Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

magyar77 # e-mail 2017.05.24. 08:26

Kedves Immo81!

Sajnos az elbírálás nem gyors, nekem 7 hónap volt.
Természetesen elutasították az adós kifogását.
Mivel adós nem fellebbezett a végrehajtó küldött egy tértis levelet, hogy az árverés jogerős, ezért befizettette velem a teljes összeget.
Miután nem érkezett meg az árverési jegyzőkönyv és némaság borult az ügyre tizen egy-két napig, ezért felhívtam a végrehajtót, hogy akkor mikor lesz az átadás, vagy mikor kapok vmi papírt. Hát átadás nem lesz, mert egy per is folyamatban van, amit adóska nyújtott be a bank ellen még decemberben. Persze ezt mindenki tudta, de végrehajtó úgy nyilatkozott,hogy amiatt már nem függesztették fel az árverést, mert a bíró nem lát nagy áttörést az ügyben. Max fél millióval kevesebb lesz a tartozás.
Annyit tudtam meg, hogy már két tárgyalási nap volt. Hogy mikor lesz ítélet? Ki tudja! Meg még ott a másodfok.
Valaki írhatna valamit, mit tehetek ilyenkor!

gerbera317 # e-mail 2017.05.23. 21:52

Megvárod, míg jogerősen elbírálják. Annak óvatosan utánajársz, hogy a kiköltöztetési kérelmedről ment-e tájékoztatás a jegyzőnek. Ha ment, a jogerő után azonnal tűzön ki a végrehajtó kilakoltatást.

gerbera317 # e-mail 2017.05.23. 21:52

Megvárod, míg jogerősen elbírálják. Annak óvatosan utánajársz, hogy a kiköltöztetési kérelmedről ment-e tájékoztatás a jegyzőnek. Ha ment, a jogerő után azonnal tűzön ki a végrehajtó kilakoltatást.

Immo81 #   2017.05.23. 17:44

Kedves Gerbera!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy mik a lehetőségeim?
Idén Január 20-án nyertes ajánlattevő ként, aláírt jegyzőkönyvvel rendelkezem 20mFt vételárú családi házra vonatkozóan. Végrehajtó elzárkózott a későbbi fizetési határidőtől. Így a vételár 15napon belül kifizetve. Kiürítési, birtokbaadási kérelem beadva végrehajtóhoz+jegyzői is. Az ingatlan beköltözhető illetve haszonélvezettől mentes, 1/1 adós tulajdonossal. A feleség/volt feleség(korábban tulajdonos is) vélhetően adóstárs kifogással élt február 13-án. Az ügy gyakorlatilag azóta áll a bíróságon. Már írtam beadványt is a bíróságnak, illetve panasznapon is voltam ahol a kaptam ígéretet a bírói titkártól hogy néhány napon belül elbírálja(ez sem történt meg). Végrehajtó nem nagyon akarja visszaadni a vételár különbözetet az ügy lezártáig. Illetve azt mondta, ha ez idő alatt történik valami a házzal pl:tűzkár akkor én perelhetek vkit. vagy őt vagy az adóst de pénzt nem ad vissza.(Így kötöttem biztosítást a házra.) Illetve a tulajdonos és felesége is be van jelentkezve az ingatlanba, de nem lakják, minden közmű kikötve. A leveleket nem nagyon veszik át, ügygondnok is volt az ügyben. Ezért akár a papírforma szerinti kilakoltatás is elhúzódhat. Ön hogy látja a helyzetet?

gerbera317 # e-mail 2017.05.19. 09:10

Ez az aktiválásos dolog ennyire nem egyszerű. Bizonyos esetekben a végrehajtó nem köteles aktiválni a felhasználót (pl. péntek délután 4-kor a vasárnap este záruló árverésre), de léteznek egyéb, extrém esetek is. Ezek minden esetben az árverező mulasztásának róhatók fel.
Ha az árverező az árverési előleget időben átutalta, és időben kéri az aktiválást, és egyéb kizáró ok sem áll fenn, az aktiválást a végrehajtó nem tagadhatja meg, és nem is tagadja meg. Ezt a haveri körös városi legendát pedig el kellene végre felejteni.

Grave7 #   2017.05.18. 22:43

@magicmike: Nem.
Biztos lesz olyan hozzászóló, aki ezzel ellenkezőt állít majd, de nekik (és neked is) azt tudom tanácsolni ha problémás körülményeket észlel, hogy 1.) próbálja meg tisztázni, kulturáltan megbeszélni a végrehajtóval, 2.) ha ez nem vezet eredményre, jegyzőkönyveztesse a beszélgetést és nyújtson be panaszt / végrehajtási kifogást.

