gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


ObudaFan # 2013.05.13. 09:04

antalzsol@freemail.hu

Attól függ, milyen jövedelmet ér el, egyébként milyen a vagyoni helyzete, illetve neked milyen a jövedelmi-vagyoni helyzeted.

ObudaFan # 2013.05.13. 09:03

Buzdmar

Kötelezhetnek. Ha esetleg összeházasodnának, az már egy más helyzet lehetne.

monalisa1 # 2013.05.12. 15:06

Ha nappali tagozaton tanul, az első szakma/végzettség megszerzéséig kell fizetni a t.díjat., a szünidő alatti keresmény nem felmentő ok. (Bizonyára oka van annak - akár több is - amiért dolgozik.)

Buzdmar # 2013.04.26. 22:37

Tiszteletem!
A napokban heves vitám volt a 19 éves lányommal a jogokról és kötelezettségekről.Elég sajátságosan értelmezte ezt a témát és sértődötten kijelentette, hogy elmegy a barátjához mert nem kötelezhetem arra, hogy dolgozzon az amúgy megélhetésünket szolgáló fóliába.
A mai napon derült ki, hogy a lányom végleg összeköltözik a barátjával. Édesapját értesítettem erről és megegyeztünk, hogy a gyermektartást automatikusan visszautalom neki amíg a bíróságon elintéződik a letiltás visszavonása.
Mivel a leányzónak nem tudom így odaadni a tartásdíjat azt mondta, hogy beperel engem is tartásdíjért.
Nappali tagozaton tanul egy középiskolában ahol most 11.-es. Jövőre fog érettségizni.
Így,hogy nappali tagozaton tanul,de élettársi kapcsolatot létesített kötelezhetnek-e rokontartás megfizetésére. Minden segítséget köszönök

ObudaFan # 2013.02.05. 14:55

velence

Ha most is dolgozik, akkor minimum a mérséklés esélyes lehet. Az a plusz egy év pedig legfeljebb akkor lehet jogos, ha ténylegesen jár előkészítőre.

ObudaFan # 2013.02.05. 14:54

Ezt biztosan nem.
Legfeljebb rokontartást, ha önhibádon kívül szorulsz rá és van miből eltartsanak.

András Győr # 2013.02.05. 10:02

Segitséget kérnék!

Olyan kérdésem lenne hogy él mind a két szülőm apám és anyám is, de elváltak.
Tudom mindig az az alap feltétel hogy "élő szülőnek nincsen osztozkodó gyereke"
de mivel 3 man vagyunk testvérek lány és két fiú a nővérem a legidősebb ő kapott apámtól 3 000 000 Ft ot mikor lakást vettek, anyámtól pedig 2 000 000 Ft ot szóval kapott segítséget.
Bátyám apámmal él mindenben támogatja bátyámat iratott a nevére nagy értékű ingatlant is + erdős területeket is.Én vagyok a legkisebb a három közül 25 éves vagyok anyámmal élek egy panellakásban én még egy fillért nem kaptam egyik szülőtől sem semmi nincs a nevemen nincs semmim anyám nevén van a lakás ki akar költöztetni a lakásból de nincs annyi pénzem hogy el tudjunk menni még albérletbe is a párommal.Álláskereső vagyok nem kapok semmilyen munkanélküli segélyt és szocális segélyt sem!

Kérdésem az lenne hogy követelhetek e bármelyik szülőtől segítséget főleg ugye pénzügyi dolgokra gondolok vagy kérhetem e előre a családi házból apai részről az örökségből vagy anyai részről a lakásból a részemet úgy hogy élnek a szüleim?


Üdvözlöm Ügyvédúr!

Olyan kérdésem lenne önhöz, hogy él mind a két szül?m apám és anyám is, de elváltak.
Tudom mindig az az alap feltétel

velence # 2013.02.05. 09:40

Tisztelt Fórumozok!
Lányom érettségi után másfél éves OKJ-s tanfolyamra ment, nappali képzésben, amit most fog befejezni. Egyetemre szeretne jelentkezni. Kérdésem az lenne, amennyiben nem sikerül a felvételi, akkor köteles vagyok-e a rokontartást fizetni, vagy kérvényezhetem, hogy megszüntessék?
Valóban létezik arra szabály, ha nem veszik fel felsőfokú intézménybe, akkor még egy évet kell fizetni, hogy felkészüljön? Vagy ez csak abban az esetben igaz, ha csak egy érettségivel rendelkezik? Jelen esetben már lesz szakmája, nem csak érettségije.
(suli mellett most is dolgozik, ő állja a saját költségeit)
Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2013.02.03. 10:12

