Társasház tulajdonosi jogok


Lionking # 2013.02.21. 15:15

Tisztelt hozzáértők!

Egy társasházban a tulajdonosoknak csak kötelességei vannak, vagy vannak jogai is?

Én például szeretnék kapni egy másolatot minden hónapban a gázszámláról, és a társasház számlakivonatáról, valamint a költségmegosztók éves leolvasási eredményeiről is, lakásonként.

A jog biztosítja ezeket a számomra?

Vagy megint ott tartunk, hogy csak a közgyűlés által választott számvizsgáló bizottság, és közös képviselőt illetik meg ezek a jogok, és én semmit sem tehetek, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nem vagyok átverés áldozata?

(Számomra ez olyan abszurd dolog. Mintha a közös képviselő, vagy a számvizsgáló bizottság tagjai nem pont ugyan olyan emberek lennének, mint én. Azzal a kivétellel, hogy a közös képviselő elvégzett egy tanfolyamot, ahol megtanították, hogy hogyan lehet sumákolni, és, hogy a ház ura, és mindenkinek őt kell szolgálnia.)

MajorDomus # 2013.02.21. 19:25

1./ nem
2./ igen
3./ ez minden társasházban igy van,semmi közöd ahhoz,hogy ki mennyit fogyaszt,
ki milyen számláról fizet be,s ahhoz sem melyik lakásra ki fizet. ezt hivják jogosulatlan adatkezelésnek
a közös képviselő nem a ház Ura,de neki vannak ezek a jogositványok fenntartva a törvényben.

egyébként ahhoz jogod van,hogy ne verjenek át,ha ettől tartasz,menj be az elszámoló céghez a leolvasás után,ott előtted fogják levezetni a te elszámolásodat és megnyugszol.

egyébként én is megrugdosnám a közös képviselőmet ha az adataimat bárkinek mutogatná

Mufurc_nagyon # 2013.02.21. 20:09

Kedves Lionking!

Maj prof. téved.

Joga van a társasház irataiba betekinteni.
Persze a fénymásolás pénzbe kerül;-)

DE ha a mobilján van képrögzítő, a helyszínen lefényképezheti ingyen.

Természetesen az ütk-k többsége zokon veszi az iratbetekintést.
Hogy miért, azt én nem tudhatom;-

Az egyes albetétek fogyasztási adatairól évenként az elszámolás idején tájékoztatást kell kapnia.
Természetesen nevesítve.

Az valóban személyes adatokat tartalnaz, hogy milyen számlaszámról és kiutal. De ezt Ön nem is kérte;-)))

2003. évi CXXXIII. törvény - a társasházakról

Ttv 47§

  1. a közös költséghez való hozzájárulás összegét - a tulajdonostársak nevének feltüntetésével -, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban.

Ttv 48§

  1. a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését - a tulajdonostársak nevének feltüntetésével -, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban.

A számítás másként nem ellenőrizhető, csak úgy, ha az alpját jelentő caloriméterek és vízórák adatait is láthatják. Természetesen ezt lehet nevesítés nélkül is megadni.

Természetesen én feljelenteném azt aki az ütk-t önbíráskodás keretében testi erőszakot alkalmaz;-)

Vajon miért kell az "elszámolást" végző céghez kimenni. Szerintem egy pld. az ütk. rendelkezésére áll az elszámolás részleteiről;-))

A betekintési jog levezetése az alábbi linken.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

ÜTK # 2013.02.22. 05:19

Oroszlánkirály, a paranoia ma már egész jól kezelhető betegség.
Esetleg...mint sumákolni megtanult képviselőt felvilágosíthatna, mégis mi a pékfaszát lehet sumákolni a gázszámlán, költségmegosztón. Lehet én ellógtam ezeket az órákat és hiányos a tudásom.
Esetleg, mi érdekem is, hogy egyes tulaj többet a másik kevesebbet fizessen a melegedésért.

Mufff te meg azt mondd meg kérlek, hogy a bánatba szedjem ki egy bankkivonatból azt az adatot amit nem kértek.

Szerintem Te vagy a sötétség etalonja.

Mufurc_nagyon # 2013.02.22. 07:01

Kedves ÜTK!

Hogy ismereteit bővitsem egy két általan feltárt hiba a hőtermelés költségeinek elszámolásában.

