Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

Ferenc75 # e-mail 2017.04.23. 08:13

Kedves Gerbera!

Akkor is így van ez, ha nincs semmilyen szerződés? Tehát ha valaki (nem feltétlenül adós, akár egy barát is), akinek papíron (sem tul.lap, sem bérelti szerződés szerint) semmi köze a lakáshoz, akkor nem tehető ki? Extrém példa, ha valaki eljön egy hétvégére hozzám, és vasárnap este nem akar elmenni, akkor ő birtokon belül van?
Bocsi, lehet, hülye a kérdés, csak kíváncsi vagyok, hol a határ, mert azért valami csak kell, hogy védje a tulajt is...

Köszönöm, Feri

Grave7 #   2017.04.21. 22:01

@pulisz: Megpróbálhatod nyugodtan, udvariasan, tisztelettel megkérni a végrehajtót, hogy tűzzön ki (még egy) kiürítési időpontot, mert az adós a 30 nap haladék után nem ment el. Szépen kéred, vállalod a végrehajtó és az eljárás minden ezzel kapcsolatos díját, költségét már előre megfizetni.
Ha szerencséd van, a végrehajtó kitűzi az időpontot és simán lefolytatja az eljárást.
Ha nincs, akkor lásd amit gerbera317 írt.

gerbera317 # e-mail 2017.04.21. 20:41

A végrehajtó nem közölte egyértelműen, mit kockáztatsz? Ha megengeded az adósnak, hogy bentmaradjon, és utólag meggondolja magát, ennek a végrehajtásnak a kereteiben többé onnan ki nem rakható. Ha még most sem világos: a végrehajtó nem fog mégegyszer oda kivonulni. Egyszer volt Budán kutyavásár. És ha az adós kiröhög, meg zárat cserél, marad neked a peres út. Az alsó hangot már tudod.

pulisz # e-mail 2017.04.21. 20:35

A birtokba adási jegyzőkönyvben ez szerepel: zárcsere megtörtént, a vevő a folyamatos bejutás érdekében egy kulcsot átad adósnak.
Így is hülye?

gerbera317 # e-mail 2017.04.21. 20:35

Tudod, ki van ott birtokon belül? Nem te, hanem az adós. Az átadáskor az első rossz szóra (pl. a béleti szerződés lobogtatására) azt kellett volna mondanod, hogy "tisztelt végrehajtó, innen most addig haza nem megyünk, amíg ezt innen ki nem b*ssza a lakásból, és lakat nem kerül az ajtóra".

pulisz # e-mail 2017.04.21. 20:29

Mert? Mindezt végrehajtó előtt megállapodva?

gerbera317 # e-mail 2017.04.21. 20:27

adós ingóságai, adóssal együtt 30 napig maradhatnak az ingatlanban
Hülye. Bocs.
birtokba adás megtörtént.
Nem történt meg. Most már csak perrel rakhatod ki onnan. Alsó hangon három év. Hülye. Bocs.

pulisz # e-mail 2017.04.21. 19:58

Sziasztok!

Kilakoltatás során végrehajtóval (én, mint árverési vevő) megegyeztünk abban, hogy adós ingóságai, adóssal együtt 30 napig maradhatnak az ingatlanban. Ekkor már jelezte adós végrehajtónak, hogy van egy bérlő és bérleti szerződés, amit nem vettek figyelembe az eljárás során, ezért érvénytelen az árverés. Persze ez VH-ról lepergett, az ingatlan beköltözhető állapotban került árverezésre.
Tulajdonjog bejegyzés, birtokba adás megtörtént.
30 nap lejártát követően adós ismét a bérleti szerződéssel jön, nem hajlandó kiköltözni. Ilyen esetben mik a lehetőségeim? Ha csak rendőrt hívok, a kiszálló járőr kiteszi adóst? Vagy ha ő a bérleti szerződést lobogtatja, én meg a végrehajtási papírokat, tulajdonlapot, birtokba vételi jegyzőkönyvet, akkor járőr ez alapján dönt, dönthet? Hogyan tudom érvényesíteni a jogaimat?

Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2017.04.12. 08:26

Én csak simán bejelenteném a cégbíróságnak (persze nem telefonon). Ott majd helyén fogják kezelni az információt.

pulisz # e-mail 2017.04.11. 20:49

Végrehajtási eljárásban vásárolt (igaz, ez nem feltétlenül releváns info) ingatlan a Céginfo szerint több Bt. és Kft. székhelyeként szolgál.
Az eddig felkutatott információk alapján ezen állapot megszüntetését törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezésével tudom kérvényezni. Lehetséges, hogy ezt jogi képviselő nélkül, mezei magánszemélyként nem tudom megtenni?

