albérlet kiadása adózással


Szomorú örökös # 2018.12.19. 17:01

Brucsong

Macera lenne költözni, de ha nagyon nem értjük meg egymást, akkor nem lesz más választás.

Az eddigi leírásod alapján jó ideje vitatkozol vele, komolyan megéri ennyit gürizni csak azért, hogy a végén úgyis neki lesz igaza? :-O

Holnap megpróbáljuk elérni Őt és elmagyarázni a folytatást, ami a részünkről vállalható.

Jó ötlet, de ha most se enged, akkor inkább keressetek normális bérbeadót.

Brucsong # 2018.12.19. 09:20

Szomorú örökös

Nem gondolom, hogy elakarna költöztetni, egyszerűen csak hülyén áll a dolgokhoz és igen, lehet van benne egy lehúzás rész is. Bár nyilván a feltételezéstől is felháborodik.

Macera lenne költözni, de ha nagyon nem értjük meg egymást, akkor nem lesz más választás.

Holnap megpróbáljuk elérni Őt és elmagyarázni a folytatást, ami a részünkről vállalható. Nagyon köszönöm Mindenkinek a válaszokat, igyekszem majd beszámolni, hogy mire jutottunk... :)

MajorDomus # 2018.12.18. 19:22

Neki sem lenne érdeke,hogy elveszitsen egy jól fizető bérlőt

tedd eléa rendeletet,és magyarázd el neki,hogy ezután ,,bruttóban,, fizetsz!

a bérleti dijat bruttóban és a számlák összegét is bruttóban!

Egyértelműen csal,és le akar húzni benneteket!

Szomorú örökös # 2018.12.18. 18:15

Brucsong

Ha nem tudtok megegyezni vele, akkor marad a költözés.
Erőszakkal nem tudod az akaratodat ráerőltetni.
Lehet a tulaj is erre utazik, hogy önként és dalolva tegyétek meg, nem gondolod? :-O

Brucsong # 2018.12.18. 15:20

drbjozsef

Igen, nyilván bennem is felmerült ez a gondolat, de legalább most megint van egy valami a kezünkben és tudunk vele beszélni. Őszintén remélem, hogy megoldjuk a kialakult helyzetet.

drbjozsef # 2018.12.18. 13:16

Csak szeretnéd, hogy tárgytalanná váljon... :)

Igen, ez már vagy fél éve bejött ez a módosítás (már hogy jövőre ez lesz), és legfeljebb azoknak számít - mármint bérbeadói oldalról -, akik eddig emiatt, vagy főleg emiatt tételes költségelszámoltak. Ha a bérleti díjbevétel 10%-ánál kevesebb a költségük, akkor érdemes áttérni az átalánylevonásra. És mivel ez minden évben választható, akár váltogatni is lehet közöttük évente, ha úgy alakul (bár a több éves bontásban elszámolt tételek, vagy az amortizáció elszámolása belekavarhat ebbe)

BÉRBEVEVŐ szempontjából ez semmilyen különbséget nem okoz. Eleve nettó (szolgáltató szempontjából persze bruttó, 27% ÁFÁ-val növelt összegű) összeget kellett mindig is fizetni. A te elmeroggyant bérbeadódat van egy fogadásom, hogy ez k*vára nem fogja érdekelni...

wers # 2018.12.18. 12:19

Na, egy jó hír. Ez talán kipipálva. Ettől függetlenül én azt tanácsolom, ne fizesd ki a számlák bemutatása nélkül a nettó összeget se.

Brucsong # 2018.12.18. 09:55

Tárgytalanná válik a téma... :)

Most kaptam meg a NAV-tól a 2019-re vonatozó adózási szabályzatot.

"Új előírás 2019. január 1-jétől. Nem minősül a bérbeadó magánszemély bevételének az ingatlan használatához kapcsolódó, mástól vásárolt szolgáltatásnak a bérbevevőre - az igénybevétellel arányos - áthárított díja (például a közüzemi szolgáltatás díja)."

[Lásd az 1995/CXVII. törvény 18. § (3a) bekezdésében.]

A módosítás miatt az állásfoglalás aktualitása így változik.
A januári rezsi számlákat már ezek alapján - nettó összeg - kell fizetni a Bérbeadó felé.

wers # 2018.12.18. 09:22

A számlákat már igényeltük, de érdemi választ nem kaptunk. Csak a "jó-jó, majd hozom és megmutatom"... merthogy Ő teljesen jogosnak érzi, hogy rászámol 15%-ot. Így a számla bemutatása nem ér semmit, mert ő köti az ebet a karóhoz.

Miért ne érne semmit a számla bemutatása. Én anélkül egy kanyit sem fizetnék. Honnan tudod, milyen összeget fizet ki valójában? És innentől az sem biztos, hogy mennyit tesz rá. Hasrapacsi?