Megpróbálok a szépiradalmi nyelvhasználat medzséjén maradni.

  1. Az éves elszámolás során "véletlenül" 12 hónap gázszámlái helyett 13 hónap számláinak összege került "beállításra"
  2. A th gázóra cseréjénél leoolvasott értéket két hónap múlva ismét induló értékként állította be a szolgáltató és a közös kedvenc nem vette észre. (pedig 20% volt nagyobb az összeg az előző évnél;-).
  3. A vízóra cseréknél az ütk. nem irta fel a lecserélt órák állását (pedig a szerződést alá kell írniuk), így a tulajdonosok egy részénél a régi óra FOGYASZTÁSA NEM LETT FIGYELEMBE VÉVE;-)
  4. egy négyszobás lakás kalorimétere "elromlott" és az előző évhez képest 90%-al kevesebb hőmennyiséget mért. Az SzMSz ilyen esetben az átlag 3*sát írja elő. Természetesen nem lett érvényesítve.

Mit ad isten az illető SzVB tag. Még ma is.

Az a baj, hogy az Ön mentalitásával dolgozó közös kedvencek, tévedhetetlennek (atyaúristennek) képzelik magukat.

A bank kivonat tartalmazza az indító számla számát és a megjegyzés tartalmazhatja a befizető adatait.
Ezek az adatok valóban nem tartoznak másra.
Sajnálom, hogy ilyen régen nem volt a kezében banki kivonat a havi forgalomról;-)(lehet, hogy sohasem volt;-))

Engedje meg, hogy személyem minősítését ne Öntől várjam;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Lionking # 2013.02.22. 07:59

Mufurc_nagyon:

Köszönöm!

Mint láthatod hamar nekiugranak a közös képviselők az embernek, ha kényes adatokról van szó. Ez is azt bizonyítja, hogy sumákság van, mert ha nem lenne, akkor kiadnák a kért adatokat.

Egyébként a mi társasházunkban a közös képviselő minden hónapban kiírja, hogy mennyit kell fizetni vízfelmelegítésre, és fűtésre, ill. kinek mennyi tartozása van. Ezzel az erővel ez is jogtalan, ha MajorDomus válaszát vesszük alapul.

Lionking # 2013.02.22. 08:04

Kedves ÜTK!

Pl. Mivel a franc sem tudja ( hogy úgy beszéljek, mint te is), hogy lakásonként mennyi volt a költségmegosztók értéke az éves elszámolásnál, ezért a közös képviselő azt hamisít meg, és ír ki költségnek, amit csak akar. Még ha tudom, hogy mennyi volt az egész éves gázszámla, és tudom, hogy mennyi volt a lakásonkénti költségmegosztó érték az éves leolvasáskor, akkor én is ellenőrizni tudom, hogy tényleg 35-40ezer forint jött ki nekem havonta 41nm-es lakásra, ameddig a kkv-nak havi 8-9ezer forint egy 55nm-esre.
Ezt pedig nem lehet máshogyan, mint számla másolatokkal, mert hiába írja le a cetlire, akár név nélkül, hogy mennyi volt az állás lakásonként, és mennyi volt a gázszámla az adott időszakra, akkor sem biztos, hogy azt írja le, amennyi valóban volt.

Ha nincs sumákság, akkor nem kell titkolózni!

Az is biztos, hogy ha valami kiderül a házban, és még itt lakom, akkor feljelentem nem csak a közös képviselőt, de a számvizsgáló bizottság tagjait is, egyenként, mert nekik kell ellenőrizni az elszámolást, és számon kérni, ha valami nem úgy néz ki, mint ahogyan ki kell néznie.

Lionking # 2013.02.22. 08:09

MajorDomus:

Ahhoz képest, hogy senkinek semmi köze a másik fogyasztásához, az én közös képviselőm kiplakátolja, hogy kinek mennyi tartozása van, és, hogy kinek mennyit kell fizetnie vízfelmelegítésre, és fűtésre. Illetve, annak ellenére, hogy vízórás a lakásom, mégis tudja, hogy mennyi vizet használtam el, és nem csak a meleg vizet, amit be le kell adni a vízfelmelegítés elszámoláshoz, hanem a teljes kéthavi vízszámlámmal tisztában van.
Szerintem nem rá tartozik, ha már saját magam állok szerződésben a víz és csatornázó művekkel, és számlát kapok erről a díjbeszedőtől.

