Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

prodi # e-mail 2018.12.09. 22:15

Mindenkepp megprobalok kapcsolatba lepni veluk valahogy.

Koszonom szepen a hasznos infokat!

drbjozsef # e-mail 2018.12.08. 21:53

Ha már bejegyeztek tulajdonosnak, akkor a Vht szerint te viseled a költségeket, az órákat is nevedre kellene venni, ezt már intézheted a szolgáltatóknál.

Távhő tartozást a vonatkozó törvény szerint be fogják vasalni rajtad, és indíthatsz új eljárást a behajtására az előző tulajtól, a többit elvileg nem követelhetik tőled, az nem a te tartozásod, kötelesek veled szerződést kötni. Ha árverésen vetted, az eredeti szerzésmód, nem terhel a régi tulaj tartozásai. Viszont a vízdíj tartozás is olyan, hogy nem kell fizetned, de ha a fogyasztási helyen tartozás van, korlátozhatják vagy szüneteltethetik a szolgáltatást.

A lakás átadását nem kell bizonyítanod a végrehajtó felé, elég bejelentened, büntetőjogi felelősséged tudatában teszed, a végrehajtó mossa kezeit. De ha nincs probléma, senkit nem szokott érdekelni.

Jó lenne elérni a szülőket. Hagyj ott nekik levelet, keresd meg a szomszédokat, keresd meg a közös képviselőt ha van. A két név alapján (gyerek/szülő) megpróbálhatod a kormányablakban is, ha igazolod a jogos érdekedet, azt hiszem kiadják az elérhetőséget, de ezt kérdezd meg.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

prodi # e-mail 2018.12.08. 19:39

Igen az utobbi..bocs rosszul fogalmaztam.
Az a helyzet, hogy semmilyen elerhetoseguket nem tudom. A leveleket az eredeti cimen veszik at es a vh sem tudott segiteni hogyan lephetnek kapcsolatba veluk. Talan fogok irni egy levelet nekik, jobb otletem nincs.

Viszont azt hogy atadtak nem vamilyen irott formaban kene bizonyitani a vegrehajtonak? Vagy eleg ha szoban allitom? Es a kozuzemi oraallasokat nekem kell majd jelentenem a megfelelo szolgaltatoknal gondolom? Szerintem aram nincs es van jelentos tavho tartozas is.
Nyilvan azt probalom megtudni, hogy erdemes-e kockaztatni vagy inkabb ki kell varni?

Nagyon koszonom a segitseged!

drbjozsef # e-mail 2018.12.08. 18:24

Járnak el helyette?

Ez alatt mit értesz? Hogy virágot locsolni járnak el helyette a lakásban, vagy van valamilyen meghatalmazásuk, hogy a gyerek jogi ügyeiben eljárjanak?

Ha utóbbi, akkor együttműködők, átadják neked a kulcsokat, ha kéred?

Szigorúan jogszerűtlen, de a gyakorlatban esetenként működő megoldás akkor van, ha meglehetősen biztos vagy benne, hogy a volt tulaj nem fog akadékoskodni utólag sem a birtokba kerülésedre (ha járnak oda a szülei, akkor velük is meg kellene ezt beszélni valszeg). Ekkor feltöröd az ingatlant, csináltatsz új zárat, és birtokbaveszed, a végrehajtónak meg jelzed, hogy az ingatlant az adós részedre átadta, a kulcsokat megkaptad, és kéred a Vht. 154/A§(1) szerint átadást.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

prodi # e-mail 2018.12.08. 18:01

Kedves forumozok!

Abbol a szempontbol hasonlo helyzetben vagyok mint gaba1966, hogy a lakas ures. Ezt a szomszedoktol tudom es magam is tobbszor, valtozo idopontban jartam a helyszinen es sosem tartozkodott ott senki. A tulaj a vh szerint kulfoldon el es a szulei jarnak el helyette. Az ingatlan 1/1 tulajdonjoga bejegyezesre kerult a nevemre.
A kerdesem az lenne hogy ilyen esetben van-e lehetoseg valahogy a birtokbavetelre aprilis 30 elott?

Barmilyen megoldas erdekelne.
Segitsegeteket koszonom!

Matthew82 # e-mail 2018.12.06. 18:32

gaba1966

Miből gondolod hogy üres az ingatlan?

drbjozsef # e-mail 2018.12.06. 07:02

De az, ha csak a tulajdonában van, az kevés lehet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2018.12.05. 22:42

Ahonnan ez az információd származik, ugyanott, ugyanabban a mondatban megtalálod a valaszt is.

gaba1966 # e-mail 2018.12.05. 20:55

Tisztelt hozzáértők!
Feltételezem,hogy az adós élettársának lakó ingatlan van a tulajdonában. Ebben az esetben a moratórium nem befolyásolja a kiürítést.
Mit tehetek?

tatabanyai # e-mail 2018.12.04. 20:29

Köszönöm.

drbjozsef # e-mail 2018.12.04. 17:37

Ha egy 1/2 tulajdoni hányadot vettél lakottan, de az egész ingatlant lakja a lakó, és nincs semmilyen használati joga a Te feledre, akkor kérhetsz használati díjat.
Értelemszerűen a saját részed arányában, a helyben szokásos piaci lakbér felét.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.12.04. 17:35

És van egy másik1/2 rész, amiben a másik tultárs lakik.