NEm követelhető vissza. Viszont itt lenne az ideje, hogy a bíróságtól a végrehajtás felfüggesztését kérjétek, hogy ne nőjön tovább.

lawnicky # 2013.02.03. 09:26

Hát igen, a probléma csak az, hogy kértük a bíróságot kötelezze az anyukát arra, hogy mutassa be a gyerek félévi eredményét, mert nem volt hajlandó rá, még apa levélben hozzá intézett kérésére sem. Anya erre levelet írt postafordultával a bíróságra, kiderült kicsapták a gyereket az iskolából, ezért közli, hogy jövő hónaptól apának nem kell gyerektartást fizetni.Csak még azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor is csapták ki a gyereket az iskolából.
Anya már 3 hónapja írt levelet a bíróságra, hogy nem fog tudni eljönni a gyerektartásdíj megszüntető tárgyalásra, és hozzon ítéletet a bíróság távollétében. Véleményünk szerint a kicsapás nem mostanában történt. Akkor már attól az időponttól nem járt volna a gyerektartás. Visszakövetelhető ez esetben az elmúlt időszakban jogtalanul felvett gyerektartás, vagy jelentsük fel a rendőrségen jogtalan haszonszerzésért. Azért dühítő, hogy apának vannak kötelezettségei, anyuka meg csalást is elkövethet, akkor sincs retorzió. Arról már nem is beszélve, hogy miatta tart itt a közös gyermek.

ObudaFan # 2013.02.02. 11:16

Visszamenőleg legfeljebb beszámítani lehet kifizetett tartásdíjat, visszakövetelni nem.

lawnicky # 2013.02.02. 04:57

Tisztelt Szakértők!
Párom gyermektartás fizet 18 éves nagy fia után, aki tavaly végzett a 8 általánossal, Mivel a kapcsolatot nem tartja az apával hallomásból tudtuk meg, hogy magántanuló volt az elmúlt 2 évben. A közoktatási tv. szerint nappali tagozaton az általános iskolát 16 éves korig lehet folytatni. Ez tényleg így van? Az igazgató sem igazolhatja, hogy nappali tagozatos a gyermek? Később kiderült, hogy dolgozott is. Magántanulóként 16 évesen lehet diákmunkát vállalni? Vagy csak akkor, ha közben nappali tagozatos hallgató? Kérjük a bíróságon, mutassa be a diákmunka szerződését? 2012. évben felvételt nyert egy hiányszakmát oktató intézménybe, ahol havi rendszerességgel ösztöndíjban részesül. Ezt az ösztöndíjat letagadta az anya, csak felhívásra volt hajlandó arról is nyilatkozni, hogy a f. k. gyermek egyáltalán felvételt nyert a fenti iskolába.
Kérdésem, hogy kérhető e visszamenőleg a gyermektartásdíj mérséklése arra az 5 hónapra, amikor f. k. gyermek ösztöndíjban részesült. Arra való hivatkozással, hogy párom saját, és velem közös k. k. gyermeke megélhetése veszélyben van, és volt ez idő alatt is. Ha kiderül, hogy a f. k. gyermek dolgozott azalatt míg magántanuló volt, kérhető e arra az időre is a gyermektartás mérséklése? Arra hivatkozva, hogy elhallgatták párom elől ezt a tényt, ugyanakkor másik k. k. gyermekét is el kell tartania. A gyermektartás megállapításánál, több k. k. gyermek esetén- nagy fia akkor 17 volt- figyelembe kell venni a gyermek saját vagyonát? Párom exnejének kötelessége lett volna bejelenteni, ha k. k. gyermeke dolgozik? Valamint azt, hogy közös gyermekük magántanuló? Később azt, hogy felvételt nyert szakiskolába? A szülői felügyeletet közösen kellene, hogy gyakorolják, de sajnos a gyermek még kiskorában fokozatosan elhidegült az apától. Ha apa érdeklődött az iskolában, akkor anya a családsegítőben azt állította az apa zaklatja az iskolában a gyermeket. Mégis a családsegítő kereste meg anno az apát, hogy problémák vannak a gyermekkel az iskolában. Anyának is szóltak, és kérték tájékoztassa az apát. Ám anya ezt nem tette meg. A gyermek tanulmányaival nem törődött. A gyermek 10 éves koráig egy szülőin sem vett részt az anya. Az apa még osztálykirándulásra is elkísérte fiát. Sajnos az utóbbi 6 évben folyamatosan eltávolodott a gyermek az apjától. Legfőbb oka, hogy apa számon kérte a csavargásokat, és a rossz tanulmányi eredményeket, valamint a hazudozásokat.
Kb két napja tudtuk meg, hogy f. k. gyermeket kicsapták az iskolából. A gyermektartásdíj megszüntetése iránti kereset már bíróság előtt van. A gyermek félévi eredményéről, az iskola nem adott tájékoztatást, ezért apa levélben kérte ezt az anyától, aki ennek a mai napig nem tett eleget. Erről szintén tájékoztattuk a bíróságot. Kérheti az apa a bíróságon, hogy az iskola tájékoztassa az apát és a bíróságot, hogy mikor csapták ki a f. k. gyermeket, és miért? Kérdezem, hogy csak apának van kötelezettsége fizetni? Az anya folyamatosan retorzió nélkül nem tesz eleget kötelességének büntetlenül? Fentiek miatt kérdezem, hogy visszamenőleg kérhető e a gyermektartás mérséklése, mivel anya letagadta a fentiek létezését. Vagy mi a jogi útja annak, hogy fény derüljön arra, hogy anya abban a jogában korlátozta az apát, hogy a gyermektartásdíj mérséklését kérhesse, olyan módon, hogy nem jelentette be, hogy fia dolgozik, később pedig csak felhívásra bejelentette,ugyan hogy tanul, de nem jelentette be, hogy tanulmányai alatt havi rendszerességgel ösztöndíjban részesül. Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Lawnicky

