Gyalogosátkelőhely


Traffic # 2007.06.19. 19:53

Igen, tudom. Egy alsó és egy felső lassulási értékkel számolnak, így jön ki a -tól, -ig érték.

helyszínelő # 2007.06.19. 19:27

Igen, igen, kedves Traffic.
Csak Te is tudod, hogy a tisztelt szakértők ilyen esetekben hajlamosak a fizika adta lehetőségekkel élni és számolni aztán jön ...
gépkocsi sebessége a baleset előtt 35-39 km/ó-ban határozható meg...

üdv: bobo


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Traffic # 2007.06.19. 18:09

T. helyszínelő!

Az általad leírtakat annyiban egészíteném ki (azon felül, hogy teljesen egyetértek vele), hogy a BH1998. 7. alapján a gyalogosátkelőhely 36-37 km/h-val történő megközelítése megfelel a fokozott óvatosság követelményeinek.

helyszínelő # 2007.06.18. 14:45

Tisztelt Co Yo Te !
Ha általánosságban írsz akkor nem lehet felelősséget megállapítani. Helyszínelés és vizsgálat szempontjából és szakamilag is a gyalogos elütés az egyik legösszetettebb folymat. Ha nem tudjuk , hogy: honnét jött a gyalogos- jobbról vagy ballról, tehát rövidre vagy hosszúra. Hozzávetőlegesen milyen sebességgel közlekedett a gk. illetve a gyalogos. Hol volt az elütés helye, az elütés zónája, síkja. Ha volt féknyom akkor annak kezdetétől milyen távolságra volt az elütés síkja. A gk. mely részével ütötte el a gyalogost- itt lehet elsodrás vagy elütés. Hova esett a gyalogos és a nála lévő tárgy, vagy ruházat ( cipő, sapka, esernyő stb ) az elütést követően. Ugye itt megjelenik az, hogy ... fokozott óvatossággal kell a gy. átkelő helyet megközelíteni... ez a gyakorlatban és az ítélkezésben kb. 30-35 km/ó sebességnek felel meg. Mind- mind összetett kérdéskör és csak ezen elemek biztokában és tudatában lehet szakértőileg megmagyarázni, majd jogilag kiértékelni a balesetet és annak elkerülhetőségét.

üdv: bobo


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

CoYoTe # 2007.06.18. 13:26

Leírtam az érveket, de mint említettem egy vitában kéne segítenetek. Az érvek mindkét oldalt védik, tehát a kérdés még mindig adott.

the big cat # 2007.06.18. 11:48

Többé kevésbe leírtad te az érveket. De ha a gyalogos esetleg szabálytalanul haladt volna át, az nem mentesít az elsőbbségadási kötelezettség alól. A gyalogos magatartásának a büntetés kiszabásánál lehet jelentősége.

CoYoTe # 2007.06.18. 11:05

Érveket, indokokat írjatok légyszíves!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.18. 10:32

Kijelölt gyalogos átkelőhelyen elütni a gyalogost - nem sok kérdés marad.

Másrészt: szabálysértési eljárásban, büntető eljárásban nem igen játszik, hogy "ki milyen mértékben". Ahol ilyen van, az a kártérítés a szerződésen kívül okozott károkért.

CoYoTe # 2007.06.18. 10:12

Egy vitában szeretnék segítséget kérni:

Adott egy gyalogosátkelőhely, se lámpa, se tábla! Továbbá egy "normálisan" közlekedő járművezető, és egy felelőtleg gyalogos, akinek mozgása kiszámíthatattlan és aki átszalad a gyalogosátkelőhelyen. Ekkor bekövetkezik a baleset, és a gyalogosunkat elütik.

Kérdés az, hogy ki a felelős a tőrténtekért, vagyis ki vonható felelőségre, esetleg milyen mértékben?


1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

A gyalogosokra és a járművek utasaira vonatkozó szabályok
Gyalogosok közlekedése

21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.


Magatartás a gyalogosokkal szemben

43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.

Válaszokat előre is köszönöm!