két éven túli ügyben meg havonta kellene.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.10. 12:48
userka # e-mail 2014.07.10. 12:22

Meg lehet próbálni, van ilyen a Pp-ben, hogy az eljárás elhúzódása miatti kifogás. LEginkább azért érdemes megtenni, hogy ha majd indítod a kártérítési pert a bíróság ellen, ne az legyen a védekezés, hogy nem kifogásoltad.

Egyelőre nem szeretnék kártérítési pert indítani, ezzel foglalkozni a meglévő mellett, a kérdésem lényege az, hogy megszokott bírói gyakorlat-e 1-1,5 évente tárgyalást kitűzni?

ObudaFan # e-mail 2014.07.09. 23:05

Nyuszkó123

Önmagában abból, hogy egyedül neveli a gyerekeit, nem következik a költségmentesség, még ha ez nyilván egy lényeges szempont is. Önmagában abból, hogy a férj hagyta ott őket, még nem következik az, hogy a gyereket ne lehetne bizonyos körülmények között nála elhelyezni, még ha ez szintén fontos szempont is az anya mellett.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.07.09. 23:02

Kicsi Gí

Már miért követelhetné? Ha nem megy ki, pert indíthatsz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Nyuszkó123 # e-mail 2014.07.09. 14:29

Szia!
Ezer köszönet a válaszért! Várom a többiekét is. :) Még egyszer köszi!

sagit # e-mail 2014.07.09. 13:25

Nyuszkó!
A gyt a mingenkori havi jövedelem 15-25%-a kb. A hitel az közös az is kb fele-fele... Nem lehet gyerekre "átírni"! senkire se lehet. Váláskor ha nem tudnak megeggyezni a felek a bíróság állapítja meg a helyét és időtartamát a láthatásnak. És az apuka oda viszi a gyerekeket ahová "akarja" Az hogy nincs munkahelye nem olyan perdöntő mert a gyerekek annál lesznek 90% elhelyezva akinél a váláskor voltak... kb ennyi. De majd ír jogtudó is...

Nyuszkó123 # e-mail 2014.07.09. 12:53

Szeretném a segítségeteket kérni, nagyon fontos lenne.

Egy barátnőm férje több, mint két éve csalja őt, és most a férj elköltözött, ott hagyta őt két gyerekkel.
Egy ismerősétől azt hallotta, hogy ha ő adja be a válópert, akkor költségmentességet kap, mivel egyedül neveli a gyerekeket. Létezik ilyen? Tényleg költségmentességet kapna? A házukon hitel van, és attól fél, hogy a férj a hitel rá eső részét rá fogja íratni a gyerekekre. Bár szerintem ezt nem tehetné meg. De jogilag nem vagyok tisztában a dolgokkal. Gyerektartást akar majd fizetni, havi 50 ezret a két gyerekre. Azt mondta a feleségnek, hogy a bíróság sokkal kevesebbet állapítana meg, és ezt le akarja majd papírozni ügyvéd előtt. Még az is kérdés lenne, hogy azt a bíróság állapítja-e meg, hogy hol láthatja a gyerekeket, és mikor? Nem szeretné, ha a gyerekeket odavinné az új nőhöz, ami érthető is bizonyos szinten. A gyerekek kicsik, a kicsi még óvodás, a nagyobb pedig iskolában első osztályos. Barátnőm fél attól, hogy elveszik tőle a gyerekeket, mert nincs munkahelye, csak takarítás, meg ilyen alkalmi munkák, de azok nem bejelentett munkahelyek. Elvehetik tőle a gyerekeket akkor is, ha a férj otthagyta őket? Bocsánat a sok kérdésért, de nagyon fontos lenne, hogy tisztán lásson.

Kicsi Gí # e-mail 2014.07.09. 12:41

Kérdésem:1 év 5 hónapja élünk,az én ingatlanomban a párommal.Született 1 gyermekünk,kapcsolatunk megromlott.Követelheti -e a párom az ingatlanom fele részét,mi illeti öt?És milyen úton tudnám öt innen kitenni?Aki tud valami okosságot javasolni,megköszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.07.09. 11:43

Meg lehet próbálni, van ilyen a Pp-ben, hogy az eljárás elhúzódása miatti kifogás. LEginkább azért érdemes megtenni, hogy ha majd indítod a kártérítési pert a bíróság ellen, ne az legyen a védekezés, hogy nem kifogásoltad.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

userka # e-mail 2014.07.08. 21:25

Üdvözlöm!

