Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

drbjozsef # e-mail 2017.07.23. 20:02

Szerintem is a Tények reggeli műsora a leghitelesebb hírforrás egy végrehajtási jogi kérdésben.

Ferenc75 # e-mail 2017.07.23. 18:42

Hú, ez durva lesz, ha elkezdik az ingatlanokat visszaadni... Gondolom innentől kb. megszűnnek az árverési licitálások. Mondjuk biztos csomó olyan lakás van amit már eladott az árverési vevő. Na most akkor ott mi lesz? Vagy felújította az új tulajdonos, sok pénzt belerakott, azóta emelkedtek is az ingatlanárak, ha az árverési vevőnek visszaadják az árverésen kialkudott árat az tuti nem lenne törvényes... Szóval ez alapján meg valószínűbbnek tartom, hogy felfüggesztik a mostani árveréseket, a korábbi adósoknak meg pénzbeli kártérítést adnak.

Grave7 #   2017.07.23. 13:57

A videóban nem került kibontásra a teljes tényállás (erre nincs is igény/lehetőség általában), ezért nem határozható meg egyértelműen, milyen esetben lett visszaállítva a tulajdonjog. Én afelé hajlok az értelmezésben, hogy nem árverési értékesítésről, hanem közvetlen banki eladásról van szó ("tulajdonjogot akkor lehet átírni, ha a szerződés szabályszerűen lett felmondva").

Legjobb #   2017.07.23. 10:46

Árverési vevők figyelmébe!! Tulajdonjog törlésére és visszaállítására már van nyertes per...

drbjozsef # e-mail 2017.07.17. 15:11

Nem kell semmit bizonyítanod.
Kötsz egy új használati megállapodást a társasházzal.
Persze, ha valaki más is használni akarja, akkor lehet,hogy peched lesz.
Az, hogy a régi lakónak volt egy ilyen szerződése, az semmiképpen sem jelenti azt, hogy te abban is a jogutódja lettél.

csokesz20 # e-mail 2017.07.17. 14:49

Sziasztok,

árverésen vásároltam egy társasházi lakást, melyhez a korábbi lakók tájékoztatása és közös képviselő szerint tartozik egy gépkocsibeálló is.

A társasházi alapítóokiratban az szerepel, hogy a parkolóhelyek használatára a tulajdonosok külön (ingatlan nyilvántartáson kívül) használati szerződést kötnek.

Kérdésem, hogy az árverésen vásárolt ingatlanhoz automatikusan jár a parkolóhely használati joga?
Milyen formában tudnám hivatalosan bizonyítani, hogy az adott parkolóhelyet használni tudom? Sajnos a korábbi tulajdonos használati szerződése nem áll rendelkezésre...

Végrehajtó tájékoztatása szerint az alapító okiratban lévők az irányadók, de ott csak általánosságban a használati szerződésre van hivatkozás.

Köszönöm a segítséget!

realtrebitsch # e-mail 2017.07.17. 12:09

OK, köszi
nem értelmeztem megfelelően :(

nem tudtam mi ez a "fogyasztóval kötött szerződésen alapuló követelés behajtása esetén"

gerbera317 # e-mail 2017.07.17. 11:08

:-/
Te magad hivatkozol a törvényhelyre. De akkor elmagyarázom: akkor 100%, ha:
1 a követelés fogyasztóval kötött szerződésen alapul, és
2 az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, és
3 lakóhelye ebben van, és
4 és a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is ebben volt.
:-/

realtrebitsch # e-mail 2017.07.17. 10:41

Sziasztok!

Az számomra tiszta, hogy egy ingatlanra a legalább a kikiáltási ár felével tehető érvényes vételi ajánlat (kivéve 147§ (3)), de mikor van az, hogy 100%-ot állapítanak meg?

drbjozsef # e-mail 2017.07.17. 07:47

gyicu,

egy biztos >

HA (bentlakó nem akar kiköltözni) ÉS (mégis ki kell költöznie) AKKOR (rendőrség költöztetheti ki).

Feltéve persze, ha a jogszerű megoldások halmazán belül gondolkozol.

Más lehetőségek is vannak persze de azok megegyezés kérdése. Pl. felajánlotok neki egy kis lelépési pénzt.

gerbera317 # e-mail 2017.07.16. 23:43

végrehajtóhoz került, aki egyelőre egy ingatlanirodán keresztül próbálja értékesíteni.
Höhö. Mi meg nem hisszük el ezt neked.

gyicu # e-mail 2017.07.15. 14:03

Tisztelt Cím!
Egy 2 házrészből álló társasház egyik fele a miénk. A másik fele, mivel a tulaja évekig nem fizette a hitelét, végrehajtóhoz került, aki egyelőre egy ingatlanirodán keresztül próbálja értékesíteni.
Ha sikerülne megvennünk, hogy tudnánk törvényesen kilakoltatni, ha a jelenleg még ott tartózkodó ex-tulaj nem hajlandó elhagyni az ingatlant? Igazság szerint már hónapokkal ezelőtt mennie kellett volna, de "röhög a markába", és mindenkivel közli, hogy őt innen senki sem rdja majd kirakni...
Arra vagyok kíváncsi, hogy mire készüljünk: csak rendőri beavatkozással tudjuk-e csak eltávolítani majd, vagy esetleg van más módja is.
Köszönöm!

bszmaresz # e-mail 2017.07.14. 17:32

Colle: árverési vevő vagyok,amint kifizettem a vételárat,mentem biztosítást kötni,nem akadékoskodott a biztosító,elég volt az árverési jegyzőkönyv másolata és az irataim.