Aira # e-mail 2017.04.09. 19:44

Köszönöm, gerbera!

gerbera317 # e-mail 2017.04.08. 11:53

149. § (1) Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti.
Eddig rendben is volna, de van egy utaló szabály, és a 149. §-hoz nincs odaírva, hogy ezt ne kelljen alkalmazni:
142. § Az ingatlan árverése során az elektronikus ingóárverés szabályait a jelen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
132/G. § (7) Ha a második árverésen az ingóságot alacsonyabb áron adták el, mint amelyet az első árverésen a legmagasabb ajánlatot tett árverező felajánlott, a különbözetet a korábbi legmagasabb ajánlatot tevő és a vételár fizetését elmulasztó árverező a végrehajtó felszólítására 15 napon belül köteles megtéríteni. Ha ezt elmulasztja, a végrehajtó az erről szóló iratokat beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz, amely végzéssel kötelezi a fizetést elmulasztó árverezőt a különbözet megtérítésére; a megtérítendő összegbe az elvesztett előleget be kell számítani. Az elvesztett előleg és a fizetést elmulasztott árverező által megtérített különbözet a végrehajtás során befolyt összeget növeli.
Adóvégrehajtás az a végrehajtás, amit az adóhatóság rendel el.

Aira # e-mail 2017.04.08. 10:42

Tisztelt szakértők,
sikeres ingatlanárverési licittől való elállás esetén úgy tájékoztattak, hogy "csak" a már befizetett árverési előleget bukom el. Itt a fórumon viszont több ízben azt olvastam, hogy ha a következő ismételt kiíráson kevesebb összegért kel el a lakás, a különbözetet a visszalépett vevőnek kell megfizetnie.
Erre való rendeletet sehol nem találtam, a mbvk általános tájékoztatójában sem, személyesen a végrehajtó is csak annyit mondott nekem, hogy az előleget bukom, arra a lakásra már nem licitálhatok.
Tudna valaki erre pontos hivatkozást adni?
Viszont ezt találtam:
https://arveres.nav.gov.hu/…abalyok.html#…

5.2 Az adóvégrehajtás keretében kitűzött árverés befejezését követően amennyiben a nyertes ajánlattevő a vételárat határidőben nem fizette meg, a befizetett előlegét elveszti. A második árverésen a korábbi árverési vevő nem árverezhet. Ha az ingatlant újabb árverésen alacsonyabb áron adták el, mint amelyet az előző árverésen a korábbi árverési vevő felajánlott, a különbözetet a korábbi árverési vevő köteles a végrehajtást foganatosító adóhatóság határozata alapján megtéríteni. A fizetést elmulasztó árverési vevő fizetési kötelezettségét megállapító határozat az adóigazgatási eljárásban végrehajtható okirat, a kötelezettség behajtásáról a NAV intézkedik. A megtérítendő összegbe az elvesztett előleget be kell számítani.

Mi minősül jogilag adóvégrehajtásnak?

A közös költségekkel való tartozás az adóvégrehajtás körébe tartozik?
Köszönöm, ha segítenek tisztázni ezt a kérdést.

gerbera317 # e-mail 2017.04.04. 20:53

Miféle igazad lett?

Dorci92 # e-mail 2017.04.04. 14:17

Gerbera koszonom!

Annyi történt hogy márciusban mikor voltunk a vegrehajtonal megbeszéltük hogy április kozepen kilakoltatás. Erre ma mikor hívtam az irodát kérdezte a nő, hogy tudtam-e, hogy az adós kifogást nyújtott-e be....mondtam, hogy nem és el durrant az agyam, hogy még a vegrehajto hiteget es en esek a földre :( holnap megyunk le dabasra a bíróságra megnezni a kifogást. Allitolag 30-án adta be. En halkan megjegyeztem a végrehajtónak ezt a Koppány csoportos dolgot es mondtam h hamar kell intézni a kilakoltatást mert sztem baj lesz, de csak kiröhögött...egy honap el telt es tessék sajnos igazam lett :(

gerbera317 # e-mail 2017.04.04. 14:05

Most akkor mi történt? Ha csak így tudsz kérdezni, én is csak azt mondom, jobb, ha hallgatsz.

Egyébként pedig sürgetni kell a végrehajtót, hogy tűzze ki a kilakoltatást. Ha vonakodik, és főként, ha azért vonakodik, mert az adós valami újabb himi-humi beadvánnyal szórta meg a bíróságot, akkor végrehajtási kifogással kell támadni a mulasztást. Ugyanis a kiürítésre semminek nincs halasztó hatálya, egyedül, ha a bíróság felfüggeszti a végrehajtást, de azt meg úgysem fogja, mert a bíróságnak nem tiszte, hogy törvénysértő intézkedéseket hozzon, még ha ideiglenesen, akkor sem.

Dorci92 # e-mail 2017.04.04. 13:46

Kedves Fórumozók!