Válásom és a gyermekelhelyezési per (elrabolta tőlem stb., de megnyugtatóan ért véget) után, vagyonmegosztási pert indítottam, mert a volt férjem 9 évnyi együttélés -ebből 6 év házasság- után sem volt hajlandó egy fillért sem adni. A per 2009-ben kezdődött, tehát már 5. éve tart, eddig semmi úgymond érdemi nem történt, pontosabban a tárgyalások közti szünet hatalmas. Az utolsó tárgyalás pontosan 1 évvel ezelőtt volt, az azt megelőző pedig előtte 1,5! évvel. Az első években úgy 3-4 havonta tűztek ki időpontot, mostanra már itt tartunk. Több ügyvédet "fogyasztottam" ez idő alatt, valamint a hosszú szünetekben semmilyen, azaz semmilyen indokot nem kaptunk, miért húzódik az ügy. (Még a bíró mondta, hogy ha nem tudunk megegyezni, akkor még évekig tart a per. Mondta ezt ő, amikor 1-1,5 évente van tárgyalás?) A tárgyalások utáni beadványainkat egyéb észrevételeinket rendesen időben beadjuk, azonban amire az alperest kötelezték (30 nap) arról semmit a világon nem tudunk, nem kapunk semmiféle iratot. Mindez azért is meglepő, mert az Elnök bírónál van az ügyem. Sajnos tudomásunk van alperes részéről bizonyos rokoni kapcsolatokról a bíróságon belül(tapasztaltuk a gyermekelhelyezési pernél), de nem igaz, hogy nem lehet semmit tenni az ellen, hogy ilyen drasztikus formában húzzák az időt. Esetleg az ügyvédem nem áll a helyzet magaslatán? (A tavalyi tárgyalásra nem tudott eljönni.) Indokolatlan elhúzódás miatt nem lehet kifogást emelni?
Várom megtisztelő válaszát.

ObudaFan # e-mail 2014.07.07. 16:27

Wallace

Hát ha így nyilatkoztatok, akkor ezt ő érvényesíthette.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.07.07. 16:23

nnszoke

Pedig a kapcsolattartás előbb-utóbb ennél bővebb lesz, ha ő ezt vállalja, ezt meg kell emészteni.
A hitelek vonatkozásában mindegy, hogy kinek a nevén van, ezek közös tartozások, ha túlfizetésed van, az ő részét rajta követelheted.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Wallace # e-mail 2014.07.07. 09:24

Üdvözlöm!

Négy éves házasság után válunk. Előző házasságomból hoztam egy gyermeket, és született az új házasságból is egy. Az első gyermekem mindig is szúrta az új családom szemét, folyamatosan bántja (lelkileg) a “nevelőapja”, én próbáltam küzdeni ellene és a családot összetartani, de sajnos nem sikerült. Szerette volna, ha elkerül tőlünk a gyermek, de én nem akarok lemondani róla, részben ezért, részben egyéb okokból visszavonhatatlanul eltűnt a béke, már mindenkinek jobb lenne külön. Engem soha nem érdekelt a pénz, és kissé feledékeny is vagyok, így teljesen megfeledkeztem a gyerekek után járó családi adókedvezményről, melyet a férjem vett igénybe, kereken 4 éven keresztül, de soha nem hozta azt haza. A 4 év alatt így 1 millió forintot szedett össze rajtunk, magának, olyan pénzből, amit a család kapott, nem csak ő. A kérdésem az lenne, mivel erre csak most döbbentem rá, mit tehetek? Minek minősül ez? Tudom-e ezt valahogyan bizonyítani? Kérhetem-e ebből a pénzből az első gyermekemre eső rész 100 és a közös gyermekünkre eső rész 50%-át?

Válaszát előre is köszönöm!