Mégiscsak az van, hogy csak kötelességeim vannak, de jogaim nincsenek, mert semminek nem tudok utána járni, mert nem kapom meg a kért adatokat. Aztán ha esetleg sikítás történik, akkor a következő kkv még le is szúr, hogy miért nem néztünk az előző körmére. Hát ördögi kör ez, én mondom.

ÜTK # 2013.02.22. 09:32

Lionking, a franc nem kíváncsi a vízfogyasztásodra, a vízmű küldi meg az adatokat, még pedig azért, mert a fő és almérők különbözetét a Társasház főmérőjére számlázzák, amit a közös költségből kell egyenlíteni.

osmi # 2013.02.22. 09:40

Kedves ÜTK!

A kevéske tapasztalatod nyilvánvalóan nem tesz alkalmassá tanácsadásra. Az agressziód levezetésére pedig próbálj más módot találni.

Lionking # 2013.02.22. 09:51

osmi:

Köszönöm!
Azt hiszem, hogy én normális hangnemben kérdeztem, de valahogy ilyen a formám. Te esetleg hozzá tudsz szólni szakmailag a kérdéshez?

Mufurc_nagyon # 2013.02.22. 10:13

Kedves ÜTK!

Nagy a baj, ha nem kiváncsi a vízfogyasztásra!!!!

Az előző időszak fogyasztásából kiszűrhetők az ügyeskedők.
Amennyiben mindenhol vízóra van az albetéteknél és a th. teljes fogyasztásának csak 30% jön az egyéni befizetésekből....
akkor csőtörés van.
lopják a vizet;-))))))))

A melegvíz fogyasztás, mint a nagykönyvek írják a hőtermelés költség elosztás egyik lényeges eleme.

Ha minden OK. akkor a h.víz+m.víz=0,92 th. vízfogy.

A helyzet tovább romlik, ha vanak vízóra nélküli albetétek.

Szóval csak tessék odafigyelni!!!!!


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

osmi # 2013.02.22. 10:33

Ami előbbre visz, olyat sajna nem tudok. Nyilvánvaló,hogy minden tházi adat,érték,stb a tul.társakra tartozik, mert a tház az ő sajátos közös tulajdoni formájuk.Az is tény viszont, hogy a "minden tudás" megoldandó feladatok sokaságát róná a k.k.-re,kezelőre.Még az is kiderülhet, hogy alkalmatlan...

Lionking # 2013.02.22. 10:47

Megtaláltam a választ!

http://dekanycsaba.com/hirek.html

"Többször merült fel vita arról, hogy a társasház vagy lakásszövetkezet ingatlan tulajdonosa, tagja milyen mértékben tekinthet be a társasház vagy lakásszövetkezet irataiba.
Több másodfokú bírósági ítélet is kimondta, hogy a társasházban vagy lakásszövetkezetben tulajdonnal rendelkező személyek teljes mértékben, korlátozás nélkül betekinthetnek a társasház vagy lakásszövetkezet irataiba és azokról - a másolási díj megfizetése ellenében - másolatokat kérhetnek. Ezen igényüket a társasház közös képviselője vagy intézőbizottsága, lakásszövetkezet esetében az igazgatóság vagy ügyvezető elnök (képviseleti jogosultsággal bíró személyek)jogszerűen nem tagadhatják meg."

osmi # 2013.02.22. 10:54

Kedves Király!
Ez eddig sem volt kétséges.Az erőszak nélküli jog gyakorlás módját tudd meg, és ha lehet ismertesd.
Ha pert indítasz Önmagadat perled, minkét fél ls.-eit Te is fizeted. A végrehajtás módja is érdekelne, amikor 3- 4 év múlva a végrehajtót ki tudod kergetni a k.k.-höz, akihez előző nap éppen betörtek..

Lionking # 2013.02.22. 11:14

osmi:

Egyelőre szó sincsen perről, csak a végső esetben, amikor elfajulnak a dolgok, gondoltam erre.
Egyébként, ha nincs sumákság, akkor nem értem, hogy miért ne adná ki a kért iratok másolatait. Ha meg nem adja ki, akkor meg sumákság van.

