Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # e-mail 2014.11.24. 16:49

A megszakadáskori visszavásárlási díj lett volna az irányadó. De ha a férjed nevén volt a biztosítás, hogyan vonták a volt feleségétől? Ezekkel a díjakkal ugyanis lehet, hogy ez az egyben kellene elszámolnia a férjednek felé.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sheep #   2014.11.24. 16:37

Az egyezségben egy szó sem esik erről a biztosításról. A visszavásárlási díjat osztotta meg a férjem az említett 30-70 %-os arányban. A bizotsítás az ő nevén volt, de az akkori felesége és a két gyermekük is biztosított volt.

ObudaFan # e-mail 2014.11.24. 16:31

Atól függ. A megszakadáskor elvileg a visszavásárlási díj mértékével kellett volna elszámolni, aztán pedig a fizetett részletekkel. De a pontos elszámoláshoz ismerni kellene a biztosítási szerződéssel kapcsolatos iratokat és a felek közti egyezséget.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sheep #   2014.11.24. 16:28

Üdvözlet! Férjem előző házasságának felbontásakor a vagyonmegosztásból kimaradt egy családi biztosítás, mivel egyiküknek sem jutott eszébe, hogy az is a közös vagyon részét képezi. Így erre vonatkozóan nem született megállapodás. Amikor a férjem elköltözött a volt feleségétől, az addig közösen fizetett biztosítási díjat a volt neje számlájáról vonták, erről a hölgy - elmondása szerint - nem tudott (???). A biztosító üzletkötője jelezte férjemnek, hogy letelt az 5 év, megszüntethetik a biztosítást. Férjem úgy tartotta igazságosnak, ha a visszakapott összeg 30 %-át (53 ezer forintot) megtart, a többit elküldte a volt feleségének, mivel férjem kb. ebben az arányban járult hozzá a díjfizetéshez, amíg ott élt. A hölgy kevesli a 70 %-ot, azt mondta, beszélt az ügyvédjével is, és peres úton kívánja megszerezni az őt - szerinte - megillető összeget. Kérdésem, hogy van-e a követelésének jogi alapja?

ObudaFan # e-mail 2014.11.06. 19:48

Mármint az együttélés megszakadását követő törlesztések felét követelheti az, aki törlesztette.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

dgs75 # e-mail 2014.11.06. 17:44

Tisztelt Fórumozok!

A feleségem elköltözött a közös házunkból önszántából az öt éves kisfiunkkal az új pasijához.A válás elkerülhetetlen és ehhez kapcsolódóan lenne néhány kérdésem.
2007-ben vettük a házat melyben 50-50%-ban tulajdonosok vagyunk és mindketten zálogkötelezettek .A ház teljesen le van terhelve a hitellel. Én vagyok az adós ő az adóstárs.2008-ban házasodtunk össze .A házasság alatt még különböző hitelkártya és személyi hitelek is lettek felvéve nagyrészt az én nevemre mert én voltam a kereső a családban.2014 május óta én fizetem a hitelek törlesztéseit (havi kb 100 000 Ft). Szeptemberben odaköltözött a pasijához a gyerekkel aki már az óvodát ott kezdte. Természetesen az én beleegyezésemmel!Így önszántából elhagyta a házunkat és megbeszéltük hogy én fogok benne lakni mert ők az új pasi házába költöztek. Az ingóságokon megegyeztünk és már el is vitte a rá eső részt! A gyerek minden hétvégén velem van!Egyenlőre jó a viszonyunk és megpróbáljuk a gyerek miatt normálisan végigvinni a dolgokat. Kérdéseim a következőek:

  1. Mivel a lakáshitel a házasságkötés előtt lett felvéve kibújhat-e a fizetési felelősség alól?
  2. A házasság alatt felvett kölcsönök az én nevemen vannak ő felelőséggel tartozik-e ezekért?
  3. A bíróság a gyerektartás megállapítása során figyelembe veszi-e a fizetendő hitelek jövedelemhez képesti nagyságát?
  4. Kötelezheti-e a bíróság a feleségemet a hitelek felének vagy egy részének fizetésére mivel a tulajdonjogáról nem mond le mert nem tudjuk egy mást kifizetni!
  5. A tulajdonjogot mikor lehet a gyermekre átruházni és milyen feltételekkel?
  6. Köteles vagyok-e bejutást biztosítani a házba amikor nem vagyok otthon ha már az ingóságok rá eső részét elvitte?
  7. Igaz nem ide tartozik de szeretném ha válaszolnának. Fél év kapcsolat után a feleségem terhes lett a pasitól. Nem vagyunk elválva még a kerestet sem adtuk be! Igaz hogy a születendő gyermeket az én nevemre fogják anyakönyvezni?Nekem kell bizonyítanom hogy nem az enyém a gyerek?A bíróság ha a gyermek a válás előtt megszületik figyelembe veszi-e a gyerektartás megállapításakor mert az én nevemen van?