.
@colle: A Vht. 149. § (1) bek. szerint, "Az árverési vevő köteles a vételárat [...] ha az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül befizetni".
A "jogorvoslattal megtámadott árverés" alatt elsősorban az árverési jegyzőkönyvet kell érteni, de szerintem (a sorrendiség miatt is) az egész árverésre, tehát a hirdetmény megtámadásának esetére is vonatkozik ez.
Persze a végrehajtó és a bíróság értelmezése a lényeg, ezért javaslom kérd/kérdezd meg a végrehajtót, hogy a kifogásra tekintettel az előlegen felüli részt utalja vissza számládra, vállalod hogy a kifogás jogerős elutasítása után felhívására határidőben befizeted ismét (írásban megerősítve, hogy csak akkor kéred a visszautalást, ha ezzel nem lesz sikertelen az árverés és nem veszíted el az előleget).

colle # e-mail 2017.05.18. 22:07

Gerbera317!

Van fejlemény abban az ügyben amiben pénteken lett volna a birtokbaadás.

A bíróság felfüggesztette. Első fokon elutasították az adós beadványát, de a másod fokú döntés még nincs meg. A végrehajtó meg kitűzte a kirakás dátumát.

Az adós az árverési hirdetményt támadta meg, de a végrehajtó mégis végigvitte az árverést.

SŐT! Mielőtt kifizettette a különbözetet, írásba adta, hogy fizessünk, mert nincs semmi olyan, ami halasztó hatályú lenne.

Most ott a pénzünk, az ügy meg felfüggesztve... Ilyenkor érdemes végrehajtói kifogással élni, hogy amíg nincs jogerős végzés, addig nekünk sem kellett volna kifizetni a különbözetet. Mi a véleményed?

Köszönöm!

magicmike # e-mail 2017.05.18. 20:05

Szerintetek az mennyire reális manapság, hogy a végrehajtó direkt nem aktiválja a vevőket a rendszerben, hogy csak a saját ismerősei tudjanak megvenni egy ingatlant?
Előfordul, hogy a végrehajtó direkt megnehezíti a vevő dolgát a birtokbaadást illetően (pl amiért nem tudta az ismerőse féláron megvenni az ingatlant)?
Talán túlaggódom, de azért köszi!
Szép napot!

gerbera317 # e-mail 2017.05.18. 14:25

colle
A 154. § az általános szabály, hogyan kell egy megvásárolt ingatlant általában átadni a vevőnek. Ne felejtsd el, hogy a beépítetlen terület is ingatlan!
Mivel a zárható ingatlanból az árverési vevőt ki lehet zárni, ezért az ilyenekre más speciális szabályt kellett alkotni, ez a 154/A. §.
De ha az adós a kulcsokat átadja a végrehajtónak azzal, hogy az ingatlanból kiköltözött, akkor a végrehajtó nem nyúl a speciális szabályhoz, hanem csak simán a 154. § szerint, egy hivatalban készült jegyzőkönyv kiállításával átadja az ingatlant.
Ha az adós nem költözik az árverés + 30. napig, akkor kell alkalmazni a 154/A. § szabályait.

A kiköltözési kötelezettség későbbre tolódik, ha az árverési vevő is halasztva fizeti meg a vételárat. Ha tehát te majd június 10-én fizeted meg a korábbi árverésben a vételárat, az adós addig köteles önként kiköltözni. Ha pedig nem teszi, akkor onnantól 15 napja van a vevőnek, hogy kiköltöztetés iránti kérelmet terjesszen elő. És erről a kérelemről kell a jegyzőt tájékoztatni, és onnantól ketyeg a 60 nap, aminek elteltével kerülhet sor a kiköltöztetésre.

Azt pedig ne emlegesd folyton, hogy "az adós nem együttműködő. Ügygondnok van kijelölve", mert ügygondnokot akkor kell kirendelni, ha az adós külföldön vagy ismeretlen helyen tartózkodik. Az ilyen adós nem tud együttműködő lenni. Logikus, hogy kiköltözni sem fog tudni önként. És logikus, hogy csak kényszerrel juthasz az ingatlan birtokába. Olvasd már el rendesen azt a k*szott 154/A. §-t, hát magyarul van!!!
Annyi szerencséd van a "nem együttműködő" adóssal, hogy az ügygondnok viszont nem terjsztget elő mindenféle mondvacsinált kérelmet, magyarul: nem akadályozza a végrehajtást. Már az is valami.