Az, hogy valakihez betörnek, szerintem nem mentesíti a felelősségre vonás alól.

Végül is mindegy, mert a kérdésemre megtaláltam a választ, csak a betekintési jog volt a kulcsszó.

ÜTK # 2013.02.22. 11:19

Osmi neked még annyi sincs, ergo te vajon milyen jogon is...:)

MajorDomus # 2013.02.22. 21:57

lionking

ha kiteszi a k.k a faliujságra a tartozók névsorát,akkor jelentsétek fel, személyiségi jogok megsértése miatt.
egyszerüen nem teheti meg. ez teljes mértékben jogtalan,ebben igazad van.

ha a az iratbetekintéssel kapcsolatos. másodfokú itéletekből egyet is belinkelne az ügyvéd úr,hálás kennék!
ne általánosits!

ősszesen egy közös képviselő fejtett ki más vékeményt és nem ugrott neked.

a vizdijfogyasztásodról azért tud,mert a szolgáltató számlája mögött ott van a mellékmérő kimutatás.

egyébként hidd el nekem,laikusként ezt nehéz átlátni és megérteni, én 18 éve foglalkozom fütéselszámolásos épületekkel,sőt én lenditettem fel a piacot,
de nem olyan egyszerü ez mint amilyennek látszik.

Mufurc_nagyon # 2013.02.23. 10:41

Kedves Maj!

A hőtermelés költségeinek szétosztása, elszámolása nem olyan nagy durranás.

Kiindulási alapnak jó a

189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet
a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról

ettől a SzMSz eltérhet és el is kell térnie, mert minden th. más és más.

Utána nem kell más, mint egy "óraleolvasás", ami valóban felér egy kanosszával.
Igaz van már rádiófekvenciás adattovábbitású óra-rendszer. (keveseknek)

Utána már egy excel táblával egyszerűen megoldható a számítás.
Így nem kell a Techem igen drága szolgáltatását igénybe venni.

A hőveszteségek meghatározására is van egy egyszerű módszer.

Igaz az elszámolás kidolgozása, szöveges rögzítése (hogy a jogászok is értsék) igen munkaigényes.

Nem kell misztifikálni a dolgot 30-40 perc alatt átlátható megérthető a rendszer középiskolás ismeretek mellett.;-)))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

osmi # 2013.02.23. 11:51

Kedves ÜTK!
Hogy a kíváncsiságod kielégülhessen; a szolid szakmai
hozzáértés és a kérdések értő olvasása alapján (nem jogán).Elsődlegesen pedig a Te és a hozzád hasonlók
mentalitása ellen.

MajorDomus # 2013.02.23. 22:10

muff

többször irtam már,hogy amihez nem értesz abba ne szólj bele

s hogyan kezeled le az excel táblában a 240 lakásos társssház
975 radiátorát,ami kB. 17 tipusu különböző hőleadó teljesitménnyel dolgozik,amít az elszámolásnál figyelembe kell venni.
a hőenergia leadás ugyanis egyenesen arányos a hőleadó felület nagyságával.
az Excel táblád nem számolja ki a 36 tagu és a 11 tagu radiátor hőfogyasztási különbségét.
ezért van rajta a vobalkód ami a radiátor adatait tartalmazza.

Mufurc_nagyon # 2013.02.24. 10:20

Kedves Maj!

Most az én szakterületemre tévedett;-).

Egy radiátor hőleadása nem csak a felület nagyságával arányos.
Ez akkor igaz, ha feltételezzük azt, hogy a környezet hőmérséklete minden radiátor mellett ugyanolyan, a levegő áramlása is m3/h megegyezik.

A tényleges hőleadás a beáramló és kilépő fűtővíz hőmérséklet különbségével arányos. Hogy ténylegesen hány GJoule azt a hőszállító folyadék fajhőjétől függ;-)

Gondoljunk csak utána egy 60 fokC fűtóvíz egy 11 tagos radiátoron vajon akkor is egyforma hőfokra hül le, ha a környezeti hőmérséklet az egyik helyiségben 21 fokC, míg a másikban 11 fokC.
A kérdés költői volt.
Egy ilyen elszámolás amennyiben az SzMSz-ben rögzítve van, akkor jogszerű, de műszakilag megalapozatlan.
Símán megtámadható a bíróságon és igazságügyi szakértő véleményével alátámaszva a bírósági határozat az esetek 98%-ban elmarasztaló.(a bíró műszaki érzékétől függ;-)
Egy új számítási módszer kidolgozására utasíthatja a társasházat, mert a kisebbség jogos érdekeit sérti;-)

A vonalkód nem vakószínű, hogy a radiátor paramétereit tartalmazza. Esetleg egy egyedi azonosítót, amely lehetőséget biztosít a paraméterek hozzárendelésére (számítőgépen).