Marka01 #   2017.07.12. 23:22

Tisztelt Fórumozók!
Az MBVK honlapján kerestünk rá egy családi házra, amire licitálni szeretnénk. Sajnos a hivatalos megtekintésről már lekéstünk. Az illetékes végrehajtó személyt a férjemnek sikerült elérni telefonon, és megkérdeztük, meg lehet-e tekinteni más időpontban az ingatlant. A végrehajtó rövid tőszavas válasza a NEM volt, mivel lekéstük a hivatalos megtekintést. Férjem kérésére, hogy laknak-e az ingatlanban jelenleg, nem válaszolt. Nyilván a környéken már jártunk, konkrétan az ingatlanra lennénk kíváncsiak, mielőtt licitálunk. A végrehajtó ilyenkor megtagadhatja a választ? Köszönöm.

Grave7 #   2017.07.12. 09:05

@raggazin: Készíts képernyőfotót a folyamatos árverési hirdetmények lekérdezéséről úgy, hogy a keresőben az árverési hirdetmény ügyszáma (évszámig, az utolsó perszám nélkül) van beírva - ez "bizonyíték", hogy valóban nem látható a folyamatos árverési hirdetmény.
Ezt küldd meg levélben (nem telefonon, nem e-mailben) a végrehajtónak azzal, hogy kéred tegye elérhetővé az árverést, mert szeretnél licitálni; tájékoztatod, ha 1 héten belül nem teszi meg és választ sem kapsz, akkor panaszt fogsz előterjeszteni az MBVK-nál.
Ha a leveled átvétele után 1 hét eltelt és még mindig nem elérhető az árverés (nem is válaszolt), újabb képernyőfotó és a korábbi leveled másolatával együtt küldd meg az MBVK-nak.

raggazin # e-mail 2017.07.12. 07:45

Tisztelt Szakértők!

Korábban írtam, hogy árvereznék egy ingatlanra, de nem jelenik meg az MBVK honlapján. Az ingatlant pedig árverezik, kaptam tanácsot is, hogy a végrehajtó mit kapcsoljon be, hogy látható legyen.
Végig vele beszéltem, már jópárszor mégsem teszi ezt meg.
Van ilyen? Ezek szerint van...
Választ nem kapok tőle.
Így a pénzéhez nem jut senki sem, szóavl teljesen érthetetlen számomra.

Grave7 #   2017.07.11. 13:44

@drbjozsef: Valószínűleg arra gondol a kérdező, hogy miután végrehajtást kérőként átvették az ingatlant, a tulajdonjoguk bejegyzését követően, de még a birtokbavétel előtt a végrehajtást kérő ruházta át az ingatlan tulajdonjogát harmadik személyre.
Szerintem csak pontatlan a fogalmazás, mert nem akart (erről) kisregényt írni.

drbjozsef # e-mail 2017.07.11. 13:10

Jogerős árverést követően
...
Közben az ingatlan tulajdonost váltott

Ez így fura. Nem szabadna neki tulajdonost váltania, csak ha Ti vagytok az új.

kisqp # e-mail 2017.07.11. 12:04

Sziasztok!

Kis tanácsot szeretnék kérni.
Jogerős árverést követően - amin vh. kérőként átvettük az ingatlant -, kértük a birtokba adást. Az eljárás felfüggesztésre került érvénytelenségi per miatt. Közben az ingatlan tulajdonost váltott, apporttal.
Kérdés:
Tegyük fel, hogy a pert elveszti az adós. Megszűnik a felfüggesztés hatálya, birtokba adja nekünk az ingatlant a végrehajtó ugye? Nem kell az árverési jegyzőkönyv birtokában kiürítés iránti eljárást kezdeményezni, remélem?

Tegyük fel, hogy megnyeri az érvénytelenség miatt indított pert az Adós. Az eredeti közokirat érvénytelen lesz, így minden eljárási cselekmény - beleértve az árverést is ? -, hatálytalan lesz. Tehát in integrum restitutio?

Vagy az ingatlan marad, birtokba kerülünk és el kell számolni az adóssal?