Margó1206 # e-mail 2017.05.18. 10:08

Kedves Fórumozók!
Örökösként mit kellene tennem, ha olyan ingatlant örököltem, aminek a megállapított értékénél többszöri tartozás van ráterhelve? Sőt, tudomásom szerint az ingatlan árverezése is megtörtént, de az árverési jegyzőkönyvet a tulajdonos már nem tudta átvenni, halála miatt.
Ha elfogadom az örökséget, akkor a megörökölt ingatlan értékével azonosan mértékben áll fenn a tartozásokért való felelősségem. Ilyenkor az ingatlan értéke a hagyatéki eljárás során megállapított érték, vagy az árverezési vételár?
Az örökség elfogadása esetén részemre küldi meg a végrehajtó az árverési jegyzőkönyvet, mint örökösnek, és utána az árverezőé lesz az ingatlan?

gerbera317 # e-mail 2017.05.18. 08:41

Ja, hogy nem az árverésről vagy a te tulajdonjogodról van szó, hanem magának az ingatlannak az ingatlannyilvántartási adatairól? (Talán nem hiszed el, de hiányos mondatokkal nem lehet értelmesen felvázolni egy tényállást.) Ez nem végrehajtási kérdés. Amiket itt felvetsz, az építési hatósági dolog.
Azt árveréses kérdésed már végrehajtási kérdés. Azt kérded, elállhatsz-e vételtől. Árverési vételtől kétféleképpen lehet elállni: 1) Nem írod alá az árverési jegyzőkönyvet és nem fizeted ki a vételárat, 2) aláírod az árverési jegyzőkönyvet és nem fizeted ki a vételárat. Mindkettőnek ugyanaz a joghatása: nem kerül az ingatlan a tulajdonodba, és elveszíted az árverési előleget (valamint később még ráfizethetsz, ha a feltételek fennállnak).
Jelen esetben nincs mitől elállnod. Az már a tiéd, azt teszel vele, amit akarsz vagy tudsz. A továbbiakban a kérdésed építési hatósági kérdés.

Juhimir # e-mail 2017.05.18. 07:57

Kedves gerbera!A földhivatal nem hiteles alaprajz alapján építési osztály jogerős pecsétje nincs rajta és 1 épület feltüntetési határozat alpján ami 1 db gépjármű tárolót tartalmaz jegyezte be. Viszont az épület alaprajza több garázst és tárolót tartalmaz, épület külső méret valósággal megeggyezik viszont a nyílászárók helyének méretei nem.(ellopták) szeretném pótolni ezeket az alprajznak megfelelően kialakítani, ami építési engedély köteles tevékenység. A telek túl épített ezért engedélyt nem valószínű hogy megfogom kapni.

gerbera317 # e-mail 2017.05.18. 06:47

Hiányos dokumentek alapján a földhivatal bejegyezte őket,kb 8 éve. emiatt nem tudom használható állapotba hozni őket
Ezt te biztosan érted, de rajtad kívül, szerinted, ki még?

Juhimir # e-mail 2017.05.17. 21:26

Sziasztok!Végrehajtás során vásároltam több garázst kevesebb mint 6 hónapja 1 th területén.Hiányos dokumentek alapján a földhivatal bejegyezte őket,kb 8 éve. emiatt nem tudom használható állapotba hozni őket .Valószínüleg ép. engedély kellene hozzájuk.Másik probléma város építészet levágna a telekből 1 olyan részen ahol nekem ingatlanom van. ezekről az információk ról ha tudtam volna nem vettem volna meg az ingatlanokat kb 1,5hónapja tudom ezeket. Kérdésem elálhatok e a vásárlástól úgy hogy kényszerértékesítés alatt vettem? amennyiben igen kitől kérhetem vissza a vételárat? Előre is köszi.

colle # e-mail 2017.05.17. 19:02

Kedves Gerbera317!

Meggondoltam magad? :) Ebben tudnál segíteni légy szíves?

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

Ez hogyan történik a gyakorlatban? A végrehajtó kijön az adós lakásához és átadja melyről jegyzőkönyv készül?

Életszerűen. ha június 10. a fizetési határidő, akkor a végrehajtó leghamarabb mikor tudja átadni, valamint mikor kérhetem a végrehajtót írásban, hogy jelöljön ki egy napot az átadásra?

Nyilván ez egy olyan forgatókönyv, amikor az adós együttműködő.

