Lakáshasználati jog felmondása utáni kilakoltatás


Grave7 # 2017.06.12. 20:16

@Kata5825: A jogi út a per, amit a tulajnak kéne megindítania, nem ilyen kamu "albérletfelügyelethez" fordulni.
Nem javaslom, hogy így vegyétek meg a házat, mert több gondotok lesz vele, mint amennyit alkudni tudnátok a vételárból.

Kata5825 # 2017.06.12. 19:18

Kedves Fórumozók!
Másfél éve lakom egy ingatlan különálló kisházában, amit saját pénzemből teljesen felújítottam. A nagy ház ki van adva albérlőknek. Három calád lakik a három lakásból állő nagy házban. Két albérlővel nincs különösebb gond, a két kutyáját kivéve, amik után nem takarítják a kertet hónapokig.
Az harmadik bérlő, akinek nincs bérleti szerződése, és van egy autistának mondott gyereke, fondorlatos módon állandóra jelentkezett be a lakásba ( figyelmetlen volt a tulajdonos)
már másfél éve nem fizet albérletet, mert azt állítja, hogy adott egymillió forintot a tulajnak, amiről persze nincs papír. Először azt mondta, azért nem fizet, mert az apja felújította a lakást. Aztán azt, hogy a tulajnak adta a lakás felújítására a pénzt. Legutóbb pedig azt állította, arra adta a pénzt, hogy előre rendezte az albérletet, nehogy majd hirtelen valami miatt ki kelljen költöznie. Mindenesetre egy rosszhiszemű lakóról van szó. A tulaj szerintem fél a nő családjától, mert eddig csak várt türelmesen, hogy majd megoldódik a helyzet. Annyit tett, hogy leállíttatta télen a gázszolgáltatást, hátha fűtés hiányában elköltözik a nő. Mivel azonban mások is laknak a házban, a fűtésrendszer közös, ezért fával kezdték fűteni a másik kazánnal a házat, ami persze fűtötte az illető lakását is. Tehát nem költözött el. Most a tulaj el akarja adni a házat. Mivel én már ott lakom a kisházban, a lányomék pedig máshol albérletben, szeretnénk mi megvenni a házat, hogy együtt legyen a család. Tényleg nem lehet kitenni egy rosszhiszemű lakót, ha más tulajdonát birtokolja? A lakást teljesen leamortizálta. Kitörött ablakok, beszakadt ajtók, összefirkált falak, fölszedett parketta, stb. Szemét, mocsok mindenütt. Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? A tulaj már albérletfelügyelethez fordult, kifizetett nekik egy csomó pénzt, de nem változik semmi. A nő nem enged be senkit a lakásba, a tulajt sem. Nem ír alá semmit. Azt igérte, ha kifizeti neki a tulaj a "hátralévő tartozását" amit még nem lakott le, akkor esetleg kimegy, ha talál megfelelő albérletet, olcsón. De a pénzt előre akarja megkapni. Igérget, és hülyét csinál a tulajból. Lehet itt tenni valamit?

SolnesM # 2017.06.12. 15:51

kistudású !

vigyázz mert akadnak errefelé is 'jogvédők' akik az eljárásodat kifogásolni fogják !

Pláne ,hogy féregnek titulálsz egy szerencsétlent !!

kistudású # 2017.06.12. 12:08

Nem olvastam vissza sokáig, csak sejtésből írnám, ha az a feladat, hogy ki kell tenni egy rosszhiszemű lakáshasználót, akkor én a következőket csináltam:

  • Sokszor kijöttek a rendőrök, de azok azzal zártak mindig, hogy majd a bíróság eldönti, ők nem tehetnek semmit. (akár 2-3 év). Addig meg ment volna a fogyasztás, a lakás sincs kiadva, óriási veszteség, amit egy ilyen genygóc emberen sosem hajtasz be.

Az ő cuccaihoz nem nyúlhattam, hogy kidobjam mert az az övé, ezért a saját tulajdonomhoz nyúltam. Villanyt, gázt kiköttettem. Ablakokat, radiátorokat ajtókat, kazánt, és a bejárati ajtót is elvittem. Ebbe az általa odahívott rendőrke sem tudott belekötni, mert az az enyém, felújítani vittem el, érvényes szerződése nem volt, amit mutatni tudott volna.

  • Persze ettől még nem ment ki, kerestem egy félhajléktalan gyereket, kutyával, akinek meg lett mondva, ott lakhat, lehet haverokat hívni, bulizni is. Ha ellenvetés van, akkor nem kell finomkodni a lakótárssal.