November 29-én kelt árverési jegyzőkönyv aláírása után, amikor az ingatlan a tulajdonomba került, kilakoltatás előtt az adós még mindig nyújthat be kifogást és nekem hallgass a nevem? Tudom, hogy nem egyszerű ez a folyamat de az eszem megáll komolyan. Évek óta él mint Marci hevesen nem fizet semmit, én megvettem az ingatlant aminek fizetem a költségeit és még én élek napról napra mert a házamba nem mehetek be :( de ami ennél is jobban bosszant, hogy múlthónapban végrehajtó meg kiröhögött es mondta hogy minden rendben lesz és április közepén meglesz a kilakoltatás...na igen talan másfél hónap múlva minimum :( bocsánat ha nem ide való de meddig varjak, vagy nekem is kene ügyvédet fogadnom mar?

Előre is köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # e-mail 2017.04.03. 12:51

Ebben a topikban ez többszörösen ki lett már tárgyalva. Röviden megismételve: az árverési vevő nem jogutódja a korábbi tulajdonosnak, tehát tőle felhalmozott tartozást nem lehet behajtani.

Cogito # e-mail 2017.04.03. 10:51

Tisztelt Fórumozók!

A végrehajtás alatt álló ingatlan tulajdonosa nem fizette az ingatlanra vonatkozó érdekeltségi hozzájárulást, a társulat az árverési vevőnek megírta, hogy fizessen, erre az ő azt írta, hogy az ingatlant tehermentesen vette meg. A bvh. szerint az tulajdonos tulajdonjogát csak bizonyos jogok terhelhetik, de számomra nem egyértelmű, hogy az árverés az eredeti szerzésmód?
A tulajdonszerzés nem lehet független a korábbi tulajdonos személyétől, na emiatt a kérdésem: temesse a társulat a hozzájárulást a vevő vonatkozásában? köszönöm a válaszokat.

Aira # e-mail 2017.04.01. 21:04

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.

Vadsuhanc # e-mail 2017.04.01. 18:21

Ferenc75

Kértem, hogy ne vedd magadra a beírásom. Én csak azt mondom, hogy itt sok ember a kapott választ nem értelmezi, hanem egyből mar, ha nem tetszik neki a válasz.

Én nem így tettem. A kapott válaszoknak utána néztem elolvastam. Magam megírtam.

Nem sorolom, hogy mennyi ügyemet oldottam meg az itt kapott válaszok alapján. Nem úgy, hogy megírták helyettem,.

Tudod, hányszor elküldtek itt engem a kérdéseimmel a p...ba ? Ezerszer. Mert nem értettem. De az ügyem megoldódott.

Átérzem amiről írsz egyébként, ha hiszed ha nem. Én is jártam így. Csak azt akarom elmondani röviden, hogy itt nem azt kell várni, hogy a beadaványt megszerkesztve megküldjék neked, hanem a tanács alapján döntsd el mit akarsz.

Tisztelettel

Jogilag képzetlen laikus hozzászóló

Ferenc75 # e-mail 2017.04.01. 18:06

Vadsuhanc!

Egy ismerősöm segített végül, együtt írtuk meg a fellebbezést.
Nem vettem magamra, mert én itt nem kértem senkitől ingyen tanácsot, csak arra reagáltam, a saját tapasztalatom alapján, hogy elég álságos, ha egy ügyvéd "hiénáz" le egy vevőt, aki vesz életében egy lakást ilyen úton magának, mikor ők meg eleve reménytelennek hitt esetek tucatjait vállalják el jó pénzért... Nekem az utóbbi ezerszer inkább hiéna. Persze más az a vevő, aki ebből él meg, lakásokat vesz így olcsón, majd adja el őket, az már közelít az ügyvédek erkölcstelen, és emberellenes magatartásához.

abekazs # e-mail 2017.04.01. 12:55

Értem, akkor ezzel csak az elkerülhetetlent tolná arrébb. Beszéltem az adóssal és neki is ezt javasolták szóval megpróbálkozik vele. Ez mit jelent rám nézve időbeli mértékkel? kb. 2hete volt a jegyzőkönyv aláírása. Most ha beadja akkor elvileg 45 napja van a bírónak döntenie(ha jól tudom) és ezután ha visszadobja ahogy mondjátok akkor onnan indul a 60nap vagy amikor a bíró visszadobja, onnantól kezdődik elölről a 30nap önként kiköltözés+60nap kilakoltatás vagy nincs halasztó hatálya. Szóval a matek érdekelne.

gerbera317 # e-mail 2017.04.01. 10:56

Halott ötlet az ügyvéd részéről. Tipikus "Nahát, megdöglött? Pedig még lett vonna néhány ötletem"-féle tanács.

Vadsuhanc # e-mail 2017.03.31. 18:06

Szerintem nem. Az adós az ingatlan árverés kihirdetése előtt, tudja a becsértéket " kritizálni "..... Utána már nem.

Azért nézz utána és várj szakértőbb embereket, de a Vht-ben szerintem benne van.

Jogilag képzetlen laikus hozzászóló