Köszönöm válaszod!

gerbera317 # e-mail 2017.05.16. 23:05

colle
Nem tudom, a ti kis rózsaszín párbeszédetekhez mit tehetnék hozzá. Majd ha focitomi abbahagyta a süketelést, meggondolom, hogy válaszolok-e neked. Bocs.

focitomi # e-mail 2017.05.16. 21:25

colle

ok.ok. Gerbera válasza nyilván szakmaibb lesz. :)
De fenntartom, ha nem lesz semmi hátráltató számodra, egyezz meg az adóssal vagy ügygondnokkal. Tanúkkal aláírt dokumentumban vedd birtokba az ingatlant. Add át a végrehajtónak és kész. Ennél egyszerűbb és gyorsabb nincs. Ne várj a végrehajtóra ha nem muszáj.

colle # e-mail 2017.05.16. 20:52

focitomi

Kedves vagy, hogy segíteni próbálsz, de nem egy dologról beszélünk. Itt konkrétan az adós nem együttműködő. Ügygondnok van kijelölve. És mint ahogy a kérdésemmel Gerberához fordultam, ezen jogszabály értelmében 154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

bár nem vagyok jogász, de ha jól értelmezem, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja. Tehát nem én kergetem az adóst, hanem ahogy a szövegben van, a végrehajtó átadja...

Pont ezért kérdeztem olyan fórumozót aki szakmabeli, hogy ezt a paragrafust hogyan kell értelmezni a gyakorlatban. Neked meg azért írtam, hogy kedves vagy, hogy segíteni próbálsz, de nem egyről beszélünk.

focitomi # e-mail 2017.05.16. 20:26

colle

Ha az adós együttműködő, akkor nincs is igazán szükség a végrehajtóra..., pl. az adós jelzi a végrehajtónak, hogy kiköltözött. A végrehajtó akkor a legboldogabb, ha Te és az adós elrendezitek egymás között, ő meg csak rögzíti, hogy megtörtént a birtok átadás átvétel, óraállások, stb.
Ha viszont nem költözik az adós, akkor kell kérelmezned a birtokbaadást. Javaslom, hogy szánj rá a vht tanulmányozására egy napot. Nem olyan sok az a rész ami téged érint, gyorsan megérthető szerintem...
A kényszer kiköltöztetést a végrehajtó az ő helyzetéből következő képpen fogalmazta meg: "... aki kurvának áll az vegye tudomásul, hogy néha megdugják...":) Tehát nekik sem nagy "öröm" a kényszeres birtokbaadás. Érthető, plusz munka,semmiért...

colle # e-mail 2017.05.16. 19:37

Kedves Gerbera317!

Ebben tudnál segíteni légy szíves?

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

Ez hogyan történik a gyakorlatban? A végrehajtó kijön az adós lakásához és átadja melyről jegyzőkönyv készül?

Életszerűen. ha június 10. a fizetési határidő, akkor a végrehajtó leghamarabb mikor tudja átadni, valamint mikor kérhetem a végrehajtót írásban, hogy jelöljön ki egy napot az átadásra? Nyilván ez egy olyan forgatókönyv, amikor az adós együttműködő.

Köszönöm válaszod!

focitomi # e-mail 2017.05.16. 19:28

Bocs, hülyeséget írtam. A jogerősítés nincs összefüggésben a kifizetéssel... Belekeveredtem a nagy segíteni akarásomba... ;)

focitomi # e-mail 2017.05.16. 18:40

Amíg nincs jogerős árverési jegyzőkönyved addig bármi történhet, tehát fizesd ki lehetőleg mielőbb! Mondom, ha kifogással él az adós, akkor van igazán helyben topi...

focitomi # e-mail 2017.05.16. 18:36

Nem.
1 millió alatt fizetési meghagyással indul, közjegyző előtt, ha ellenáll, akkor perré alakul. Nyílván egy két százezerért nem biztos, hogy megéri elindítani. Nem árt egy jó jogász, ügyvéd, stb., vagy neked kell nagyon képbe lenni... Inkább fogadj valakit... :)

colle # e-mail 2017.05.16. 18:00

focitomi

Ok, így már értem. De gyakorlatban ezt hogyan kell végigvinni? Ha az adós nem költözik ki június elejéig, akkor május végén értesítem levélben, hogy ha nem költözik ki, akkor használati díjra tartok igényt, június elejétől, melynek mértéke ennyi és ennyi?
Majd ha kiköltözik, a példa kedvéért 75 nap múlva, mert kirakják, akkor megkeresem a bíróságot, hogy hajtsák be az adóson ezt a használati díjat?

Köszönöm!

focitomi # e-mail 2017.05.16. 17:55

colle

Nem, akkor még nekem kellett a jegyzőnek jeleznem. Átmeneti törvény, régebben nem volt ilyen, nekem már kellett, most meg a végrehajtónak kell ezek szerint. Nem vagyok naprakész a törvényekkel már, akkor olyan is volt, hogy a végrehajtást kérőnek (pl: bank) kell a jegyző felé jelezni..., de lehet, hogy rosszul emlékszem.