Ha rafinált a kilakoltatandó, akkor kér birtokvédelmet az önkormányzattól, a tulajdonos ellen. Itt ez történt, ekkor egy megbízható jóbarát kapott véges idejű haszonélvezeti jogot, akire nem vonatkozott birtokvédelem, aki beengedhetett a lakásomba. Végül egy hirtelen felszerelt vasráccsal sikerült kizárni.
Persze ezek után teljes lakásfelűjítás kellett, mert úgy nézett ki a lakás mint egy bontás előtti ház belseje, kb. Csunya, talán túl extrém is ez az ügy, de amúgy sosem ment volna el ez a féreg. Ez még az előző ptk. idején volt.
Mindez ügyvédi jogi kontrollal, bár a fizikai lebonyolítás kidolgozása az én feladatom volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.17. 12:25

Nem jogerős ítéletet nyilván nem lehet végrehajtani.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.17. 12:24

Nem jogerős ítéletet nyilván nem lehet végrehajtani.

HanKata # 2016.03.17. 10:42

1995 óta bérlünk a MÁV szolgálati lakást ami komfort nélküli se emésztő se csatorna 34m2 lakás majd hivatalosan építési engedély alapján Máv hozzá járulásával bővítettük 56m"re csatorna és komfortosítással mivel hogy jogcím nélküliek lettünk igy vissza kell adni, de úgy hogy állítsuk vissza eredeti állapotba és kérte a kilakoltatását ezt meg fellebbeztük most felsőfokú bíróságra lett áthelyezve

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.17. 10:08

Milyen per alatt, kit, és ki lakoltatna ki?

HanKata # 2016.03.17. 09:25

Érdeklődöm bírósági per alatt ki lehet lakoltatni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.16. 08:33

Azt kellene megérteni, hogy itt már csak egy választás van: elköltözni önként és megúszni a végrehajtás költségeit, vagy bevárni a végrehajtót, aki ha muszáj, rendőröket is hoz magával - de akkor annak a költségeit is meg kell téríteni. Harmadik, kellemesebb lehetőség nincs.

Zöldövezeti11 # 2014.09.16. 08:07

további idézet :
sőt sokszor semmibe is vette mindazt amit csináltunk a ház körül.
Valószinű számára értéktelen cselekedet volt.

Miért kell ott lakni ahol nem szívesen látnak, tovább kell állni !

Zöldövezeti11 # 2014.09.16. 08:03

Az idézet innen van :
kexes#e-mail 2014.09.15. 18:24

Zöldövezeti11 # 2014.09.16. 07:55

nem bírnak egyenes választ adni arra a kérdésre hogy miért nem vehetjük mi ki azt az albérletet.

Miért kéne egyenes válasz ?!

Pl. nem vagy bizalom gerjesztő. A bérbeadás egy bizalmi dolog, bárkivel nem létesítünk és ezt nem indokoljuk meg !

kexes # 2014.09.15. 16:24

És hadd tegyem hozzá, nem szándékosan a tulajdonos bosszantása miatt akarunk időt húzni , csak némi időt kapni arra (hozzávetőleg 2-3 hét) hogy találjunk megfelelő lakhelyet, és ne kelljen a nagymamámhoz költözni, ahol hatan kéne nyomorognunk két szobában, az senkinek sem lenne jó. Ma felhívtuk a lepsényi hirdetőt, mert ugyan nem hívott fel minket tegnap, de a hirdetés még most is kint van, édesanyám rákérdezett hogy miért nem adja ki de csak a mellébeszélés volt, nem bírnak egyenes választ adni arra a kérdésre hogy miért nem vehetjük mi ki azt az albérletet.

kexes # 2014.09.15. 16:11

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Akkor bizonyára arról nem tud, hogy azért nem tettünk eleget az elsődleges felmondás utáni felszólításnak, mert közben a tulajdonos megváltoztatta az álláspontját, és új szerződést csinált írásban. Mert már körülbelül két éve az ment itt hogy egyik héten azt mondta hogy menjünk el, következő héten meg azt mondta hogy maradhatunk ha betartjuk a szerződésben foglalt dolgokat, még ha tagadja is, erre több tanúm van. Mi ennek nagyrészt eleget is tettünk, az már más kérdés hogy a tulajdonos ebben semmit nem tudott értékelni, sőt sokszor semmibe is vette mindazt amit csináltunk a ház körül.

Szerintem nagyon sok dologról nem tud, ami itt ment a 4 év alatt, mert vagy nem mondta el, vagy nem úgy mondta el ahogy volt. Mert bizony napi szinten hallottuk vissza hogy milyen mocskos dolgokat talált ki rólunk, meg miket terjesztett. Így gondolom megérti hogy az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt kicsit alábbhagyott a morálunk az egész téma iránt. De ezeket a dolgokat már nem szeretném itt megosztani. Meg hogy tisztázzuk a dolgot hogy tényleg ugyanarról beszélünk, kérem írja meg akkor nekem a felperes nevét e-mail -ben, és ha kíváncsi esetleg a dolgokra leírok párat. Csak hogy tisztábban lássa az ügyet.

e-mail címem: pelac@freemail.hu

Mandy80 # 2014.09.15. 15:03

Kedves Kovács_Béla_Sándor nagyon szépen köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.15. 14:43

Mandy, ne háborogj, inkább bízzál meg egy ügyvédet. Ha úgy van, ahogy mondod, meg fogod nyerni a pert.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.15. 14:40

Tisztelt kexes!