gábor67 # 2012.11.21. 16:27

Köszönöm "véső"!

Elolvastam,sokat segített.
Nehezen,de megtaláltam.:)
Bizonyos részeket ki is másolok.Főleg az "erkölcsi oldalt" taglaló részre vonatkozót.

véső (törölt felhasználó) # 2012.11.21. 15:53

gábor67
keresd meg ildikó31 2005 01 11 hozzászólását...

ObudaFan # 2012.11.21. 15:43

Talán.

gábor67 # 2012.11.21. 15:05

Köszönöm az eddigi segítséget!

Még egy kérdés ezt elfelejtettem felírni.
Mind a két lányommal szinte megszakadt a kapcsolatom.
a nagyobbikkal 5éve teljesen,miután számon kértem tőle egy-két viselkedésével kapcsolatos problémát.
Azt a választ kaptam,egy röhejes,nevetséges szánalmas alak vagyok,soha többé nem akar látni,nem akar velem találkozni.A kisebbik éppen most augusztusban írt egy ehhez hasonló levelet(emailt),az megvan a nagyobbiké sajna nincs.
A címüket kértem ,hogy a bírósági idézést tudjam hova küldjék,mert nem tudtam,nem írták meg soha, hogy hova költöznek,vagy,hogy milyen iskolába járnak.
Szóval,elkértem,kérdezte,:Minek az neked?
Elmondtam,vagy is leírtam,hogy gyerektartással kapcsolatba.
Erre a válasza az volt:
"Nagyon örülnék neki,ha anyát békén hagynád,vagy is minket.Megkaptad amit akartál(a címet),szóval ahogy eddig is hagyj minket megvagyunk mi nélküled és a törvény adta jogaid nélkül."

A kérdés.
Ha ezt bemutatom,elmondom a bíróságon a nagyobbik viszonyát is hozzám, a nagyszüleikhez.Mivel mind a kettő lényegében látni se akar, de fizessek.
Nagykorúak,utcán is simán elmennek mellettem.
Vékony cérnaszálon megállna az érdemtelenség?

ObudaFan # 2012.11.21. 13:45

Mondjuk ez azért jó érvnek tűnik.