Hát így első körben ezek jutottak az eszembe. Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelettel:dgs75

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.11.06. 12:31

elét követelheti-e
Szerintem igen. (Bár egyszer egy férj a mellnagyobbító műtét árának a felét is meg akarta téríttetni, mondván, hogy különvagyonba beruházás.)

www.kbs-ugyved.hu

Bambusz531 # e-mail 2014.11.06. 12:28

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy a házasság alatt felvett diákhitel, (melyhez támogatásomat nem adtam) felét követelheti-e a még "házastárs" Tárgyalás előtti megegyezésünk folyamatban.
Annak a diákhitelnek a fele, mely nem a megélhetésünkre, nem lakás, autó vásárlásra vagy utazásra költött, költöttünk. (lakhely szerinti főiskolára járt)
A még házastársam elszámolni nem tud vele, hogy mit mire költött, mivel a 3 millióból csak 1 félév tandíját fizette ki.
De hogy vehetett fel így ennyi hitelt? És a diplomája sincs meg.
Semmilyen fizetési magatartást nem tanúsít. (együtt élésünk alkalmával sem és külön élésünk után sem, a társasház lakói fizeti a víz és közös költség fogyasztását is és sajnos még sorolhatnám)

Segítségüket köszönöm.

kunyhó #   2014.11.05. 21:48

Nálunk a feleségem nevén volt a számla. Az állította, ő gyűjtötte össze házasságkötésünk előtt. A válás folyamán kezdeményezésemre a Bíróság hivatalból kikérte a pénzintézettől évekre visszamenőleg a számlaforgalmat.
Ebből világosan kiderült, közös vagyon.
Szerintem ha tud róla, kérni is fogja a vagyon megosztánál.

ObudaFan # e-mail 2014.11.05. 18:29

Attól még természetesen a tartozásod fennáll, ha ez bármikor kiderül, kamatostul kell elszámolni vele.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Georg89 # e-mail 2014.11.05. 09:12

Sziasztok. Hamarosan válok, és nekem az lenne a problémám, hogy a számlámon ami a saját nevem alatt van a házassági évek alatt összegyűlt 1 millió, ami havonta rakosgattam félre a fizetésemből. Tudom hogy hiába van az én nevemen, attól még feleződik, de kérdés, hogy egyáltalán kell e erről említást tennem váláskor, illetve kérnek e számlaegyenleget a váláshoz. Mi lenne ha kivenném a pénzt vagy áturalnám egy haver számlájára?

ObudaFan # e-mail 2014.10.31. 15:58

habok

Amit ő kifejezetten tönkretett, azt természetesen kártérítés címén követelheted. Ami csak a szokásos használat révén amortizálódik, azt nem. De ha valóban nem önként jöttél el, hanem erőszakkal tett ki téged, akkor még többlethasználati díj iránti igényed is lehet.
Ami egyszerű állagromlás aberuházások elmaradása miatt, azért főszabály szerint mindketten feleltek, hiszen tulajdonostársakként közösen vagytok kötelesek az ingatlan állaga megóvásának költségeit viselni.
Ha rongolja az ingatlant, akkor bíróságtól kérheted, hogy adjon biztosítékot.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

habok # e-mail 2014.10.31. 14:33

Tisztelt Szakértők!

Válófélben vagyunk, jelenleg - saját állítása szerint- a másik fél használja a házat (földhivatal szerint is 50-50% a tulajdonjog). Nem önként jöttem el. Mind a ketten kértük a kizárólagos használatot.

Jelenleg a leendő exem a kertet rendezi. Vagyis gyümölcsfákat, sövényt, bokrokat vág ki, terepet alakít át (megszüntet egyes dolgokat, úgy mint homokozó, kutyakenel... ) de a helyüket nem rendezi el már, csak kitépi, összeaprítja a neki nem tetsző dolgokat.

Mindeközben a házat hagyja lepusztulni (beázik a tető több helyen, nem festeti le a fákat (pl az erkély korlátai, kerti bútorok) kültéren, kitört ablakot nem üvegeztet be, tönkrement dolgokat se nem javíttat, se nem cserél pl a vizesblokkban, egyszerűen elzárja a vizet ott és nem használja).
Ha beviszem a kerti bútorokat, hogy ne menjenek tönkre télen, kiteszi őket újra.

Megteheti ezt bármeddig, vagy amikor eldől a ház sorsa, az eredeti állapotban kell elszámolni vele ? Előbb utőbb gondolom lesz döntés (2 éve tart a per) és vagy kifizet /én őt, vagy el kell adjuk. Amit most ő tönkretesz, önhatalmúlag kivág/átalakít és ezzel értéket rombol, azt el lehet majd számolni vmiképpen felé vagy ebben is bele kell törödni és lenyelni, mint eddig szinte mindent?

ObudaFan # e-mail 2014.10.29. 12:27

Akkor mit jelent pontosan az, hogy a férj a gyerekekre tekintettel kérheti a megváltást?

Így, ahogy te átfogalmaztad, igazából semmit. Az eredeti mondat azt jelenti, hogy a bent lakó gyerekre tekintettel lakott, vagy részben lakott értékkel kell számolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.28. 20:31

A válás kimondása előtt kell ezekben megegyezniük?
Nem.

www.kbs-ugyved.hu

slider84 # e-mail 2014.10.28. 19:55

Tisztelt Szakértők!