Azt hittem, hogy a végrehajtási lapra tett megjegyzésemből sejthető volt: minden bizonnyal részleteiben ismerem az ügyet. (Vagy van egy másik teljesen ilyen ügy is, ami azért nem valószínű.)

A tulajdonos már 2012-ben megszüntette a szívességi lakáshasználatot. Mivel a szóbeli felmondás bizonyíthatóság kétséges volt, 2013. január 23-án jogi képviselője útján írásban is felmondott. Ebben a felmondásban 2013. március 31-ét jelölte meg a kiköltözés határidejeként. Bár a határidő eredménytelenül telt el, a tulajdonos egészen 2014. decemberéig semmiféle lépést nem tett.
2014. december 10-én a jogi képviselője egy újabb felszólító levelet intézett Önökhöz. Ebben egy újabb - bő - határidőt ajánlott a kiköltözésre. 2014. március 31-éig engedélyezte volna a bent lakást azzal a feltétellel, hogy Önök a kiköltözésre közokiratban vállalnak kötelezettséget.
Önök nem hogy a feltételt nem teljesítették, hanem egyáltalán nem is válaszoltak a jogi képviselőnek. A tulajdonos ennek ellenére egészen 2014. nyaráig várt az önök jogkövető magatartására.
Csak 2014. május 24-én nyújtott be keresetet a lakás kiürítése iránt. Az első, júliusi tárgyaláson egyezség született, amelyben 2014. szeptember 01-éig vállalták a kiköltözést - vagyis újabb majdnem két hónapos haladékot kaptak. (És elengedte a tulajdonos az addigra már 400 ezer forintot is meghaladó használati díjat, és nem kérte a peres költségei megtérítését sem. Holott a pernyertessége gyakorlatilag teljes volt.)

Ezek után azt állítani, hogy nem volt elég idejük a lakhatásuk megoldására, erős csúsztatás. Remélem, hogy a fórumtársak nem fognak ötleteket adni a további időhúzáshoz.

U.i.: Ha önként, a végrehajtó jelentkezése előtt távoznak, a tulajdonos még most is eltekint a végrehajtás már megfizetett költségeinek megtérítésétől.

Mandy80 # 2014.09.15. 13:45

Tisztelettel kérném segítségüket
Mit lehet tenni ez ügyben :Mik zrt által bérleményben lakom 5 éves szerződésem van ,amiből kettő le telt .Nagy megdöbbenésemre pénteki napon kaptam ajánlottan egy lakás kiürítése iránti keresetet.Valamint hogy felbontották velem a szerződést ,mivel nekem tartózásom van állítólag 120.000 ft,rögtön hívtam a Mik zrt jogi osztályt ,ahol minősíthetetlenül beszélt velem egy hölgy ,mondtam neki hogy nekem nincs tartózásom ,és minden csekket be tudok mutatni ,erre kaptam a választ hogy őt nem érdekli !Hamisan lettem megvádolva ,meghurcolva ...ma kikértem a 0 ás papírokat és kifogással éltem ,eme eljárásért és elküldtem 4 példányba !Miskolcon nagyon sok embert lakoltatnak ki ,de ilyet meg lehet tenni hogy tisztes fizető emberrel ezt csinálják ,teljesen jogtalanul ?Ha nekem nincsenek meg ,az egy évvel ezelőtti csekkjeim akkor simán kiraknak a kis otthonomból?!Kérdésem az lenne
a jogtalan szerződésfelbontásért .és a hamis vádakért valamint a lakáskiürítési perért ,kérhetek-e kártérítést ?Vagy valahogy megbüntetik-e a Mik. zrt ?
Válaszukat előre is köszönöm
ui:Minden csekket el kell tenni!
Tisztelettel
Mandy

kexes # 2014.09.15. 11:49

Nincs különösebb jelentősége, de azért elmondanád, hogy a tulajdonos mikor mondta fel a szívességi lakáshasználatot? Vagyis mennyi időtök volt, hogy gondoskodjatok a lakhatásotokról?

Ez egy kissé idétlen és hosszú történet, de megpróbálom röviden leírni hogy tisztább legyen a kép.