Mindkét verziót meg tudom érteni és el tudom fogadni - adós igénye az ingtalanára, vh. kérő igénye az ingatlanára/követelésére -, csak tudnom kell, hogy mi lesz/lehet, mert aszerint kell továbblépnem.

Nagyon köszönök bármit!

gerbera317 # e-mail 2017.07.07. 12:45

Igen. Biztosítást a szomszéd disznóóljára is köthetsz, ha a biztosító elfogadja az ajánlatodat.

drbjozsef # e-mail 2017.07.07. 11:23

Bár nem engem kérdeztél, szerintem érdemes, és lehet is.

Ki köthet és milyen időtartamra lakásbiztosítást?
Bárki, aki érdekelt az ingatlan megóvásában (tulajdonos, résztulajdonos, bérlő, finanszírozó). A lakásbiztosítási szerződés határozatlan időtartamra köthető. A szerződést biztosítási évfordulóra lehet felmondani, de megszűnik abban az esetben is, ha a biztosítási érdek már nem áll fenn.

Én kötöttem úgy örökölt ingatlanra biztosítást, hogy 4 évig még nem volt ingatlannyilvántartás szerint a nevemen a lakás. Kicsit elhúzódott a hagyatéki eljárás.

Szerintem azzal, hogy még birtokos nem vagy, simán köthetsz, még akkor is, ha nem lennél bejegyezve az ingatlannyilvántartásra. Ott van okiratnak (de az se kell, csak fizesd) az árverési jegyzőkönyv.

colle # e-mail 2017.07.07. 09:57

Gerbera317

Kedves Gerbera!
Ebben tudnál nekem légy szíves tanácsot adni?

Ha az árverés jogerős (különbözet kifizetve), de a birtokbaadás még nem történt meg, mert a 60 nap nem telt el a jegyző tájékoztatása óta, akkor ha bármi oknál fogva például tűz keletkezik és a ház porig ég, arra pedig az előző tulaj nem kötött biztosítást, akkor mi történik?

A kérdést úgy is feltehetném, hogy amíg nem történik meg a birtokbaadás, de az árverés jogerős és a jegyzőkönyvet megkaptuk, érdemes biztosítást kötni?

Köszönöm szépen!

drbjozsef # e-mail 2017.07.06. 06:48

Mr. Colt : ha biztos vagy benne, hogy a tulajdonosok nem fognak hirtelen előkerülni, akkor nyugodtan tedd azt, amit gerbera tanácsolt.

gerbera317 # e-mail 2017.07.05. 18:15

Csezze, hát nyisd fel azt a k. ingatlant, vedd birtokba, és közöld a végrehajtóval, hogy az adós neked átadta az ingatlant, te pedig átvetted. A végrehajtó ezt úgy fogja értelmezni, hogy a 154/A. §(1) szerinti feltétel teljesült, és ezzel a 154. § szerint az ingatlan átadható, teljesen mellőzve a 154/A. § (12) szerinti eljárást. Nem fogja vizsgálni, igazat mondasz-e.

Mr.Colt # e-mail 2017.07.05. 13:33

Tisztelt Válaszadó!

A jogszabályi háttérnek is próbáltam utána olvasni (1994. évi LIII tv. 154§ illetve 154/A § -át néztem) illetve a végrehajtó ügyfél fogadási idejének híján bementem a kerületileg illetékes jegyzőhöz, ahol is azt a felvilágosítást kaptam, hogy azért 60 nap nap mert a jegyző kapott egy hivatalos "tájékoztatási lapot" a végrehajtásban érintett végrehajtótól, miszerint én a végrehajtási tv 154/A § 10,bek, szerint én a kiürítésre kérelmet terjesztettem elő amiről a tv. szerint a végrehajtó értesíti a jegyzőt és a 60 nap letelte után a kiürítésről intézkedik a végrehajtó. Az az egy biztos, hogy én ilyen kérelmet nem terjesztettem elő, ezzel kapcsolatban nem írtam alá semmit! (Természetesen erre jövő héten amint lesz a végrehajtó személyesen is rákérdezek nála!) A kérdéses ingatlan teljesen lakatlan és üres, a közös képviselőnek kulcsa is van hozzá (ő is tisztába van vele, hogy a lakás üres és lakatlan) a kulcsot gond nélkül át is adná nekem. Ahogy utána néztem az árverési jkv. másolatát megkapom én is, meg az ingatlanügyi hatóság is aki bejegyzi az új tulajdon jogot. Én arra gondoltam, hogy amint bejegyezték a tulajdonjogomat (és kivárom a 15 napos fellebbezési határidőt a bejegyzés miatt) beköltözök az ingatlanba amiről értesítem a végrehajtót. Ebből véleménye szerint nekem lehet e-problémám vagy esetleg van-e valami jobb ötlete a 60 nap lerövidítésére? (Mint írtam, én nem kérvényeztem a lakás kiürítését tekintettel arra, hogy az teljesen üres és lakatlan). A választ előre is köszönöm!