Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.04.24. 17:31

Valószínűleg igen.

www.kbs-ugyved.hu

Sixty # e-mail 2014.04.24. 16:48

Mindezt "közös vagyonból különvagyonba történő ráfordítás címén".

Sixty # e-mail 2014.04.24. 15:28

Együttélés, házasság során az én ingatlanomban éltünk. Válás beadva. Elköltözött. Az ő lakásán és az enyémen is van hitel. Mindkettőt fizettük - ő az övét a saját bankszámlájáról, én az enyémet az én bankszámlámról. Az én hitelösszegem magasabb volt ez idő alatt. Váláskor jogosan követeli a két hitel közötti különbség felét?

Rosta Roland # e-mail 2014.04.24. 12:14

Akkor ezek szerint mindent le tudnak fightolni a felek spanyol bíróság előtt ez esetben?

Immaculata #   2014.04.24. 10:45

Felek utolsó közös lakóhelye szerint, vagy az alperes lakóhelye szerint.

Nem számít a gyermek állampolgársága, még kiskorú, valamely szülőhöz tartozik.

Elvileg már nem lehet fórum shopping. :)

Rosta Roland # e-mail 2014.04.24. 10:37

A ingatlan esetén szerintem is az lesz, de az amerikai állampolgár kisgyerek esetén hova kell? Olasz, magyar, amcsi bíróság? Vagy ez nem ilyen egyértelmű, "forum shopping" lenne ilyen esetben?

ObudaFan # e-mail 2014.04.23. 22:37

Ami biztosan jó, az az utolsó közös lakás szerinti állam bírósága.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Rosta Roland # e-mail 2014.04.23. 13:54

Ez jó! :D Magyar csaj összeházasodik egy olasz fószerrel. A gyerekük Miami partjainál születik, így a gyerek amerikai állampolgár lett. A család kiköltözik Spanyolországba, és ott vesznek egy ingatlant. Az olasz faszi félrekacsingat, megcsalja az asszonyt egy norvég krapekkal :D A feleség válni akar - kérdés; hova kell beadnia a válókeresetet, hogy mindenféle vagyonmegosztást elintézzen + a gyermekelhelyezést (nem volt házassági szerződés, a gyerek kiskorú!!)? :D

Ságiévi # e-mail 2014.04.23. 13:27

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ.

Fabcsi # e-mail 2014.04.23. 10:01

T. ÓbudaFan!
Köszönöm a választ - nem nyugtattál meg. :-(

ObudaFan # e-mail 2014.04.22. 14:06
ObudaFan # e-mail 2014.04.22. 14:05

Ságiévi

A traktor részben közös, részben különvagyon.
Az ingatlan vonatkozásában meg kell különböztetni a lakáshasználati jogot és a tulajdonjogot. Lakáshasználata nagy valószínűséggel annak lesz, akinél a gyermeket a bíróság elhelyezi, de ez a tulajdonjogot nem érinti. És a közös tulajdon megszüntetését bármelyik házastárs kérheti, még ha itt a kiköltöző házastársnak nem is a teljes beköltözhető érték ráeső része jár, a bentlakó közös kiskorú gyermek miatt.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Ságiévi # e-mail 2014.04.22. 09:34

Tisztelt Fórumozók!
17 év házasság után pár hete benyújtottam a válókeresetet mert a viszonyunk annyira megromlott. Férjem úgy gondolja, ha ő nem akar válni, akkor nem fognak tőle elválasztani. Szerintem ez nem így van. Viszont a vagyonmegosztás kérdésében nem hajlandó egyezséget kötni, hogy ezzel megrövidíthessük az eljárás időtartamát. Egy ingatlanunk van, ami 2/3 részben az én tulajdonom, 1/3 részben pedig az övé. Az önrész az én családi örökségem volt, mivel a testvérem kivásárolt engem a szülői ingatlanból. Ezért kértem én a nagyobb tulajdoni részt a házból. A vásárláskor vettünk fel hitelt is, ahol a férjem az adós, én vagyok az adóstárs. Tavaly január óta törlesztjük közösen a hitelt. Két gyermekünk van, a nagyobb nem a férjemmel közös és már nagykorú, a kisebb 16 éves múlt, ő a közös gyermekünk. A szülői felügyeleti jogot én kértem. Semmiféle egyezségre nem hajlandó, mondván, majd a bíróság eldönti,hogy ki maradhat az ingatlanban. Kérdésem, hogy van-e esélye annak, hogy ő megszerzi magának és én a gyerekekkel elhagyni kényszerülök majd.
A másik kérdésem pedig az, hogy van egy MTZ típusú traktora, amit a házasságunk alatt vásárolt, igaz, hogy az ő nevén lévő szövetkezeti tulajdonrészét adta el, de az érte kapott összeg nem volt teljesen elég a megvásárlásához, tehát azt a közös pénzünkből pótoltuk ki. Ezzel kapcsolatban azt szeretném megtudni, hogy a traktor az ő kizárólagos tulajdona vagy közös szerzeménynek számít. A házassági vagyonszerződést nem kötöttünk soha.
Előre is köszönöm a választ.

lizzyy # e-mail 2014.04.21. 14:59

Tisztelt Fórumozók!