Az is igaz, hogy bármikor joga van a bérleti díjon emelni.

Brucsong # 2018.12.18. 08:59

MajorDomus

Azért van nyeregben, mert bár nagyon sok lakás van kiadó egy kisbabával már szűkül a kör, és alapból nehéz normálisat találni, ami nem 37nm 100.000 Forint.

A számlákat már igényeltük, de érdemi választ nem kaptunk. Csak a "jó-jó, majd hozom és megmutatom"... merthogy Ő teljesen jogosnak érzi, hogy rászámol 15%-ot. Így a számla bemutatása nem ér semmit, mert ő köti az ebet a karóhoz.

De már azt a lehetőséget is vázolta, kicsit felháborodva, hogy ha nekünk ez így nem tetszik, akkor emelhet az albérlet díján is, és akkor fizetjük a nettó rezsit.

Nagyon rosszul érzem magam ettől a helyzettől. Az utolsó hónapokat járom a várandóságban és ezen agyalok, hogy hogyan lehet valaki ennyire értetlen...

MajorDomus # 2018.12.17. 21:36

Miért van nyeregben?
Többszáz kiadó lakás közül lehet válogatni.

Nem értem miért nem kéred el a rezsiszámlákat,(amihez jogod van,)
s pontosan azt fizeted ki neki.

Én minden kiadott lakásban ezt az elvet követem.

Brucsong # 2018.12.16. 23:31

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

Ugyanezekre jutunk mi is. Nem értjük , hogy miért csinálja ezt. Ő pedig nagy szemekkel néz rám, amikor megkérdőjelezem Őt. Döbbenet.

"Ez egy csomag, ez egy szövetség, kölcsönös bizalom..." Ilyen szöveggel jön nekünk. Miközben, ha azt mondom, hogy a szerződésben nincs ilyen, és nekünk sem mondta ezt, amikor kivettük a lakást.

Arról nem beszélve, hogy függetlenül attól, hogy Ő bazi tisztességesen fizeti az adót, most októberig 27%-al emelte a havi rezsit, nem is 15%-al. És eszébe sem jut, hogy az a 12%-os különbözet gyakorlatilag "lehúzás".

Nyilván nem hagyjuk ennyiben, megpróbálunk tovább beszélni erről vele, de benne van a pakliban, hogy megemeli az albérleti díjat. Szóval igen, Ő van nyeregben. Elszomorít néha az emberi butaság.

MajorDomus # 2018.12.12. 20:49

Ez igy van,ezért nem választom én sem a 10 % költségátalányt.

drbjozsef # 2018.12.12. 11:15

(Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ha felmerül valami költség, márpedig évente egy-egy mikró/hűtő/mosógép tönkremehet, kellhet bútor, csavar, kellhet javítani valamit, cirkót tisztítani, etc, etc..., akkor az elszámolható lesz tételes elszámolás esetén, és súlyos tízezrekkel csökkentheti az éves adóját is.)

drbjozsef # 2018.12.12. 11:14

Szerintem a legjobban akkor jársz, ha felajánlod neki, hogy vezeted az excelt, és még az adóbevallását is megcsinálod ha a tételes elszámolást választja. Ha utánaolvasol, simán menni fog, de ha nem, akkor egy könyvelő 5000 Ft-ért megcsinálja (kb. plusz 4 sort kell beírni az adóbevallásba).

És mindenki jól jár.

drbjozsef # 2018.12.12. 11:12

Abban viszont örökösnek igaza van, hogy ha tényleg le akarja ezt nyeletni veled, akkor emeli a díjat, vagy felmond, vagy bármi ilyesmi, a mostani piacon ő van inkább nyeregben.

Mondjuk érdekes kérdés, hogy ha csak ezért felemeli X %-kal a bérleti díjat (esetleg szerződésbe veszi, hogy a költségátalány miatt fizess +25%-ot rá a rezsiszámlákra), és aztán mégis visszaáll a tételes elszámolásra, akkor visszaadja a pénzt?

Totális hülyeség, hogy veled fizettett többet, hogy ő azt befizethesse az államnak adóban úgy, hogy nem is kellene.

drbjozsef # 2018.12.12. 11:09

Ugyanaz a bullshit.

Vagy tök hülye, vagy tök hülyének néz titeket.

Bérleti díj bruttó, nincs is több kérdés.