Négy éve lakunk itt a házban. Az évek során volt pár kisebb probléma, emiatt többször volt veszekedés a tulajdonos és a nagymamám, ill. a tulajdonos és közöttünk. Azt hozzátenném hogy a tulajdonos nem teljesen beszámítható, eléggé paranoiás, indulatos, szerintem skizofrén, beképzel dolgokat, emiatt is, és főleg emiatt voltak veszekedések. Ezek miatt párszor már fenyegetett minket a felmondással, de végül mindig meggondolta magát, ill. azzal kecsegtetett minket hogy továbbra is tartsuk rendben a házat, tartsunk háziállatokat, termeljünk zöldséget a kertben, stb. Aztán egyik nap egy apró kis félreértés miatt végül bekattant, és elrohant az ügyvédjéhez és kezdeményezte a bírósági tárgyalást az ingatlan elhagyása miatt, ami július közepén le is zajlott, és ott a bíróság Szeptember 1-ig adott határidőt hogy kipakoljuk a házat és átadjuk a kulcsot a tulajdonosnak. De az első hozzászólásban leírt dolgok miatt ugye ez nem történt meg, ezért a tulajdonos azóta napi szinten fenyeget minket a nagymamámon keresztül hogy ki fog minket lakoltatni szerdai nappal.

Ez egyáltalán lehetséges lenne a számára? Mert igazából nem önkényesen nem akarjuk elhagyni a házat, csak nem szeretnénk az utcára kerülni, legalább annyi időt szeretnénk nyerni hogy kereshessünk magunknak megfelelő albérletet. Ezért érdekelne hogy ha további lépéseket tesz, mire számítsunk. Kell tartani az azonnali kilakoltatással, vagy van még pár napunk esetleg hetünk ha további jogi lépéseket tesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.15. 11:30

Eddig a tulajdonos nem lépett ellenünk a végrehajtás irányába
Szerintem szeptember 2-án benyújtotta a végrehajtási lapot.

Nincs különösebb jelentősége, de azért elmondanád, hogy a tulajdonos mikor mondta fel a szívességi lakáshasználatot? Vagyis mennyi időtök volt, hogy gondoskodjatok a lakhatásotokról?

kexes # 2014.09.15. 11:21

Üdv. Írtam egy levelet egy online jogi tanácsadónak a problémámra, de mivel onnan még nem kaptam választ ezért beírnám ide is, hátha itt előbb jön válasz, mert az idő sajnos nagyon sürget. Előre is köszönöm az esetleges segítséget.

-----------------------------------------------------
Tisztelt Ügyvédi Iroda!

A következő problémával fordulok Önökhöz, kérném hogy mihamarabb adjanak tanácsot mit lehetne tenni ilyen körülmények között:

Mi jelen pillanatban olyan ingatlanban lakunk, ami a nagymamám élettársának a tulajdona, ahol lakáshasználati szerződéssel laktunk, aminek feltételei pl. a lakás környezetének rendben tartása, stb. A tulajdonos a nagymamám házában él, teljes körű használati joggal. Sajnos a nagymamám kapcsolata az élettársával olyan szinten megromlott, hogy el akarja küldeni az illetőt, de addig a tulajdonos nem tud ide visszajönni amíg mi nem hagytuk el az ingatlanját, pedig szüksége lenne a házra. 1 hónapja folyamatosan keressük az albérleteket, de sajnos nem találtunk nagyon semmit ami jó lett volna, 2 helyet leszámítva, de mindkét helyről azt kaptuk hogy majd felhívnak minket ha nekünk adják ki a házat de sajnos egyik esetben sem így történt, pedig mindkét helyen azonnal fizettük volna a szükséges bérleti díjakat és kauciókat. A ház tulajdonosa már bírósági tárgyalást is kezdeményezett ellenünk, aminek a vége az lett hogy Szeptember elsejével el kellett volna hagynunk az ingatlant, különben kilakoltatási végrehajtást kezdeményeznek. De ugye mivel nem találtunk azóta sem megfelelő, és egyáltalán számunkra kivehető lakást vagy házat, így nem tudtunk előrébb jutni. Öt felnőtt ember van a családban, szülők + 3 gyerek, a legfiatalabb fiú 22 éves. Eddig a tulajdonos nem lépett ellenünk a végrehajtás irányába, de már napi szinten fenyeget minket a kilakoltatással, ki akar tetetni minket akár az utcára is, ha nem megyünk el. A nagymamámat is zaklatja miattunk napi szinten, veszekednek miattunk. A határidő amit adott amikor benyújtja a végrehajtási kérelmet 2014.09.17, azaz szerdai nap. De kérdezném hogy hová menjünk ha egyszerűen albérlet sincs kiadó számunkra?

Ezen körülmények között kérdezném Önöket, hogy mit csinálhatunk, kérhetünk vagy nyerhetünk valahogy némi időt magunknak? Legalább azért hogy ne az utcára tegyenek ki minket és találjunk egy megfelelő albérletet amit ki is adnak nekünk. Válaszukat előre is köszönöm.