Akkor a vett rész üres és beköltözhetsz.
Vagy, feltételezem, megint nem ezt akartad kérdezni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tatabanyai # e-mail 2018.12.04. 17:18

Utolso mondatban nem adostárs, hanem tultársat akartam irni...

tatabanyai # e-mail 2018.12.04. 17:16

Drbjozsef, bocs, de ezt nem értem. A dél tul. hányad, nekem azt jelenti, hogy van egy egész lakás, melynek fele, 1/2 része az árverési vevöjé, aki megvásárolta teher nélkül a részt, de lakottan. És van egy másik1/2 rész, amiben a másik tultárs lakik. Nincs haszonélvezeti jog. Igy ez közös rtulajdon. Szoval kérhet-e az árverési vevö használati dijat? Egyébként az ingatlant ténylegesen nem adostárs, hanem apja lakja.

drbjozsef # e-mail 2018.12.04. 10:05

veszettfarkas,

A lakó (ha beköltözhetően vettétek az árverésen az ingatlant) már most is köteles kiköltözni.

Ha az a kérdésed, hogy mikor veheted igénybe a hatóság kényszerítő segítségét, akkor a válasz az, hogy a lakás kiürítését indítsd el a végrehajtónál határidőben, aki minden cselekményt megtesz a moratórium alatti időben ami szükséges ehhez, de magát a kilakoltatást elhalasztja a moratórium utánra. Ez esetben a moratórium után hamar birtokba veheted az ingatlant. Ha csak akkor indítod az eljárást, sokat fogsz várni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

veszettfarkas # e-mail 2018.12.04. 09:53

Üdvözletem. abban kérném segítségüket, hogy 2018. szeptember 3.án vettünk végrehajtás alatt lévő lakást, amelynek a jogerőre emelkedéséről november 9.én kaptuk meg a határozatot. az a kérdésünk, hogy a moratóriumra hivatkozó lakó, a moratórium lejárta után köteles-e a lakás elhagyni, kiköltözni, vagy lehetséges-e kényszerítő intézkedés igénybevétele. Köszönöm.

drbjozsef # e-mail 2018.12.04. 08:25

Mi a fél tulajdon?

Ha van egy fél tulajdona valakinek, akkor minden bizonnyal az egész ingatlanra van haszonélvezeti joga ugyanerre az ingatlanra (az, hogy a saját fele tulajdonára van haszonélvezete a tulajdonosnak, az ugye fogalmilag kizárt). Tehát tőle nem szedhető használati díj.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tatabanyai # e-mail 2018.12.04. 07:45

drbjozsef, köszönöm. Ez a helyzet a fél tulajdoni hányaddal is?

tatabanyai # e-mail 2018.12.04. 07:43

drbjozsef, köszönöm.

drbjozsef # e-mail 2018.12.04. 06:49

tatabanyai,

Lényegében ilyen.
A Vht. taxative felsorolja (141§(3)), mikor kell lakottan árvezni egy ingatlant (akkor is, ha konkrétan nem lakik benne seni adott esetben), ezen esetekben a törvény erejénél fogva a lakásban maradó lakót bérlőnek kell tekinteni, lakáshasználati díj szedhető tőle, de a tulajdonost pont a fentiek miatt nem illeti meg pl. a rendes felmondási jog, tehát nem költöztetheti ki a lakót (hiszen alacsonyabb áron szerezte a lakott ingatlant)

A fentiek alól, mármint a használati díj szedésének lehetősége alól kivételt jelent az, ha a lakónak valamilyen használati joga áll fenn az ingatlanon - ez jellemzően haszonélvezeti jog szokott lenni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sikeres arveres # e-mail 2018.12.03. 19:56

Koszonom Gerbera! "Ez valószínűleg egy "üzlet" megnevezésú nem lakóingatlannak a része." igy van en voltam pontatlan, de az egesz ingatlan uzletkent volt hasznalva! Koszonom akkor varok turelmesen remelem az even meg lezarul a dolog!

tatabanyai # e-mail 2018.12.03. 11:26

Kedves drbjozsef, érdeklodnek a kovetkezo kommented utan:"Ha a lakottan azt jelenti pl. hogy ott valakinek van bejegyzett haszonélvezete, az persze más."Most ez akkor azt is jelenti, hogyha nem beköltözhetően kerult tulajdonba egy fel tulajdoni hanyad es nincs haszonelvező, akkor az ott lakó féltől, vagy az ő nevén ott lakó szemelytől lakaszhasznalatot szehetnek jogszeruen?

gerbera317 # e-mail 2018.11.30. 11:18

A végrehajtó az ingatlant akkor adja át, ha az árverés jogerős. Az árverés akkor jogerős, ha
az árveréstől 30 nap eltelt, vagy jogorvoslati kérelem esetén az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 eltelt.
Ettől függetlenül a vevő önkényesen is birtokba veheti az ingatlant, aminek megvan a sajátos kockázata.
inkabb uzletresznek neveznem
Én nem nevezném annak, mert az üzletrész nem ingatlan, hanem ingóság. Ez valószínűleg egy "üzlet" megnevezésú nem lakóingatlannak a része.

Sikeres arveres # e-mail 2018.11.28. 21:53

Tisztelt Szakerto(k)!

Szeptemberi honapban sikeresen liciten vasaroltam egy ingatlant! 1/1 tul. resz, nincs aki kikoltozzon stb...minden rendben van az osszeg kifizetesre kerult, jegyzokonyvet alairtam, viszont a tulaj kifogassal elt! Engem csak az erdekelne kb. mennyi ido ennek a dolognak a lefolyasa? Csupan ez a kifogas van mar akadalykent elottem, hogy birtokba vehessem az ingatlant! Nem lakoingatlan, hanem inkabb uzletresznek neveznem! Ami erdekel a kb. ido amig elhuzodhat? Koszonom!

drbjozsef # e-mail 2018.11.28. 09:19

Ha a tartozásokhoz nincs közöd, akkor természetesen nem.

El lehet árverezni csak az ő részét is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.