Házasságban élek már 2007 óta de most eléggé megromlott a viszony. Következő kérdéseim lennének:

  • külön bankszámlánk van, válás esetén ennek ugye nincs jelentősége, ettől az még közös vagyonnak minősül?
  • eladtuk a telkünket, ami fele-fele arányban volt a tulajdonunkban. A pénz a párom számláján van, és abból akar most vásárolni egy ingatlant a saját nevére. Válás esetén, mégha ez az ő nevén is van, ez közös vagyonnak minősül, és osztozkodni kell rajta?

Szeretném megmenteni a házasságomat,ugyanakkor fel szeretnék készülni a legrosszabbra is. Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2014.04.21. 10:48

A 2007. óta fizetett részletekre tekintettel valamennyi igénye lehet, ha a közös gazdálkodás egyébként ilyen széleskörű volt. Vagy ha nem, akkor a szerzési arányoknál kell figyelembe venni, hogy te a közösbe ennyivel kevesebbet adtál.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Fabcsi # e-mail 2014.04.21. 00:28

Tisztelt ÓbudaFan!

Engem az érdekel most elsősorban, hogy az életbiztosításomból származó megtakarításra is ráteheti e a kezét? 1997 (!) óta ÉN fizettem, (végig az egykori nejem volt a kedvezményzett) Két éve járt le. A pénzt felvettem és bankba tettem. A mai napig ott van. Most akkor ez is közös? Erre is ráteheti a kezért az ex élettársam, akivel 2007 óta éltünk együtt?

Köszönöm a válaszod.

ObudaFan # e-mail 2014.04.20. 18:45

Az a ti dolgotok, hogy hogyan igazoljátok. Munkaviszony esetén nyilván elsősorban munkáltatói igazolással, vállalkozásból származó jövedelem esetén adóbevallásokkal. Eltitkolt jövedelmek esetén van gond. Azt esetleg tanúkkal.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Fabcsi # e-mail 2014.04.20. 10:43

Nálunk egyelőre tényleg csak egy autón és a zongorán megy a huzavona, amelyeknek az értéke valójában kiegyenlíti egymást. Baromi egyszerű lenne az egész, tulajdonképpen senkinek nem kéne fizetni semmit, mindenki menjen a dolgára!
De ő azt mondja, hogy azt autót közösen vettük, a zongorát, pedig csakis ő vette - évekkel később - még a válásából hozott pénzéből. Egyszerűen nem akarom, hogy tényleg értelmetlenül mászkáljunk a bíróságra és csakis az ügyvédek járjanak jól két buta ember tyúkperén...
Szerintem neki nincs is bankszámlája.
Beláthatatlan következmények lehetnek ebből attól tartok...

pohicop # e-mail 2014.04.20. 07:13

Az én feleségem is ugyan ilyen buta. Megegyezhettünk volna egy ügyvéd előtt és már rég elváltunk volna ajánlatom szerint, de ő perre akart menni. Nem akart adni semmit. Biztos élvezi a bírósági civakodást. Most majd vagy 3-4 évig elpereskedünk. És fizetünk külön külön egy-egy ügyvédet. Plusz kifizettem már 2 szakértőt, egyik kiszámolta a lakás értékét, tehát felbecsülte a másik kiszámolta kinek mekkora a része a házból. Nyakam a tőkére, hogy bár korrekt a számítás nem fogadják el. Így lesz majd még Bíróság által szakértő megint ami húzza a pert, meg egy csomó pénzt elvisz. Mi ebben a jó vajon nekik? Kifizetett volna az lett volna a legolcsóbb. E helyett fizetünk 2 ügyvédet, a vagyonmegosztás miatti illetéket és szakértői költségeket, ami milliós tétel lesz. A végén ennek a költségét úgyis megosztják. Csak halmozzák a kiadást és az ideget, mert még mindig egymás mellett kell élnünk, nem felejthetjük el egymást. Önmarcangolás...és gyerekes butaság. Szóval fel a fejjel :)

Szerintem a ti esetetekben együtt élésetek során amit kerestetek az 50-50. Ami előtte volt az a sajátotok. A bizonyítás az kacifántos biztos, de a bankok mindent elraknak hála égnek, még a megszüntetett számláról is megvan minden infó és pénzmozgás így végig lehet követni, hogy mennyitek volt az együttélés előtt és mi változott a számlán az együttélés alatt, valamint ki mennyivel lépett le az együttélés végén. Innentől már csak matek...... bár biztos hosszú átnézni évek pénzmozgását, de szerintem a korrektség miatt fontos.