Az Excel tábla laponként, még a legrégebbi változat is min 32.000 sort és 32.000 oszlopot tartalmaz.
Így nem jelent nagy gondot egy 1000 darabos radiátor nyilvántartása és 240 albetéthez való hozzárendelése.
Bizonyára nem tudta, hogy az Excel nem csak cellánként tud algoritmusokat tárolni, hanem Visuál Basic ben programozható.

Ezek után már tényleg nem tudom, hogy vajon Ön mihez ért.
A hozzászólásai alapján, az Ön által mélységében ismert tudásanyag egyre szűkülni látszik;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

sava # 2014.02.24. 10:10

Mi nemrég költöztünk egy társasházba. Az eladó szerint két kocsibeállónk is van, megmutatta, szerinte hol. Kiderült, ott más parkol. A közös képviselő nem tudott mit mondani, szerinte a lakóknak van erről megállapodásuk, a lakók nem tudnak ilyet mutatni. A Társasházi alapító okiratnak nincs meg a melléklete, amiben esetleg benne lehet. Mit tudunk tenni, van jogunk a zárt részen parkolni?

Wildmann # 2014.02.24. 18:14

Kedves sava!

Érdemes megnézni a földhivatalban, hátha az iratok között leadták a mellékletet és ott pihen az okirattárban. Elég a lakás helyrajzi száma és abból az ügyintéző már ki fogja találni a társasház alap helyrajzi számát.

Pár ezer forintba belekerül a másolás, de sok vitát megelőz.

Ha nincs melléklet, akkor is az alapító okirat mondja meg, hogy "bent" parkolhatsz-e. Közös területet lehet használni. Ha az parkolásra szánt terület és nincs valakinek a kizárólagos használatába, akkor parkolhatsz oda. Legfeljebb megbontod az évtizedes rendet és nem leszel népszerű. Kapsz egy két olyan cetlit az autóra ami a felmenőid emlegeti negatív értelemben.

Ha a lakók között van valamilyen megállapodás a használattal kapcsolatosan, akkor kérd, hogy mutassák meg.

Valószínű nincs leírva és mindenki azt fogja emlegetni, hogy amikor te még nem voltál akkor ők miben állapodtak meg.

Erre az a válasz, hogy az újnak ugyanolyan joga van, mint a réginek és akkor állapodjunk meg újra és írjuk le.

Ekkor sem leszel népszerű, de ha elég határozott vagy akkor kiderül a régiek számára, hogyha nem állapodtok meg, akkor te bent fogsz állni, ha te érkezel haza előbb.

tyukanyó55 # 2014.02.24. 18:30

Tisztelt Fórumozók!
Egy kérdésem lenne:
Én egy 15 lakásos lépcsőházban lakom, immár 6 éve.
A házban azóta nem volt lakógyűlés, többszöri kérdésemre, hogy miért nem lehet lakógyűlést összehívni - a megbízott házmester mindig azzal hárított, hogy nem érdekli a lakókat, meg sok az albérlő, úgysem jönnének el.
Nos a mostani közös költség fizetésekor kértem mutassa meg az elszámolást, hogy kik fizetik és kik nem a havi közös költséget.
Kiderült , hogy van egy család, akik már 2011. óta egy fillért sem fizettek közös költségként!
Kérdésemre, hogy miért nem szólt a házmester idáig, azt felelte, hogy nincs nekik pénzük, nem tud velük mit kezdeni.
Kérdésem: - Mit tudunk tenni, hova kellene fordulnunk, hogy be tudjuk hajtani rajtuk is az elmaradt közös költséget?
Kötelesek vagyunk-e mások helyett mi fizetni?
Köteles-e a házmester összehívni lakógyűlést, mert én alapító okiratot sem láttam még , hogy tudjam, mik a lehetőségeink, lakóknak !!