hakkspetta # 2012.11.21. 10:21

Gyerektartással kapcsolatos problémám van és ebben szeretnék tanácsot kérni.
12 évvel ezelőtt váltam el. Van egy 19 éves fiam.
Idén érettségizett, de nem sikerült bejutnia az áhított egyetemre, így most előkészítőre jár és jövőre újra érettségizik majd.
Volt férjem rendszeresen fizette a gyerektartást (most is, pedig most nem járna, mivel nem tanul-majd csak következő év szeptembertől, amikor reméljük sikerül az egyetemi továbbtanulás).
Az igaz, hogy soha nem annyit utaltak a munkahelyéről amennyi járt volna, mert mindig kevesebbre volt bejelentve, mint amennyit keresett, de legalább rendszeres volt.
Most viszont lenne egy kérdésem.
Volt férjem Dubai-ban dolgozik, tudtommal már 2012 eleje óta, de lehetséges, hogy már korábban is, csak én nem tudtam erről.
Az magyarországi cégénél van bejelentve és onnan is utalják a megszokott összeget havonta. Viszont azt mindenki tudja, hogy nagyjából mennyit lehet Dubai-ban keresni építőiparban.
A fia ebből semmit sem lát, mert eltitkolja a kint tartózkodást is. Én is csak a FB-ról tudom, mert nyilvános az adatlapja és látom a kint készült képeket és kommenteket is.
Véleményem szerint a Dubai-ban megkeresett összegből járna az a bizonyos % amit anno a bíróság megállapított, nem pedig az itthoni fizetéséből.
Tudom, hogy most ebben az egy évben amíg a fim nem tanul jogilag nem jár a gyerektartás, de egész évben járt volna a magasabb, a kinti fizetése utáni % és majd járni fog a következő év szeptemberétől is, amikor tovább tanul majd.
Kérdésem, hogy mit lehet ez ügyben tenni? Érdemes-e lépnem és Ön szerint mik az esélyei, hogy be lehet bizonyítani, nem a székesfehérvári munkahelyén dolgozik (ahova be van jelentve), hanem sok-sok hónapja Dubaiban?
Válaszát előre is köszönöm!

gábor67 # 2012.11.21. 09:03

Igen a saját nevén,a Kft.-ből addigra már kiléptették.Saját nevet,címet írt az önkormányzatnak,mint magánszemély.

gábor67 # 2012.11.21. 08:39

Igen a saját nevén,a Kft.-ből addigra már kiléptették.Saját nevet,címet írt az önkormányzatnak,mint magánszemély.

gábor67 # 2012.11.21. 08:17

Igen a saját nevén,a Kft.-ből addigra már kiléptették.Saját nevet,címet írt az önkormányzatnak,mint magánszemély.

ObudaFan # 2012.11.20. 21:33
  1. Azt kevéssé.
  2. Legalábbis figyelembe kell venni, hogy van jövedelmük.
  3. Hát indítványozd, aztán kiderül.
  4. Abból, hogy valaki egy cég tagja, még nem következik, hogy van is abból jövedelme. Azt az ingatlant ő pályázta meg, vagy ez a cég?
gábor67 # 2012.11.20. 19:42

Bocsánat először rossz helyre írtam,elnézet!

Szép estét!

Már régebben kérdeztem,megint szeretnék egy-két dolgot megtudni.

1.Rokontartás megállapításánál, figyelembe veszik a kötelezett vagyoni helyzeténél a fizetendő banki hiteleket,jelzálog hiteleket?

2.Két nagykorú lányom(18-21 évesek)nappalin járnak iskolába ,de rendszeresen dolgoznak az anyjuk Zöldséges üzletében(kiszolgálnak,pénztárban,stb.)
Okot adhat akár a rokontartás megszüntetésére is ez a fajta munkavégzés,akár be vannak jelentve, akár nem?

3.Ha bizonyítanom kellene,hogy ők ott dolgoznak valamilyen formában,be lehet őket idéztetni?

4.Volt feleségem a 12havi keresetét egy papírral igazolja,miszerint Gyes-en van(22ezer forint),ennyi az összes jövedelme.
Pedig augusztusig a Cég Közlöny szerint, tagja volt a Zöldséges Kft.-nek, ami a férje tulajdona.
Még augusztusban megpályázott a saját nevével, egy ingatlant is, aminek az éves bérleti díja 1,5millió forint. Ha ezt nem vallja be,de én írásban ezt bemutatom,elfogadja a bíróság,hogy eltitkolja a valós vagyoni helyzetét?

cápa70 # 2012.11.20. 14:18

Üdvözlöm!
A párom most említette,hogy az érettségit esti iskolában végezte el. ( Végig fizettük a gyerektartás!) Utána megbeszélték az apjával,hogy keres munkát és dolgozni fog.Erre most november közepén állt elő azzal hogy beiratkozott egy fodrász iskolába.
Megfenyegette az apját,hogy feljelenti a rendőrségen és lecsukatja, ha nem fizet!
Nem tudom mi a teendő....
Kértünk tőle hivatalos iskolalátogatási papírt,még nem hozta!
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.11.19. 10:03

Attól, hogy szeptemberben azonnal nem iratkozott be, még nem feltétlenül. Tudni kellene, hogy mikor iratkozott be, és ha hosszabb ideig szakadtak meg a tanulmányok, ezt is tudni kellene, miért.