Közüzemi díjak után NEM kell adót fizetnie, se 27%-ot, se 15%-ot - hacsak nem tényleg hülye. Ha 10% költségátalányt vállalt, és a mérőórák az ő nevén vannak, akkor egyébként igen, neki bevétel az általad fizetett rezsi, és adóznia kell belőle, mert nem költségelheti le. De baszki, ez nem a Te hibád, ő választotta. Választhatja a tételes elszámolást, plusz egy excel tábla havi 25 másodperces munkával plusz adóbevallásnál plusz öt perc, és kész, nem kell adót fizetni utána.

Arról ugye nem is beszélve, hogy a rezsiszámlák 27%-os ÁFÁ-ját természetesen te megfizeted, hisz az benne van az árban, a bruttó számlát fizeted, ahogy ő is a szolgáltatónak.

Brucsong # 2018.12.12. 09:31

Szomorú Örökös

Igen, két álláspont van, ez biztos.
Én alapvetően nem a kevesebb fizetnivalóért küzdök, hanem a "felesleges", vagy "nem jogos" fizetnivalóért.
Nem hallottam még soha olyat, hogy a rezsit így felszorozzák és emelnek rajta.

Hozzáteszem az fel sem merült a Bérbeadóban, hogy visszamenőleg azt a 27%-os emelést vissza adja nekünk. Merthogy Ő októberig 27%-al emelte a fizetnivalót.

És nem gondolom, hogy ez így jogos. És ismétlem, nem lenne problémám, ha a szerződésben és a kezdetekkor ezt tisztázzuk. De ez nem így történt. Másfél év itt lakás után el-el ejti, hogy 27%...
Ráadásul azt is gondolom, hogy fogalma sincs, mit hogyan számol, ha eddig azt sem tudta, hogy 15% az amire ő gondol.

Szomorú örökös # 2018.12.12. 05:13

Brucsong

A másik albérlet (sajnos) szóba került, csak két hónap a felmondási idő, ami pont a baba érkezésére tehető. Elég macera lesz az újszülött babával költözni, de ha nem jutunk közös nevezőre, akkor nem lesz más lehetőség.

Különösebben most nem szeretnék ebbe a témába beleszállni, de azt érzem, hogy van két álláspont, ami rohadtul nem közeledik egymáshoz. A tulajdonos kér egy bizonyos összeget, te meg kevesebbet szeretnél fizetni. Ha kellően makacs a tulaj, akkor nem teheted meg, hogy kevesebbet fizetsz, mint amit ő kér, mert akkor még nagy valószínűséggel szülés előtt kereshetsz magadnak másik bérletet - bár lehet erre utazik a tulaj is. Te erővel nem tudod kényszeríteni, hogy ő ne kérjen annyit, amennyit akar sajna - hiába érzed azt, hogy átver - mert övé a lakás, ő dönti el a fizetnivalót, hiába hivatkozol arra, hogy a fogyasztásotok alapján kevesebbet kell(ene) fizetni. Próbálkozni lehet persze, de lassan inkább arra utaznék, hogy ne kelljen azt a két hónapot se letölteni, mint felmondási idő, hanem azonnal mennék a helyedben másik albérletbe, ahol csak annyit fogsz fizetni, amennyit valóban elhasználsz energiát.

MajorDomus # 2018.12.11. 20:36

A saját szempontjából persze hogy jól csinálja,csak téged ver át!

Vezesd le neki matematikailag!

Brucsong # 2018.12.11. 18:33

MajorDumos

A másik albérlet (sajnos) szóba került, csak két hónap a felmondási idő, ami pont a baba érkezésére tehető. Elég macera lesz az újszülött babával költözni, de ha nem jutunk közös nevezőre, akkor nem lesz más lehetőség.

A fogyasztásunk mérhető és a szerződésben úgy is van megfogalmazva:

"A bérleti szerződés havi bruttó 100.000 Forint."
"A bérleti díj nem tartalmazza a bérlemény villany, fűtés, meleg víz és hideg víz rezsiköltségét, szemétszállítást. A rezsit a Bérlő a bérleti díjon felül fizeti. A bérlemény villany, fűtés, meleg víz és hideg víz rezsiköltségének megállapítása mérőkkel történik."

Tehát a fogyasztásunk után kéne fizetnünk, szó sincs +15%-ról.. De Ő erre azt mondja, hogy a falak színe sincs benne lefektetve, hogy fehér... (Csak nem érti, hogy a falak színe engem nem érint anyagilag.)
Azt állítja, hogy amikor mi kivettük a lakást ő mondta, hogy rá számol, de ez nyilván nem igaz, hiszen erre a - szerintem - nonszensz dologra emlékeznénk.

Nem tudom, hogy találkozott-e már valaki ilyennel. Kinyomtattam neki a NAV oldaláról leszedett dokumentumot, kiírtam innen az egyik hozzászóló - egészen jó - leírását az adózással kapcsolatban, kis finomítással. És nem érti, hogy mi a problémám.