A szüleim válása jövő hónapban lesz esedékes. A lényeg annyi hogy idén március, április környékén édesapám a ház felét édesanyémnak ajándékozta. Ezt követően édesanyéám elköltözött és beadta a válókeresetet. A válás most november közepén lesz. A kérdésem a következő lenne: Mivel édesapám egyedül maradt a házban, és a fűtést, lakásbiztosítást nem hiszem hogy meg lehet oldani, hogy csak a ház egyik felét érintse, ezért érdekelne hogy esetleg a válás során mire tarthat igényt? Gondolok itt: Biztosítási díj fele, a terület rendbentartásának, és a házon történő esetlegesen nem biztosított kár értékének a felét követelheti-e, és ha igen milyen formában. Az ingó vagyonról papíron megegyeztek, viszont ezekről nem esett szó. A válás kimondása előtt kell ezekben megegyezniük??

Várom miharabbi válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.22. 11:44

Különvagyon. De ettől függetlenül szerintem ne házasodjatok össze. Nem vagytok ti arra érettek. (Ez nem jogi vélemény.)

www.kbs-ugyved.hu

Mankapimpi # e-mail 2014.10.22. 10:57

Tisztelt Jogi Fórum Szakértők!

Mivel január végén közös gyermekünk születik a párommal ezért szóba került a házasságkötés. Párom egyetlen aggodalma a következő: jelenleg az ő lakásában élünk, melyet még megismerkedésünk előtt vásárolt, némi hitel felvételével, melyet 2016-ig fizetnie kell (ezt jelenleg közösen fizetjük 2013 nyarától). Mivel nem tudhatjuk, hogy a jövőben hogyan alakul a kapcsolatunk, ezért felmerült az a kérdés, hogy egy esetleges válás alkalmával megillet-e engem ennek a lakásnak egy része vagy párom különvagyonának számít. Véleményem szerint (a hiteltől eltekintve) mivel a házasságkötés előtt vásárolta az ingatlant, mely 1/1 az ő nevére is került, ezért saját külön vagyona, mellyel kapcsolatban válás alkalmával semmilyen követelést nem tarthatok fenn. Jól gondolhatom?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

buda77 # e-mail 2014.10.21. 21:10

Akkor mit jelent pontosan az, hogy a férj a gyerekekre tekintettel kérheti a megváltást?

ObudaFan # e-mail 2014.10.21. 20:08

teki6

Egyezséggel gyakorlatilag bármit lehet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.10.21. 20:08

buda77

Nincs ilyen szabály, hogy harmadolni kell, esetről esetre dönt a szakértő erről.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sutmanus # e-mail 2014.10.21. 18:23

Tisztelt jogi fórum szakértők!

Idén februárban mondták ki a válásunkat, nincs közös gyerek, nincs közös ingatlan, de a házasságunk alatt voltak hitelei amiket én fizettem, és ezt pénz szeretném visszakapni. Eddig úgy volt, hogy a vagyonmegosztásban megegyezünk, de eddig mégsem sikerült. A kérdésem az lenne, hogy a házassági vagyonjogi pert lekésőbb mikor indíthatom meg? Talán még van egy kis remény a közös megegyezésre, de azért nem szeretnék kifutni az időből sem!

Válaszukat előre is köszönöm!

teki6 # e-mail 2014.10.21. 00:28

Tisztelt Jogi Forum!

A napokban döntöttünk úgy, hogy közös megegyezéssel elválunk.
Van egy 4 éves kisfiúnk.
Házasságunk előtt vagyonnyilatkozati szerződést kötöttünk, mivel a férjem hozott mindent a házasságba. Van-e rá lehetőség, hogy az együtt eltöltött idő alatt szerzett dolgokról lemondjak? Nem szeretnék tőle a gyerektartáson kívül semmi mást.
Köszönettel:teki6

buda77 # e-mail 2014.10.20. 16:41

Tisztelt szakértők!
Mit jelent a mi esetünkben az, hogy a férj "A gyerekekre tekintettel - a lakás méretéhez képest - lakott, vagy részben lakott értéken kérheti a megváltást."?
A lakás 2szobás, 80m2-es, önkormányzati lakás, kb. 24M Ft-ot ér és van rajta 10M Ft-os kölcsön.
Van 2 kiskorú gyerek, 4 és 6 évesek.
Én úgy gondolom, hogy a lakás értékét harmadolni kell a kiskorú gyerekek miatt és ha teljesen átvállalom a tartozást, akkor a harmad részből még lejön a tartozás fele, ami így kb. 24/3-5, 3M Ft.
Jól gondolom?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2014.10.20. 13:03

buda77

Időkorlát nélkül követelheti a részét a lakásból. A gyerekekre tekintettel - a lakás méretéhez képest - lakott, vagy részben lakott értéken kérheti a megváltást.
A gyermektartásnak a felső határa a gyermek szükséglete, ami gyermekenként változhat, hiszen - hogy csak két példát mondjak - a gyermek esetleges különórái, vagy egészségügyi kezelései jelentősen befolyásolhatják.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese