Dr Szűcs Lajos! Köszönöm szépen, ez megnyugtató.
Közös, vagy külön vagyon
"Érvényes lehet még egy évekkel ezelőtti meghatalmazás, ami szerint intézkedhet helyettem?"
Ha termőföldről van szó, akkor nagyon esélyes az, hogy nem megy vele semmire. Ugyanis a termőföld eladására szóló meghatalmazásnak is biztonsági papiron kell készülnie. Tehát ha a meghatalmazás termőföld eladására vonatkozik és nem biztonsági papiron készült akkor nincs félnivalód.
Panaszkodtam? De ha ezt húsz embernek elmesélem, akik továbbadják vagy magam is megcselekszem annak tudatában, hogy ez nem bűncselekmény (ugyebár ügyészségi papírom van róla), akkor ki a hibás?
Vajon mit szóé majd hozzá a cikkben érintett főügyészség, ha megkeresem őket a vádlott védelmében?
Szép estét!
A ház is és a földek is le vannak foglalva. A házon van haszonélvezeti jog,gondolom a bank csak ezért nem vitte még el.
Szerintem a végrehajtó foglalta le az ingatlant.
Ani0601,
Egy biztos : az ingatlan, ami a Te neveden van nyilvántartva az ingatlannyilvántartásban, azt a te aláírásod nélkül nem fogja tudni eladni. Valójában csak te tudod eladni.
Legfeljebb bírósággal pótoltathatná az aláírásodat, de ha az különvagyonod, akkor úgyse.
Persze, mindettől függetlenül a bank vagy a végrehajtó természetesen elárverezheti, ha odajut az ügy. Hiszen, ha jól értelek, a hitel adósa vagy, a szerződést felmondták.
Egyébként pedig, ha így történne, a válás után a vagyonmegosztáskor mindennel el kell számolni, ha a közös hitel a te különvagyonodból lett törlesztve, akkor megtérítési igényed lehet.
Mondjuk azt írtad "a házára terhelve". Vagyis az elsődleges jelzálog a ház. Miért nem abból keresi a bank a kielégítést?
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
A történet ennél bonyolultabb, ez csak egy kis szelete a dolognak. Ügyvédet keresek éppen, csak ez része aggaszt a dolognak jelenleg leginkább és gondoltam hátha tudja itt erre vki a választ.
Ani0601, tartok, nem éppen a lényegére kérdeztél rá az esetednek.
Volt ügyvéded, Csamborgo? Ha nem volt, magadra vess, ha pedig volt, akkor őt kérdezd. (Bár igazából nem is kérdeztél, csak panaszkodtál.)
Szép estét!
A kérdésem a következő. Férjemmem válni akarunk. Sajnos van egy közös jelzáloghitelünk, ami a férjem házát terheli (házasság előtti vagyon) . Ő az adóstárs. A bank felbontotta a szerződést, mivel nem tudtuk fizetni. A bank az én földemet foglalta le, ami szintén házasság előtti vagyon. A férjem most ennek a földnek az eladását akarja elindítani ügyvéd segítségével, hogy a ház hitelét kifizesse. Van ehhez joga? Úgy gondolom, h ehhez csak nekem lenne.
Illetve még egy kérdés. Érvényes lehet még egy évekkel ezelőtti meghatalmazás, ami szerint intézkedhet helyettem?
Előre is köszönöm a segítséget!
Szép napot Mindenkinek!
A mai napon a következő cikket olvashattam az egyik hírportálon:
https://index.hu/…alas_szeged/
Hasonló esetemben a következő történt.
A házasságom alatt a feleségem - tudtom nélkül - az édesanyja nevén levő számlára havi rendszerességgel milliós nagyságrendben utalt át a fizetéséből "megtakarítás" megjegyzéssel. Nem volt közös bankszámlánk, az övére pedig nem láthattam rá.
Ténykedése csak akkor derült ki, amikor a válóper során vagyoni igényeket támaszttott és a bíróság indítványomra két és fél év után (!) végre kikérte a bankszámláját. (Itt megjegyezném, hogy az ellenérdekű fél hasonló bizonyítási indítvánnyal nem állt elő, de a bíróság saját kezdeményezéséből kikérte az én bankszámlámat is, sőt később is egyéni rendelkezéseivel igyekezett segíteni a másik felett.)
A per során az is kiderült, hogy az édesanyja nevén levő számla felett aláírási és rendelkezési joga van és a banktitok feloldozásához nem járult hozzá. A bíróság ezt nem rótta a terhére és a bankszámláról időközben felvett nagy összegű készpénznek sem ment utána, de a (jelzett és nem követelt) összegre.
Az ügyészség álláspontja szerint: "kiemelendő a banki átutalások kapcsán, hogy azok - az együttélés tartama alatt, 9 hónapon keresztül! - a feljelentő és a feljelentett osztatlan közös tulajdonába tartozó vagyon terhére történtek, amely ugyancsak kizárja a vagyon elleni bűncselekmény elkövetését."
Azaz a közös vagyon kimentése, különvagyonná történő átalakítása most bűncselekmény vagy sem?
A köteles rész alapját ne felejtsd el a férj részével csökkenteni. (Vagy a te részeddel növelni.)
A hagyatéki hitelezők valamelyikének előnyben részesítése nem kívánt következményekkel járhat.
??
kbs-ugyved.hu
Elméletben igen, gyakorlatban bankszámlán lévő pénzt köteles rész kifizetésére fordítom.
Mire spórolnál? A számlaegyenleg felét oda adod neki és kész.
drbjozsef
Köszönöm a választ, elkezdek spórolni.
Vándor1966,
Ha a "férj" édesanyád férje, akkor a számlából nem örökölhet, hiszen az nem része a hagyatéknak, de igénye ettől teljesen függetlenül lehet.
Hivatkozhat a házastársi közös vagyonra, és lehet igénye. Ha azon a számlán nem kifejezetten - és igazolhatóan - csak édesanyád különvagyona volt, akkor jár neki belőle.
Nem öröklés jogcímen, de közös vagyon megosztása jogcímen igen.
Üdv mindenkinek!
Édesanyám után haláleseti rendelkezéssel bankszámlát örököltem, mely nem tárgya a hagyatéknak.
Férj szerint ez házastársi közös vagyonnak számít, a fele őt illetné, ezt külön szeretné érvényesíteni.
Én úgy értelmeztem, hogy a haláleseti rendelkezés pont arra szolgál, hogy a számla összege kimaradjon mindenféle osztozkodásból.
Mire számíthatok?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Valamit félreértesz.
Egy korábbiakkal ellentétes információ:
A bíróság nem fogadja el különvagyonnak a vagyonközösség előtt a bankszámlán levő pénzt! Nem számít bizonyításnak, ha az egyik fél csatolja a bank igazolását a megtakarításáról!
Ha abból bármilyen befektetést, pl. életbiztosítást köt, akkor a házastársa jogosan kérheti az arra fordított összeg megtérítését a vagyonközösség megszüntetésekor. (Fővárosi Törvényszék 50.Pf.636.086/2018. számú ítélete, amely megerősítette a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság 10.P.22.101/2013. számú ítéletét)
Egy ilyen jogerős ítélet felhasználható hivatkozási alapként egy másik perben?
Pl. ha párom eladja az ingatlanát és az a pénz rákerül a számlájára, akkor ezen az elven a rajta vásárolt vagyon az már közös lesz?
Maszatka90
Felelőtlenül intézitek az anyagi ügyeket a jelek szerint.
IDEJE, hogy leüljetek egymással és KÖZÖS megegyezéssel
- elrendezzétek a múltat
- eldöntsétek a jövő anyagi szabályait
Aztán ezt szerződésbe foglaljátok és betartsátok.
Jobb későn, mint soha....
Mert nagy szívások tudnak lenni a zavaros anyagi kérdésekből később.
Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan, házasságkötés nélkül közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben (a továbbiakban: életközösség) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban.
A kérdésedből ez azért nem egyértelmű. Ettől függ, hogy tulajdoni, vagy kötelmi igényed lehet.
Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan, házasságkötés nélkül közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben (a továbbiakban: életközösség) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban.
A kérdésedből ez azért nem egyértelmű. Ettől függ, hogy tulajdoni, vagy kötelmi igényed lehet.
Hello.
Egy lakcímre vagyunk bejelentve , miután közös hitelell egy közös házat vasaroltunk.
Élettársi viszonynak számít? Mivel házasok nem vagyunk.
Közös hitelből vásaroltunk egy autot ami az ő nevére került. Lakásvásárlás előtt a bank kérte hogy a meglévő hitelt fizessük be. "amiben nem szerepel , hogyaz az autó vasarlasra lett felvéve"(28000euro).
Az Én édesapám az en bankszámla számomra utalt 30000eurót amit nekünk kozosen vissza kellene fizetnünk. Ebből lett befizetve az autó 28000euro a teljes hitel összeg.
Kié lesz az autó ez esetben vagy kié
Lesz a tartozas édesapám fele? Semmi papir nincs erről csak hogy a közös hitel az en szamlaszamomrol lett egyenlitve.
Tudok futni az autó után vagy a pénz utan?
Tisztelettel.
Ha úgyis el akarjátok adni az ingatlant, akkor elég fölösleges előtte módosítani a bejegyzett tulajdoni hányadokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02