Tehát, ha jól értelmezem, akkor mi fizetünk 100.000 Forintot + Rezsi (fogyasztás alapján) + 15% SZJA-t amiből Ő 10%-ot költségként leír.
Így továbbra is azt nem értem, hogy a szerződésben leírtak alapján, és azon kívül általánosságban nekünk kell-e az Ő 15%-os személyi jövedelemadóját fizetnünk? Jól csinálja a Bérbeadó ezt a fajta számolást?

Nyilván szerinte igen, és sajnos az élet drága, a költségeket pedig Ő is csökkenteni akarja. És nem érti, hogy ez a pár ezer forint nekünk miért ekkora probléma.

MajorDomus # 2018.12.11. 18:10

Brucsong
a tulaj biztosan nem(annyira) hogy nem a saját kárára téved. Miért nem keresel másik albérletet?

miért nem módositjátok a szerződést úgy,hogy a rezsiszámlák összegét fizeted ki?

mérhető a fogyasztás mindenből nem?
áram,viz,gáz ?

matematikailag vezesd már le neki!

Brucsong # 2018.12.11. 12:56

Sziasztok! Újra itt.. :)

Nos, a NAV oldalról letöltött dokumentum és a Ti segítségetek alapján újra beszéltem a főbérlővel a bruttósítás kérdéséről...

Ők jelenleg a 10%-os költséghányadot alkalmazzák. Mint kiderült több bérlőjük van, szóval ők ezt választották, ezt tartják jónak.
Odáig eljutottunk, hogy 27% helyett 15%-ot adózik, de ennél tovább nem.

Nem érti, hogy miért ne számolhatna 15%-al magasabb rezsivel. Neki van egy költsége, és bár a szerződésbe nincs bele foglalva, hogy nem nettó rezsit fizetünk, hanem rászámol 15%-ot, de az sincs benne (véleménye szerint), hogy a falak fehérek és azok úgyis maradnak. Nem gondolja, hogy ezt külön bele kellett volna foglalni, és egyáltalán nem érti az én kérdésemet, hogy miért nem a fogyasztásomat fizetem VAGY miért nem általányt fizetek...
Mert, hogy jelenleg ez a 15% forintosítva 4-5 ezer forintot jelent pluszban nekem, amit picit pitinek tart, hogy ezen rugózok.

(A nyári időszakban 15-20 ezer Forint között alakul a számla, a téli időszakban pedig 30-35 ezer Forint. A fűtést úgy alakítottuk, hogy a szobában fűtünk 22 fok körül, kint (konyha, nappali) pedig egyáltalán nem, tehát akár 10-11 fokra is leesik a hőmérséklet. Mivel jelenleg várandós vagyok, így nem nagyon tudok 10-11 fokban főzni, félve attól, hogy megfázok. Tehát fűtünk kint is, 19-20 fokig.
Így jogosan (legalábbis szerintem) félek attól, hogy így mennyi lesz a számla.
Főleg, ha még 15%-ot számol rá...).

Tehát, lehet, hogy én vagyok a buta és én nem értem a helyzetet, de továbbra is az a kérdésem, hogy helyén van-e az, hogy:
100.000 Forint albérleti díj + Rezsi (fogyasztás alapján) + 15%-os SZJA az én kiadásom?
Ő 10%-ot költségként leszámol, velem pedig 15%-os SZJA-t fizettet.

Felvetette azt az ötletet is, hogy megemeli a lakbért, és akkor fizethetem a nettó rezsit (ami szerinte csak pár ezer forinttal lesz így kevesebb) és akkor álltam a költségeit.

Nem tudom mennyire érthető ez a sztori Nektek, néha úgy érzem kezdem elveszíteni a fonalat és mivel annyira meggyőzően beszél arról, hogy ez így van, és így normális, nem tudom, hogy már ki a hülye. :D

MajorDomus # 2018.12.10. 19:16

Egész Európában, Magyarországon és Litvániában a legmagasabb a magántulajdonu lakásban élők aránya,több mint 84 %.

miért?

gondolj bele !
egy normál 70 m2-es lakást 150 ezerért tudsz bérelni!
a piacon meg 30 millió.
ha megveszed,tied,albérletben inflációval,meg 15 év alatt kifizeted a lakás árát!

a nagy különbség,hogy nyugaton van lakásbérleti kultúra,nálunk meg csak albérlők vannak.
nagy különbség.

SolnesM # 2018.12.09. 18:01

Sőt pl. Hollandiában bizonyos bérleteket kereseti igazoláshoz kötik. Azért hogy megfelelő jövedelemmel megfelelő lakást béreljen valaki.
nagy jövedelemmel néha nem lehet kicsi olcsó lakást bérelni