Édesélet # e-mail 2014.04.20. 04:49

Üdvözlet a Szakértőknek és minden Olvasónak!
Szeretnék egy szakértői választ kapni.
Válás után hogyan kell megosztani az ingatlanvagyont?
Történet a következő röviden.
Adott egy házaspár gyerekkel.Vesznek életfogytiglan tartó banki hitelből és munkáltatói kölcsönből egy új építésű kis lakást,mely társasház tetejére épült 5.szintként+tetőtér beépítéssel.Megkötik az ad-vételi szerződést az építtető céggel,a házaspár tulajdoni hányada a lakásban 1/2-1/2 lesz,a lakásra a bank és a munkáltató bejegyzi a jelzálog kérelmét.Eddig nincs semmi extra.Ami most jön,az nem egyszerű.A társasház elkezd pereskedni az építtetővel és az új lakókkal az új társasházi alapító okirat és az új tulajok tulajdoni hányada miatt.Perek,feljelentések következnek,végül a Legfelsőbb Bíróság azt a döntést hozta,hogy megszüntetik az új lakók vagyis a házaspár tulajdonhányadát,vagyis jogcím nélküli jóhiszemű lakók maradtak a lakásban.Ezen felül a hitelező bank felmondta a kölcsönt is,mert jelzálog híján nem maradt biztosítéka..A sok stressztől
a házaspárnak tönkrement az élete és elváltak.Hivatalosan.Egyik fél elköltözött a lakásból.A kérdés most jön:Az ingatlanvagyont hogyan kellene megosztani?Aki elköltözött a lakásból,hogyan kellene az ő részét kifizetni?Eladni nem tudják,mert jogilag nincs tulajdon.Az egyik fél továbbra is életvitelszerűen a lakásban lakik,ráadásul odaköltözött az új élettárs.Hiteleket nem fizetnek,ezenfelül semmilyen rezsiköltséget sem.
Mire számíthat a lakásból kiköltözött ex házastárs?
Kíváncsi vagyok a véleményekre,előre is köszönöm.

Fabcsi # e-mail 2014.04.19. 22:21

Tisztelt ObudaFan!

Ezt írod:

"a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés."
Ez mit jelent pontosan?

Vigye a zongorát, hiszen munkaeszköze! Én az értékének a felét kérem, hiszen együtt voltunk, amikor vettük - bár ő most azt állítja, hogy csakis a válásából hozott pénzből fizette ki. Hogyan bizonyítja be?
Ő pedig az autó felét kéri... De hiába mondom, hogy az autónak és a zonginak kb. egyforma az értéke, éppen ezért hagyjuk és felejtsük el egymást. Ő mindenáron perre akar menni.

A "háztartásban végzett munka" is szerzésben való közreműködésnek minősül? Micsoda? A mosás és a mosogatás? Vagy a portörlés?

Fabcsi # e-mail 2014.04.19. 22:08

Bocsánat, nem értem - nem vagyok jogász. :-(
" Az élettársi kapcsolatnál az az eltérő,hogy itt a keresmény aránya függ a megosztás arányától."

Hát, hogy a búbánatban lehet bebizonyítani, hogy ki, melyik hónapban keresett többet, vagy kevesebbet? Volt egy doboz, abba tettük a pénzt és abból vettük ki, ha fizetni kellett. Ha per lesz, akkor évekre visszamenőleg kell igazolni, hogy ki mennyi pénzt hozott haza? Hogyan?

És ha már itt tartunk: ő is én is, a korábbi válásainkból megtakarítással rendelkeztünk. Nem rögzítettük papíron, hogy különvagyon lenne... Ilyen alapon az a pénz is közösnek minősül?

Sőt! KÉt éve lejárt egy megtakarításos életbiztosításom. A pénzt felvettem és betettem a bankba. (1997-óta fizettem, egykori nejem volt végig a kedvezményezett.) Most akkor ez a pénz is megtakarítás? Ugye nem...?

ObudaFan # e-mail 2014.04.19. 11:37

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.
Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Temporaryuser # e-mail 2014.04.19. 10:06

Tisztelt Immaculata!

A valopert ugy adtuk be, hogy a vagyonrol peren kivul egyezunk meg.
Eselyem nem volt egyezkedni mert nem tudtam hol van.
A gyermeket egyedul neveltem, miutan a felesegem eltunt.
Azt hiszem inkabbb felkeresek egy ugyvedet az osszes iratommal es szamlammal egyutt.
Abban bizok, hogy eladas eseten, amiben az elsodleges vasarlo en lennek, az osztozkodasba beleszamit az altalam fizetett 6 eves torleszto reszlet.
Remelem jol gondolkodom, hogy csak ugyved jelenleteben targyalok vele, ha felkeres.

Temporaryuser,

Immaculata #   2014.04.19. 09:09

Fabcsi

:) Ki kellett keresnem, hogy mit jelent a párnaciha. Először azt hittem, hogy elírás.

Igen, az együttélés alatt, amikor bizonyítottan gazdasági közösségben is éltetek, akkor minden szerzés közös szerzeménynek számít. Az élettársi kapcsolatnál az az eltérő,hogy itt a keresmény aránya függ a megosztás arányától.
Bíróság figyelembe szokta venni a háztartásbeli félnél a munka értékét.
Az ingóságokat a bíróság úgy ossza meg, hogy ki használja azokat, ki kötődik hozzájuk, kihez áll közelebb, ilyenkor az értékkülönbséget pénzben kell megfizetni.